Львів'янин майже годину був при свідомості, коли йому робили операцію на мозку

awakes1-8c2a32af
Фото: Перше ТМО Львова

Львівські нейрохірурги вперше самостійно провели операцію з пробудженням на мозку 49-річного городянина, у якого діагностували пухлину.

Про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова.

Пацієнт Олександр зі Львова. Торік у вересні він дізнався, що у його дружини рак. Тоді в чоловіка стався перший судомний напад. Гадав, що це через стрес, і всі сили спрямував на лікування дружини. Цьогоріч у лютому, коли син Олександра пішов на війну, знову були судомні напади по декілька разів у день. Крім судом, чоловік страждав від головного болю, порушення пам'яті та мовлення.

Спеціалісти провели обстеження, зокрема, МРТ з контрастуванням, та виявили у мозку пацієнта пухлину, розміром 6 на 5 сантиметрів. Новоутворення вразило ліву лобно-скроневу частку, яка відповідає за мовлення, пам'ять та рухи. Пухлину потрібно було видаляти.

Вас може зацікавити: Шість питань та відповідей про рак головного мозку

«Аби знизити ризики і не задіти під час операції важливі ділянки мозку, нейрохірурги ухвалили рішення виконати операцію з пробудженням. AWAKE SURGERY – це операція, під час якої пацієнта будять перед безпосереднім видаленням пухлини. І цю частину втручання людина на операційному столі перебуває при тямі. Це необхідно для того, аби під час видалення утворення не пошкодити функціонально важливі структури мозку», — йдеться в повідомленні.

Операція проводила команда лікарів. Це хірурги, нейрофізіологи, анестезіологи та логопеди. На початку втручання Олександр перебував під наркозом. Після цього 50 хвилин чоловік перебував при свідомості та відповідав на контрольні запитання логопеда. Нейрохірурги тим часом обережно видалили пухлину. Їм вдалося уникнути пошкодження життєво важливих ділянок мозку.

Фото: Перше ТМО Львова

Операція тривала три години та пройшла успішно. Вже на наступний день після втручання Олександра перевели з реанімації до звичайної палати. І вже на п’ятий день чоловік поїхав додому.

25 квітня у Першому ТМО міста повідомили, що нейрохірурги у Львові вперше в історії української медицини дитині провели операцію на мозку — з пробудженням. Під час одного із етапів операції пацієнт мав бути при свідомості.

А у травні там заявили, що що вперше виконали операцію із пробудженням дорослої людини. Пацієнт  — 28-річний чоловік, у якого виявили 5-сантиметрову пухлину у лобній частці головного мозку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: