Зеленський привітав українців з Днем вишиванки та нагадав про депортацію кримських татар

Зеленський
Фото: телеграм-канал президента України

У четвер, 18 травня, в Україні згадують дві пам’ятні дати: Всесвітній День вишиванки та день, коли радянська влада примусово депортувала кримськотатарський народ з Криму в 1944 році.

З нагоди цього дня Президент України Володимир Зеленський звернувся до українського та кримськотатарського народів. Про це він написав у своєму телеграм-каналі.

У повідомленні Володимир Зеленський зазначив, що цього року – два сенси, об’єднані однією датою, 18 травня. Адже 79 років тому в цей день радянська влада почала депортацію кримськотатарського народу, який хотіли стерти, позбавити дому та позбавити права на життя.

Президент підкреслив, що сьогодні на ньому особлива вишиванка, на якій зображено орнаменти, що символізують єдність українського і кримськотатарського народів.

За його словами, такі орнаменти є символи сили і прагнення жити у своєму домі.

Крім того, Зеленський висловив сподівання, що цей День вишиванки стане нагадуванням про те, через що пройшов наш народ і наскільки сильною є наша культура.

Всесвітній день вишиванки

Всесвітній день вишиванки – особлива подія для кожного українця. Адже це ще одна змога об’єднатися та актуалізувати свої національні звичаї та традиції. Його відзначають у третій четвер травня.

Цього року пам’ятна дата припадає на 18 травня. Свято не є офіційним, однак стало популярним серед українців по всьому світові - у цей прийнято одягати національне вбрання.

Відзначати День вишиванки почали не так давно. Його започаткували студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича в 2006 році. Зокрема ініціатором акції стала студентка Леся Воронюк.

Читайте також Інтерес до України зараз надзвичайний, – співзасновниця Дня вишиванки Леся Воронюк

Депортація кримських татар з Криму в 1944 році 

18 травня Україні відзначається День боротьби за права кримських татар та вшановується пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

Адже саме протягом 18-21 травня 1944 року за особистим наказом Сталіна відбулося масова депортація корінного населення Криму з півострова товарними вагонами. Прибуття ешелонів до віддалених кутків тодішнього СРСР завершилося 4 червня.

Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року. У ній кримських татар звинувачували у, нібито, масовій співпраці з нацистською Німеччиною.

За різними оцінками було вивезено від 191 тисячі до 423 тисяч кримських татар. З них у дорозі, або у перші роки після насильницького перевезення померли від 27% до 42%.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Україна закликає світ визнати геноцидом депортацію кримських татар у 1944 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: