«Оживити» дитячий малюнок: як ШІ робить з картинки анімацію (інструкція)

photo_5368817783128836699_y (1)

Компанія Meta розробила перший метод використання штучного інтелекту для анімації дитячих малюнків. Завдяки програмі Animated Drawings картинку можна «оживити».

Що про це відомо і як працює застосунок дослідила ІА Дивись.info.

Уперше програма запрацювала ще наприкінці 2021 року. Засновник компанії Марк Цукерберг пояснив, що дослідники розробили перший у своєму роді метод використання штучного інтелекту для автоматичної анімації намальованих дітьми фігурок людей і людиноподібних персонажів (наприклад, персонажа з двома руками, двома ногами, головою тощо). 

Завантажуючи малюнки в  систему, батьки та діти можуть спостерігати, як їхні малюнки перетворюються на рухомих персонажів, які танцюють, підстрибують і стрибають. 

«Навіть можна завантажити відео своїх анімаційних малюнків, щоб поділитися ними з друзями та родиною. Батьки також можуть погодитися, щоб малюнок їхньої дитини використовувався для продовження навчання моделі ШІ», — пояснили на сайті компанії.

 Animated Drawings працює дуже просто: аби «оживити» малюнок, достатньо лиш його завантажити у програму та зачекати лічені секунди, поки ШІ згенерує відповідне відео. Утім, є нюанси.

У Meta кажуть, що навчили ШІ розпізнавати саме фігури антропоморфних персонажів – з головою, двома руками, ногами тощо. Він відділяє їх від всього малюнку, фіксує опорні точки, після чого нейромережа створює анімацію.

Ми спробували завантажити світлину і ШІ її не розпізнав.

А ось із дитячим малюнком все спрацювало:

Наступний крок: виділити необхідний розмір, який має ожити.

Відсканувало ось таку частинку. На цьому етапі можна самотужки щось домалювати чи стерти.

Згодом можна позначити, які частини персонажа будуть рухатись:

І після всіх цих дій можна обрати, що саме робитиме герой вашої анімації:

Відео, які у вас вийшли, можна зберігати та ділитись ними у соцмережах.

У Meta сподіваються, що навчивши ШІ ефективно розпізнавати дитячі малюнки, це наблизить компанію до створення інструменту, що розуміє світ з людської точки зору.

Уже в квітні нинішнього року Цукерберг заявив, що компанія відкриває вихідний код для демонстрації дослідження штучного інтелекту, яка дозволяє анімувати ілюстрації. Окрім відкритого коду, також випустили набір даних із майже 180 тисячами малюнків, щоб допомогти дослідникам і творцям продовжувати інновації в цьому просторі. 

Такий набір даних, каже засновник Meta, допоможе дослідникам створювати інструменти для точнішого аналізу малюнків.

Раніше ми розповідали про нейротехнологічний стартап, за допомогою якого люди можуть оцінити свій психічний стан і, відповідно, запобігти ймовірним розладам. Anima — так назвали ініціативу українські розробники — насамперед запустили для військових, які нині перебувають у постійному напруженні. Та вже сьогодні програмою можуть користуватися всі охочі.

Вас може зацікавити:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: