Лідери країн «Великої сімки» засудили війну росії проти України та закликали до «міцного миру»

G7 summit or meeting concept. Row from flags of members of G7 group of seven and list of countries,
Фото: GETTY IMAGES

У завершальному комюніке за підсумками саміту "Великої сімки" у Хіросімі лідери Японії, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Великобританії, США та Євросоюзу рішуче засудили війну Росії проти України, назвавши її "серйозним порушенням міжнародного права"

Документ 20 травня опублікувало міністерство закордонних справ Японії, пише сайт Гордон.

Лідери G7 закликали до "справедливого та міцного миру" і підтвердили намір і далі надавати Україні військову, фінансову та гуманітарну підтримку.

"Ми ще раз якнайрішучіше засуджуємо агресивну війну Росії проти України, яка є серйозним порушенням міжнародного права, включно зі Статутом ООН. Вона є загрозою усьому світу з порушенням основоположних норм, правил і принципів міжнародної спільноти. Ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку України впродовж усього часу, необхідного для встановлення всеосяжного, справедливого і міцного миру", – ідеться в повідомленні.

Члени "Великої сімки" наголосили, що, ухвалюючи цю заяву, керуються викладеними в ній "чіткими намірами та конкретними діями"

"Зобов'язуємося активізувати нашу дипломатичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку України, збільшити витрати для Росії і тих, хто підтримує її воєнні зусилля, і далі протидіяти негативним наслідкам війни для решти світу, особливо для найуразливіших верств населення", – ідеться у комюніке.

Нагадаємо, у суботу 20 травня Президент України Володимир Зеленський прибув в Японію. На полях саміту країн Великої сімки він провів перші зустрічі.

На саміті в Хіросімі Володимир Зеленський зустрінеться із президентом Сполучених Штатів Джо Байденом.

У п'ятницю, 19 травня, лідери «Великої сімки» на саміті в японській Хіросімі ухвалили спільну заяву щодо війни в Україні. G7 пообіцяла продовжувати надавати Україні оборонну допомогу, засудила дії росії та її ядерний шантаж, а також пообіцяла працювати над відстеженням російських алмазів, щоб надалі запровадити обмеження експорту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: