МОЗ: В Україні завершили ліквідацію наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС

fab647ee638d9ee1
Каховська ГЕС до остаточного підриву російськими окупантами, супутникове фото: Maxar Technologies

30 серпня нинішнього року завершився головний етап ліквідації катастрофи на Каховській гідроелектростанції, дамбу якої підірвали росіяни на початку червня. Далі ситуацію контролюватимуть екстрені служби.

Про це заявили у Міністерстві охорони здоров'я України четвертого вересня.

Там нагадують, що після руйнування дамби Каховської ГЕС до зони надзвичайної ситуації потрапили 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, у яких проживало майже 900 тисяч населення.

Майже 700 тисяч українців залишилися без доступу до питної води, для потреб населення та недопущення спалахів інфекційних хвороб до зони надзвичайної ситуації було доставлено 148 тисяч тонн питної і технічної води.

Одразу після теракту на Каховській ГЕС на території Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей на базі центрів контролю та профілактики хвороб було сформовано 97 груп оперативного реагування на біологічні, хімічні та радіаційні загрози.

«Моніторинг проводився щоденно, завдяки злагодженій роботі спеціалістів ЦКПХ та медиків, екстрених служб та оперативному обміну інформацією з органами місцевого самоврядування і тому, що люди дослухались до обмежень та рекомендацій, вдалося уникнути спалахів інфекційних хвороб. Щоб не допустити погіршення санітарної ситуації, на постраждалих територіях було розгорнуто три інфекційних хаби для лікування пацієнтів з підозрами на гострі кишкові інфекції та холеру. Ці заклади були забезпечені спеціальними наборами медикаментів, більше ніж три тисячі людей із гострою кишковою інфекцією були обстежені на холеру — холери не виявлено в жодному випадку», — заявив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

У МОЗ також кажуть: якщо у перші дні після затоплення внаслідок руйнування Каховської ГЕС за бактеріологічними показниками невідповідність санітарним нормам сягала 35%, зараз рівень забруднення водойм знизився до відхилення у 10% в окремих точках моніторингу.

Підрив росіянами Каховської ГЕС

У вівторок, 6 червня, про підрив Каховської ГЕС розповів спікер оперативного командування «Південь» Владислав Назаров. Розпочалась евакуація цивільних, під час якої росіяни відкривали вогонь.

Рятували людей із зон на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон - острів Корабел.

Зранку, 6 червня, після оголошення про підрив електростанції, президент України Володимир Зеленський зібрав екстрене засідання РНБО.

Україна має докази того, що російсько-окупаційні війська підірвали Каховську гідроелектростанцію у Херсонській області дистанційно, заявили у воєнній розвідці.

В Офісі Генерального прокурора України взялись за розслідування екоциду, вчиненого російсько-окупаційними військами.

За офіційними даними української влади, відомо про щонайменше 21 людину, яка загинула внаслідок повені через підрив ГЕС. Натомість у Центрі національного спротиву України припускають, що жертвами цього могли стати пів тисячі мешканці тимчасово окупованих Олешок на Херсонщині.

13 червня у Державній екологічній інспекції повідомили, що після підриву росіянами Каховської гідроелектростанції «дуже великої» забрудненості води не зафіксували, але виявили холерну та кишкову палички. За даними Міністерства охорони здоров'я, через підрив росіянами Київської дамби та забруднення води на півдні України станом на 14 червня не зареєстровано випадків або підозр на холеру.

За даними Центру нацспротиву, підрив Каховської ГЕС може спричинити епідемію на тимчасово окупованих територіях півдня України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: