«Енергоатом»: росіяни хочуть перевести один енергоблок на ЗАЕС у стан «гарячого зупину» (оновлено)

ЗАЕС
Фото: Енергоатому

Енергоблок №4 на Запорізькій атомній електростанції окупанти збираються перевести у стан «гарячого зупину».

Про це повідомили у «Енергоатомі».

Оновлено. 21:20

В компанії видали цю новину із соцмереж, пояснивши, що інформація не підтвердилась. У коментарі Громадському там сказали: «Питання уточнили: інформація, згадана в тому повідомленні, не підтвердилася та була видалена».

«Псевдокерівник станції Юрій Чернічук вже видав відповідне розпорядження. Однак, враховуючи підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, Каховське водосховище зневоднене, а отже – при запуску більшої кількості енергоблоків у роботу, водопостачання для охолодження реакторів може бути недостатньо», — йдеться у повідомленні.

При цьому, загарбники свідомо не виконують рішення українського регулятора та не виводять енергоблок №5 у «холодний зупин». А отже, у разі функціонування двох енергоблоків у стані «гарячого зупину» – на станції є реальна загроза настання аварійної ситуації.

Український оперативний персонал, який вже понад півтора року забезпечує ядерну та радіаційну безпеку найбільшого в Європі атомного об’єкта ніяк не може вплинути на цю ситуацію, адже змушений постійно терпіти погрози та залякування з боку озброєних російських військових.

«Розуміючи наслідки таких дій, минулого тижня частина атомників Запорізької АЕС покинула станцію, не бажаючи брати участі у задумах росіян. Адже такими діями загарбники вчергове наражають на небезпеку увесь світ», — додали там.

Загроза теракту рф на ЗАЕС

Підкреслимо, раніше у воєнній розвідці України заявили, що росіяни повністю розробили та затвердили план теракту на ЗАЕС.

Водойму-охолоджувач станції замінували російські війська, а ядерні реактори без охолодження можуть розплавитися за період від 10 годин до 14 днів.

Після підриву росіянами Каховської гідроелектростанції, що у Херсонській області, президент України Володимир Зеленський повідомив, що наступною ціллю рф може стати саме ЗАЕС.

Супутникові знімки Planet Labs, зроблені вранці 5 липня, показали на даху окупованої ЗАЕС невідомі об'єкти, про які повідомляв Генштаб ЗСУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: