Термометр для психіки: як завдяки українському стартапу можна оцінити свій стан

1487144696-2228
Фото: newsru.co.il

Двоє українців створили нейротехнологічний стартап, за допомогою якого люди можуть оцінити свій психічний стан і, відповідно, запобігти ймовірним розладам. Anima — так назвали ініціативу — насамперед запустили для військових, які нині перебувають у постійному напруженні. Та вже сьогодні програмою можуть користуватися всі охочі.

У чому полягає унікальність стартапу, як користуватися Anima та чи дійсно він є дієвим, з'ясовувала ІА Дивись.info.

Дізнатись про свій стан онлайн

Anima — це дітище Романа Гавриша, котрий є СЕО та керівним партнером агенції Aimbulance, а також доктора (Ph.D) нейробіології Сергія Данилова. Створювався стартап загалом чотири роки. Більшість часу витратили на ідею та лише рік - аби завершити розробку.

Тепер завдяки проєктові люди мають змогу оцінити свій психічний стан за допомогою веб-камери.

Творці переконують, що в Anima можливий глибокий аналіз, оскільки там працює технологія айтрекінгу, яка тільки-но дає відголоски у світі, бо лиш виходить із лабораторій.

Як це працює?

За допомогою методики айтрекінгу (eye-tracking) можна визначити викривлення уваги (за рухом сітківки ока стежить камера). А це, як пояснюють розробники, здебільшого вказує на розвиток серйозних порушень у межах нервової системи людини.

ілюстративне фото.

«Технологія стеження за очима, яка лежить в основі Anima, дозволяє об’єктивно оцінювати реакції респондента під виконання завдань з візуального пошуку, що легко інтерпретувати», — зазначають творці стартапу.

Зараз скористатися технологією можна лише з комп'ютера. Та тільки у браузері Google Chrome. Завдяки Anima можна визначити:

  • у якому стані перебувають базові нейрологічні системи;
  • як швидко вони готові реагувати на небезпеку;
  • емоційні стани інших людей й можливі відхилення;

Після аналізу можливо визначити рівень тривожності та депресії, а також прогнозувати ризик розвитку небезпечних психологічних станів.

Водночас у стартапі є доступними й рекомендації щодо того, як із такими станами впоратися і запобігти порушенням. З ними користувач може ознайомитися після проходження тесту.

Для військових

Насамперед розробка була націлена на українських захисників, бо саме воїни перебувають у перманентному стані напруження під час повномасштабної війни, розгорнутою рф проти України. Стартап співпрацював із низкою військових госпіталей та психологами, котрі безпосередньо працюють на фронті.

«Військовим психологам на передовій бракує швидких, точних і простих в застосуванні інструментальних методів визначення психо-емоційних станів бійців. Вони би розширили спектр проблем, в яких військовий психолог може бути помічним і для безпосередньо військових, і для їхніх командирів. Та, головне, додали б точності експертним висновкам», — каже військовий психолог Азову Віктор Комаренко.

З його слів, це допомагає дослідили та «виміряти» бойовий дух військових, а значить, їхню готовність виконувати бойові накази. Це дозволить мінімізувати в армії кількість відказників та дезертирів, а також підвищить воєнні якості бійців.

«Своєчасне виявлення небажаних змін психічної діяльності військовослужбовців - це запорука їхньої швидкої, впродовж 72 годин (для більшості випадків), реабілітації та повернення у стрій», — коментує військовий.

Комаренка залучили й до розробки та тестування технології Anima.

Що про Anima думають психологи?

Психолог-психотерапевт у ГО «Спільноти Самодопомоги» Марта Пивоваренко розповіла ІА Дивись.info, проблемою такого типу діагностики є те, що наявність діагнозу не забезпечує вирішення проблеми. Діагностику все ж варто проводити під час консультації із лікарем, який зможе призначити лікування.

Поміж цим, вважає фахівець, немає доказової бази, а у психології це рандомізовані дослідження, які б показали точність такого діагностичного процесу. 

«Стартап є цікавою ініціативою, однак замінити прийом у лікаря він не здатен. Засновники проєкту й самі зазначають, що тестування не є діагностичною процедурою, і при отриманні високого балу необхідно звернутися до сімейного лікаря, психолога чи психіатра.

Як на мене, є неправильним, що перед початком тестування людині вже пропонують обрати, який тест вона хоче пройти: на тривожність чи на депресію. Якщо тривожність може бути симптомом, то депресія – це вже діагноз, який може поставити виключно лікар», — коментує для нас психологиня одного із медичних центрів із 18-річним стажем Наталія Благадир.

Окрім цього, людині треба вибрати фізичні та психічні симптоми, які вона відчуває, щоб пройти тестування. Але якщо «біль у шлунку», «запаморочення» та «напруження в м’язах» – фізичні симптоми, які легко обрати зі списку, то розтлумачити свої відчуття на психологічному рівні може бути важко, наводить приклад наша співрозмовниця.

«Більш того, Anima аналізує саме реакцію очей, на яку можуть вплинути безліч факторів, окрім психічних розладів, такі як втома, гострі респіраторні вірусні інфекції, лікарські препарати. Так само, є психічні захворювання, які майже не впливають на увагу чи реакцію, тому тест може виявитися не лише хибнопозитивним, але й хибнонегативним», — застерігає вона.

Як скористатись стартапом?

Військові можуть скористатись Anima безкоштовно, звернувшись за адресою [email protected].

Розробники кажуть, що запустили й версію для громадськості. Цивільні мають змогу скористатися кількома тарифними планами.

За 39 гривень, наприклад, можна провести діагностику психічного стану, а ці гроші спрямують на безкоштовне тестування військовослужбовців та удосконалення продукту.

Що ще відомо?

Нагадуємо, у Міністерстві охорони здоров’я прогнозують, що через війну психологічної підтримки потребуватимуть близько 15 мільйонів українців. При цьому близько 3-4 мільйонам людей потрібно буде призначати медикаментозне лікування.

Після війни щонайменше кожна 5 людина буде мати негативні наслідки для психічного здоров’я, наголошують у відомстві.

Натомість в Україні 75% дітей зазнали травматизації психіки на тлі війни, найбільш поширеними симптомами є «емоційні гойдалки», заявила перша леді Олена Зеленська.

Раніше ми розповідали про ChatGPT — новий бот, який може замінити людину.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: