Якою є ймовірність вторгнення з білорусі в Україну

image-15

Ймовірність повторного нападу рф з території білорусі нині оцінюють як низку. Водночас у останній країні продовжили обмеження на виїзд та перебування громадян у прикордонній смузі.

Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов, передає УП.

На брифінгу 15 грудня він розповів, що прикордонний держкомітет білорусі до 1 березня 2023 року продовжив обмеження на в’їзд та перебування громадян в прикордонній смузі в районах Гомельської області. Останні межують з Київською та Чернігівською областями України.

Окрім цього, у прикордонних з Україною районах Брестській області білорусі минулого тижня агітували чоловіків стати добровольцями у підрозділах територіальної оборони.

Під час проведення бесід кандидатам доводять, що у разі запровадження в країні воєнного стану, їм буде видано зброю та амуніцію, а їхнім основним завданням буде охорона та оборона громад в складі сформованих підрозділів ТрО, каже Громов.

Він також нагадав, що у білорусі схвалили законопроєкт щодо запровадження смертної кари за державну зраду. Це рішення Палати представників країни. Громов вважає, що є ймовірність того, що такі дії режиму самопроголошеного президента білорусі Олександра Лукашенка, є черговим кроком у межах підготовки до участі у війні проти України.

Водночас нагадуємо, що через високу ймовірність відновлення внутрішніх заворушень у країні білорусь навряд чи вторгнення в Україну, заявили у американському Інституті вивчення війни (ISW).

Аналітики кажуть, що відкрита участь у війні може послабити можливості самопроголошеного глави країни олександра лукашенка. Адже нагадують, що останній покладався на елементи білоруських збройних сил на додаток до спецслужб, аби придушити народні протести проти його правління, які спалахнули влітку 2020 року після виборів, і продовжились у 2021 році.

«Залучення значної частини цього апарату безпеки до війни в Україні, найімовірніше, зробить Лукашенка відкритим для нових заворушень і опору», — зазначають в Інституті.

Напередодні у Міноборони України заявили про початок раптової боєготовності, втім незважаючи на це ситуація на кордоні з білоруссю залишається контрольованою, запевняє речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. Водночас не виключає, що це є додатковим викликом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: