Йога та гуманізм: які свята відзначають 21 червня

150526144006_tall_girl_624x351_getty

Щороку в світі святкують сотні пам'ятних дат, а також започатковують нові пошановування. 21 червня традиційно відзначають міжнародний день йоги та Всесвітній день гуманізму.

Загалом йогу вважають як духовною, так і фізичною практикою удосконалення свідомості, тіла та розуму людини. Іншими словами, йогу трактують як філософську чи, навіть, релігійну практику, що в змозі змінювати спосіб мислення та життя людей.

Міжнародний день йоги святкують з 2015 року. Саме 21 червня  Асамблея ООН у грудні 2014 року вирішила впровадити, а поряд з тим - вшанувати це свято.

Уперше, 2015 року, в Індії всі співтовариства любителів і професіоналів вшанувало цю філософію духу та тіла.

Світлина: Kulturologia

День йоги поціновувачі вважають найсвітлішим днем у році, а участь у першому святкуванні взяло понад 35 тисяч осіб. Ця подія увійшла до книги рекордів Гіннеса.

В Україні поряд із світом свято відзначали у 2015, 2016, 2017 та 2018 роках. День його проводять за підтримки Посольства Індії в Україні.

У різних містах України намагаються притримуватись традицій та проводити день у гармонії з собою. Здебільшого, у великих місцевих парках упродовж дня проводять майстер-класи з йоги, співають класичні мантри та просто відпочивають душею.

До слова, цього року у Львові свято відбувається у парку імені Івана Франка та на площі Ринок.

«Цього року Дні Індійської культури пробують мати трохи інший акцент. Як ви усі знаєте, у 2014 році Організація об’єднаних націй проголосила Міжнародний День йоги. Минулого року Міжнародний День йоги відзначався у більш, ніж 175 країнах світу.

Львів – це найбільш важливе туристичне місто України. Це дуже приємно, що Львів відзначає Дні Індійської культури разом із Міжнародним Днем йоги», – розповів Манодж.

Тож, всі охочі ще мають можливість долучитись до святкувань та набути нових знань і навичок у цікавій  та неоднозначній сфері культури - йозі.

Всесвітній день гуманізму

Гуманізм — це, радше, про сприйняття, розуміння інших та спроможність допомогти. Власне, гуманізм — це про людські цінності.

День гуманізму протягом 1980-х років святкувався організаціями Американської гуманістичної асоціації. Дата його проведення в ті часи варіювалася: або відзначався в дату заснування Міжнародного гуманістичного та етичного союзу, або в інші знаменні дати. На межі кінця 1980-х — початку 1990-х років Американська гуманістична асоціація та Міжнародний гуманістичний та етичний союз вирішили проводити Всесвітній день гуманізму в час літнього сонцестояння.

В Україні свято прийнято вважати не обов'язковим, утім, це справа кожного, а пам'ятна дата послуговує яскравим маяком для кожного, хто хоче звернутись до добра.

Зрештою, важливо пам'ятати про цінність один одного та за можливості допомагати всім, хто цього потребує.

До слова, свято, що передує дню гуманізму, в Україні є день добра, яке кожного року відзначають у листопаді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: