Представник «втраченого покоління»: список відомих книг Ремарка про війну

erih-mariya-remark
Еріх Марія Ремарк. Фото: з відкритих джерел

Еріх Марія Ремарк один з найвідоміших письменників «втраченого покоління» у Європі, який писав про події Першої та Другої світових воєн. У 18 років його мобілізували на фронт, тому ще в юності встиг побачити війну на власні очі. 

Сьогодні, 22 червня, минає 125 років від дня народження німецького письменника, якого в рідній країні позбавили громадянства після того, як Гітлер прийшов до влади.

ІА Дивись. іnfo розповідає про найвідоміші книги автора, в яких відображено жорстокі обставини світових воєн ХХ століття.

 «На Західному фронті без змін»

Роман «На Західному фронті без змін» став найпопулярнішою книгою автора. Він написав твір всього за шість місяців, проте не одразу зміг його видати. Книга вийшла через пів року після написання 1929 року.

Спочатку фрагменти тексту письменник опублікував у німецькій газеті «Vossische Zeitung». Тоді він зазначив, що є нібито звичайний солдатом, який пише про власний досвід перебування на війні.  Саме завдяки таким публікації в газетах Ремарк здобув неабияку прихильність від читачів, які надсилали в редакцію подяки за його тексти.

«На Західному фронті без змін» . Фото: КСД

Перше видання книги «На Західному фронті без змін» мало великий наклад (понад 500 тисяч примірників), що швидко розійшовся серед читачів. Книга була досить  популярна в Німеччині, а згодом і за кордоном. Адже її переклали на 26 мов.

Однак нацистська влада не підтримувала ідей в книзі Ремарка, де головні герої засуджують війну та прагнуть миру. Тому згодом в Німеччині книги письменника спалювали, а його рідну сестру стратили. 

У романі «На Західному фронті без змін» розповідається про Пауля Боймера та його друзів, які воюють в Першій світовій війні. Ремарк називає таке покоління юних людей «втраченим», оскільки вони ще замолоду відчули на собі жорстокі умови війни.

Читайте також 10 фільмів номінованих на «Оскар» у категорії «Найкращий фільм»

Торік на екранах вийшов новий фільм від Netflix за мотивами книги «На Західному фронті без змін», який зняв режисер Едвард Бергер. До слова, 2023 року його номінували на премію «Оскар» в номінації «Найкращий фільм» .

Дивитися офіційний трейлер до фільму «На Західному фронті без змін»:

«Три товариші»

Роман три товариші входить до трилогії Ремарка про «втрачене покоління» Першої світової війни. Туди також належать такі його твори як: «На Західному фронті без змін» та «Повернення».

Над книгою «Три товариші» письменник працював чотири роки. Після цього вона вийшла 1936 року.

У романі автор зображує історію трьох друзів Роберта, Отто та Ґотфріда, які разом воювали на фронті під час Першої світової війни. Однак тепер в мирному житті їм не легко забути свій попередній досвід. Тому головний герой часто згадує про події, які відбулися на війні, та заважають йому жити тепер. 

Цей твір Еріха Марії Ремарка також екранізував американський режисер Френк Бойзергі. Фільм з’явився на екранах 1938 року.

«І раптом я побачив, що значу щось для іншої людини і що вона щаслива тільки від того, що я поруч з нею. Такі слова самі по собі звучать дуже просто, але коли вдумаєшся в них, починаєш розуміти, як це все нескінченно важливо. Це може підняти бурю в душі людини і абсолютно змінити її. Це кохання і все-таки щось інше. Щось таке, заради чого варто жити. Людина не може жити заради кохання. Але заради іншої людини — може», — уривок з книги «Три товариші».

Фото: КСД

«Час жити час помирати»

У книзі «Час жити час помирати» Ремарк зобразив події, що пов’язані з Другою світовою війною. Роман вийшов 1954 року.

У творі розповідається про німецького солдата Ернста Гребера, який повертається зі Східного фронту додому. Він отримує невелику тритижневу відпустку. Однак коли Гребер приїжджає в рідне місто, то бачить лише зруйновані будинки та людські долі. Він не зміг відшукати своїх батьків, а його дім знищено.

Водночас поміж таких руїн чоловік знаходить свою кохану людину Елізабет. Згодом він одружується на ній. Однак щасливі миті подружжя тривають недовго, адже Ернст має повертатися на війну, в якій тепер він вбачає мало сенсу.

«Небезпека — надто серйозна річ. Наскільки вона серйозна, можна збагнути лише тоді, коли багато разів побачиш смерть» , цитата з роману «Час жити час помирати».

Читайте також Книжки про війну, шістдесятників та підприємницьке мислення: що почитати з новинок на дозвіллі

«Час жити час помирати». Фото: КСД

«Тріумфальна арка»

1945 року Еріх Марія Ремарк видав роман «Тріумфальна арка». Цього разу книга спочатку вийшла у США, а потім — в Німеччині.

Події розгортаються у міжвоєнній Франції. Саме туди переїжджає головний герой твору німецький лікар Равік. Він воював у Першій світовій війні, а тепер намагається налагодити життя в іншій країну.

У Франції Равік познайомився з італійською актрисою Джоан Маду. Вони закохуються одне в одного та намагаються загоїти власні рани минулого. Водночас їхнє життя сповнене інтриг та бурхливий емоцій: Равіка висилають в Швейцарію, а Джоан починає зустрічатися з іншим чоловіком.

Крім складних життєвих перипетій головного героя, в Європі знову розпочинається війна. Тому Равіку, як нелегальному емігранту, загрожує ув’язнення в французькому концентраційному таборі.

Відомо, що роман містить автобіографічні відомості з життя Ремарка. А саме історію його кохання з Марлен Дітріх. Оскільки вони також мешкали в Парижі перед початком Другої світової війни. 

1948 року за книгою «Тріумфальна арка» зняли кіно. Творцем стрічки став голлівудський кінорежисер Льюїс Майлстоун.

«Слова, сказані в темряві, хіба вони можуть бути правдою? Для справжніх слів потрібне яскраве світло», цитата з книги.

До теми Від кримського роману до книги про бізнес: що почитати з новинок цього тижня

Еріх Марія Ремарк та Марлен Дітріх. Фото: Getty Images

«Люби ближнього свого»

Коли в Європі розпочинається Друга світова війна 1939 року, Ремарк друкує уривки свого нового роману «Люби ближнього свого» в американському журналі Collier's. А через два роки видає твір окремою книгою.

У романі зображено події Другої світової війни, коли до влади в Німеччині прийшли нацисти. В цей час євреям загрожує винищення, тому багато намагаються втекти до інших країн, щоб врятуватися.

Головними героями книги є двоє біженців: Людвіг Карен та Йозеф Штайнер. Вони мандрують Європою та намагаються знайти собі хоч якийсь притулок у цьому світі.

«Жорстока доба. Мир зміцнюють гарматами й бомбовозами, гуманізм розвивають концтаборами й погромами. Ми живемо в добу переоцінки всіх цінностей, Керне. Агресор нині зветься поборником миру, побитий і переслідуваний — порушником спокою. І є цілі народи, що вірять у таке!» уривок з книги «Люби ближнього свого».

Фото: КСД

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: