США готові надати Україні касетні боєприпаси, але дискусія триває, - ЗМІ

ипвіс
фото: getty images

Сполучені Штати готові надати Україні спірні касетні боєприпаси.

Про це повідомляє The Washington Post.

«Зіткнувшись з тривожним браком артилерійських боєприпасів, контрнаступом, що повільно починається, і все відчайдушнішими проханнями Києва про додаткові озброєння, адміністрація Байдена стикається з неминучим рішенням про те, чи постачати Україні суперечливі касетні бомби», − зазначає газета.

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів, генерал Марк Міллі зазначив, що дискусії про касетні артилерійські снаряди DPICM тривають вже протягом тривалого часу.

Касетні боєприпаси мають підвищити ефективність ЗСУ проти атакуючих хвиль росіян, оскільки один снаряд DPICM має таку ж летальність проти згрупованої піхоти, як десять 155-мм артилерійських снарядів.

WP пише, що останніми тижнями високопосадовці Білого дому та Пентагону зв’язалися з Капітолійським пагорбом та союзниками, які давно виступають проти використання касетних боєприпасів, аби довести, що вони потрібні на полі бою в Україні, і надати гарантії щодо того, як вони будуть використовуватися. Остаточне рішення ще не прийнято.

«Ми завжди говорили, що наша допомога у сфері безпеки буде розвиватися в міру того, як змінюватимуться умови на полі бою… Останніми тижнями ми спостерігаємо все більшу потребу в касетних боєприпасах, які могли б допомогти вирішити нестачу боєприпасів, з якою Україна інакше може зіткнутися», − зазначив американський чиновник.

Посадовці США кажуть, що і Москва, і меншою мірою Київ застосовували касетні боєприпаси у боях. Вони стверджують також, що касетні боєприпаси американського виробництва є значно ефективніші, аніж вироблені в інших країнах. 

Довідка

Касетний боєприпас — це особливий вид авіабомби, яка вирізняється тонкими стінками. Вона складається з наконечника, корпусу, порожнистої форми-оболонки. Цю форму наповнюють дрібними осколками, авіамінами, мінами різного призначення (протитанкові, протипіхотні, запальні). В одному боєприпасі загальна маса такого небезпечного начиння може становити до 10 кг.

Одна касетна бомба може містити мінімум десять мін та дрібних деталей до них, які перебувають на спеціальних стінках-перегородках. Тобто в бомбі розміщується велика кількість маленьких бомб, які після детонації в повітрі висипаються та розсипаються по всій зоні ураження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: