В Україні викрили групу інтернет-агітаторів

сбу

У месенджерах та соцмережах вони поширювали кремлівські фейки про війну в Україні.

Про це повідомляє Служба Безпеки України.

Правоохоронці викрили групу інтернет-агітаторів. До її складу входило 11 людей з різних регіонів країни. Неправдиву інформацію про війну в Україні вони брали з пропагандистських інтернет-ресурсів Російської Федерації.

Так, київський бізнесмен на власній сторінці у Фейсбук заперечував російську збройну агресію та стверджував, що війна в Україні – це «внутрішній громадянський конфлікт».

На Чернігівщині два пропагандисти у забороненій соцмережі «Однокласники» поширювали дописи на підтримку агресивної політики кремля та співчували втратам загарбників.

На Дніпропетровщині четверо місцевих жителів у соцмережах та серед близького оточення закликали до співпраці з окупантами і дискредитували Сили оборони.

У Харківські області затримали чоловіка, який фейсбуці розміщував пропагандистські відеоролики про героїзм російських окупантів.

На Кіровоградщині піймали двох інтернет-агітаторів, які виправдовували воєнні злочини рашистів, у тому числі обстріли українських міст.

Крім цього, в Одесі викрили адміністраторів анонімного Телеграм-чату. У цьому чаті вони збирали інформацію про пересування української військової техніки по території регіону.

Слідство триває.

Колабораціонізм

Ще в березні 2022 року Верховна Рада доповнила Кримінальний та Кримінально-процесуальний кодекси України відповідними статтями. Зокрема, з’явилося поняття «колабораціонізм», було введено відповідальність за спроби організації виборів чи встановлення незаконної влади на окупованих РФ територіях, а також покарання за публічне заперечення збройної агресії РФ проти України, підтримку рішень Росії, пропаганду та передачу матеріальних ресурсів.

У статті 111-1 про «колабораційну діяльність» детально розписано, які категорії громадян можуть вважатись колаборантами:

  • особи, які публічно заперечували агресію проти України та закликали підтримувати ворога; 
  • організатори мітингів чи референдумів, які проводили політичні заходи та здійснювали інформаційну діяльність у співпраці з окупантами; 
  • вчителі, які поширювали пропаганду РФ у закладах освіти; 
  • чиновники, судді й політики, які обійняли посади в окупаційних органах влади; 
  • цивільні, які вступили до лав незаконних збройних формуваннь або правоохоронних органів окупантів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: