На околицях Запорізької АЕС знайшли протипіхотні міни, — МАГАТЕ

ЗАЕС
Фото: Енергоатому

Під час огляду Запорізької атомної електростанції експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) виявили протипіхотні міни на її околицях.

Про це йдеться в заяві агентства у 24 липня.

Фахівці побачили кілька мін, розташованих у буферній зоні між бар’єрами внутрішнього і зовнішнього периметрів майданчика ЗАЕС. Водночас команда не помітила такого озброєння у внутрішньому периметрі майданчика під час обходу станції.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що експерти повідомили про знахідку окупаційному «керівництву станції».

Зі свого боку росіяни назвали це «військовим рішенням», оскільки міни розміщені в зоні, яку контролюють російські військові. Він зауважив, що раніше агентству було відомо про попереднє розміщення мін поза периметром майданчика, а також у певних місцях всередині.

Гроссі додав, що наявність вибухівки на майданчику суперечить стандартам безпеки МАГАТЕ та інструкціям з ядерної безпеки, а також створює «додатковий психологічний тиск» на персонал станції. 

Агентство продовжує вимагати доступ до дахів реакторів ЗАЕС та їхніх турбінних залів, зокрема блоків №3 і №4.

Загроза теракту рф на ЗАЕС

Підкреслимо, раніше у воєнній розвідці України заявили, що росіяни повністю розробили та затвердили план теракту на ЗАЕС.

Водойму-охолоджувач станції замінували російські війська, а ядерні реактори без охолодження можуть розплавитися за період від 10 годин до 14 днів.

Після підриву росіянами Каховської гідроелектростанції, що у Херсонській області, президент України Володимир Зеленський повідомив, що наступною ціллю рф може стати саме ЗАЕС.

Супутникові знімки Planet Labs, зроблені вранці 5 липня, показали на даху окупованої ЗАЕС невідомі об'єкти, про які повідомляв Генштаб ЗСУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: