Шість питань та відповідей про рак головного мозку

56693d

Пухлини головного мозку становлять майже 9% від загальної кількості інших новоутворень людини. Вони посідають п'яте місце серед пухлин інших локалізацій.

У Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку ІА Дивись.info відповідає на найпоширеніші запитання про хворобу.

Ключові цифри

За останніми даними Міністерства охорони здоров'я України, 2019 року в Україні діагностували 1879 таких випадків. Левова частка з них, а саме 46,9% пацієнтів, не прожили й більше року.

Натомість 1,6% пацієнтів дізналися  про пухлину під час профілактичного медичного огляду. Такі дані наводять у бюлетні Національного канцер-реєстру № 22.

А за інформацією 2018 року захворюваність на злоякісні новоутворення головного мозку становить 5,4 випадки на 100 тис. населення.

У жінок цей показник - 4,8 на 100 тис. населення, а у чоловіків — 6,1 на 100 тис. населення.

Які причини виникнення пухлин?

Фахівці пояснюють, що насамперед головною причиною є генетична схильність, а також вплив онкогенних вірусів, тобто таких, які здатні перетворювати нормальну клітину на пухлинну.

Розглядають ще вплив іонізуючого випромінювання та хімічних канцерогенів.

Читайте також: «Здалося, що закрижаніла кожна клітина мого тіла», - розмова з жінкою, яка лікувалась від онкології

Хто є у зоні ризику?

У МОЗ говорять, що пухлина головного мозку може виникнути у людини будь-якої вікової групи. Однак діти до 15 років та люди старші 65 років перебувають у найбільшій зоні ризику, повідомляють у регіональних центрах із контролю та профілактики захворювань (CDC).

Які є симптоми?

Усе залежить від типу, розміру і розташування новоутворення. Ці показники також впливають на важкість проявів симптомів. 

Ключовими симптомами є:

  • Головний біль, що прогресує. Він не схожий на мігрень та на своєму піку супроводжується блювотою або неврологічними симптомами. Головний біль виникає через тиск новоутворення на чутливі нерви та кровоносні судини. 
  • Судоми. Коли пухлина порушує передачу електричних імпульсів між нервовими клітинами, перериваючи або посилюючи їх, виникають судоми. Залежно від розташування новоутворення, вони можуть бути в руці чи нозі у вигляді посмикувань, або загальними зі втратою свідомості.
  • Психічні порушення. З пухлиною у лобній чи скроневій ділянці пов'язані порушення і втрата пам’яті. Людина стає неуважною, дратівливою, змінюється характер. Симптоми коливаються від неуважності до повної втрати орієнтації у часі, просторі та особистості. Новоутворення в лобній або тім'яній ділянці впливають на міркування і прийняття рішень.
  • Втома, слабкість і виснаження з'являються незалежно від локалізації пухлини. Фізична втома не проходить після сну чи відпочинку. Часто це супроводжується апатією, дратівливістю, депресією або негативними почуттями до себе та інших.
  • Нудота і блювання. Не залежить від прийому їжі. Не приносить полегшення. Виникає як правило на висоті головного болю. Особливо слід звернути увагу на ранкову нудоту або блювотні позиви, які виникають, коли міняєте положення тіла. Такі симптоми часто є результатом підвищеного внутрішньочерепного тиску.
  • Оніміння. Деякі пухлини головного мозку викликають оніміння або поколювання рук і ніг, переважно на одній стороні тіла. 
  • Втрата пам'яті. Проблеми з пам'яттю можуть бути пов'язані з пухлиною в лобній або скроневій ділянці. Новоутворення в лобній або тім'яній ділянці впливають на міркування і прийняття рішень. Ці прояви також можуть бути побічним ефектом хіміотерапії, опромінення або інших методів лікування раку.

«Якщо у Вас є деякі з перерахованих вище симптомів, це не обов’язково означає, що у Вас новоутворення головного мозку. Такі симптоми супроводжують багато інших станів. Важливо правильно поставити діагноз, так як для будь-якого захворювання більш рання діагностика і лікування забезпечують кращий прогноз», — акцентують у Міністерстві.

Які є види пухлин головного мозку?

Класифікація пухлин центральної нервої системи визначає понад 100 підтипів первинних пухлин мозку. Тип новоутворення визначається клітинами, з яких воно формується.

Найпоширеніший тип раку мозку, на частку якого припадає 50-60% випадків, – це гліальні пухлини, що розвиваються з глії, допоміжних клітин нервової тканини (епендимома, гліома, астроцитома).

Наступна група за частотою діагностики – менінгіома (зустрічається у 18-28% випадків). Утворюється із твердих тканин мозкових оболонок. За нею - гемангіома, що виникає з клітин судин мозку.

До вторинної групи належать метастази, що формуються у мозку з інших онкологічних вогнищ. На їхню частку припадає 10-30% випадків ракової поразки різних органів.

Досить рідко зустрічається дизембріогенетична пухлина мозку – це серйозна патологія, що виникає у процесі ембріогенезу.

Які є стадії раку головного мозку

Розділяють пухлини головного мозку низької злоякісності та високозлоякісні.

  • І стадія – клітини утворення майже не відрізняються від нормальних. Пухлина повільно розвивається та не торкається навколишніх тканин;
  • ІІ стадія – пухлинні клітини відрізняються від нормальних. Пухлина повільно розвивається та рідко вражає довколишні тканини;
  • ІІІ стадія – клітини пухлини помітно відрізняються від нормальних. Утворення швидко розвивається, маса уражених клітин може проростати в інші тканини, визначаються реґіонарні метастази;
  • ІV стадія – явні атипові клітини. Швидкі розвиток та ураження навколишніх тканин, наявність віддалених метастазів.

*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Вас може зацікавити:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: