Що зі світлом і теплом у школах Львова: відповіді

школаа
Ілюстративне фото. Автор: Микита Печеник

Для того, аби заживити школу під час відключень світла, необхідні дуже потужні генератори. Обладнання є у всіх навчальних закладах Львова, однак воно не може задовільнити всі потреби.

Про ситуацію зі світлом і теплом у школах розповів головний освітянин міста Андрій Закалюк. Його на брифінгу 26 січня цитує ІА Дивись.info.

Він каже, що проблеми із електроенергією у кожному із закладів різниться. У всіх школах є генератори, більшість з яких придбали благодійники, однак ті призначені для форс-мажорних ситуацій, як от:

  • подача світла до укриттів;
  • заживлення інтернету
  • зв'язок.

«Коли в навчальних закладах зникає електроенергія, заживити світлом всю школу, харчоблок, комп’ютери і прилади просто неможливо», — пояснює начальник департаменту освіти та науки мерії.

Читайте також: Скільки українських школярів виїхало за кордон

Опалення

Левова частка шкіл Львова підключені до міської тепломережі, себто без світла котельні також не мають енергії, тому тепло не подається.

Навчальні заклади не є повністю незалежні, говорить Закалюк. І додає: тому не можуть підключити генератор і забезпечити себе теплом. Опалення подається з котелень, з ТЕЦ.

Освітянин попросив батьків із розумінням ставитись до ситуації та тепліше одягати дітей на уроки.

Школи — Пункти незламності

Водночас школи є у другій черзі міських Пунктів незламності. Відповідно, якщо виникне критична ситуація зі світлом у Львові, генератори, якими володіють навчальні заклади, використовуватимуть, аби задовільнити потреби городян. Себто люди сюди зможуть прийти, аби зарядити ґаджети, підігріти їжу чи попрацювати.

У школах такі пункти обігріву запрацюють, якщо світла не буде впродовж двох діб.

Нагадуємо, з 23 січня нинішнього року у більшості шкіл розпочався другий навчальний семестр. Немає жодних перепон, аби продовжувати профес дистанційно. Тому учні повернуться за парти.

Яка ситуація зі світлом на Львівщині?

Поки що діють графіки погодинних відключень. Мешканці поділені на три групи.

Ілюстрація графіку погодинних відключень світла, який діє на Львівщині. Джерело: ОВА

Сьогодні вранці, 26 січня, росіяни окупанти почали обстрілювати Україну. Під ударом опинилась критична інфраструктура. Це вже 13-ий масований удар росіян з 24 лютого 2022 року. Загарбники випустили 55 ракет, з яких ППО збила 47. Проте є й влучання. Найбільше дісталось Київщині, яку ворог обстрілював із ночі.

Відповідно дефіцит потужності в енергосистемі суттєво зріс. Упродовж дня фахівці відновлюють постачання у тих регіонах, які найбільше постраждали від обстрілу окупантів.

Раніше ми розповідали, що за підсумками 2022 року, 126 педагогів на Львівщині подолали усі етапи сертифікації учителів. Це – найвищий показник в Україні.

А також у Львівській громаді діти, батьки яких зараз захищають Україну, матимуть безкоштовне харчування у школах і дитсадках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: