На Прикарпатті знайшли уламки німецького бомбардувальника, який розбився 79 років тому

image-34
Heinkel He 111. Фото: Вікіпедія

У Карпатах знайшли уламки Heinkel He 111 — німецького бомбардувальника часів Другої світової війни. Він зазнав аварії за нез'ясованих обставин 1944 року.

Про це АрміяInform розповіли дослідники із громадської організації «Пошук літаків в Україні».

Розповіді місцевих жителів послужили ключовою інформацією для пошуковців, і завдяки їхнім зусиллям, вони змогли знайти й ідентифікувати останки літака і членів екіпажу.

Читайте також: У пошуках загиблих літаків Другої світової війни: як уламки розповідають історію

«Коли ми їхали на Франківщину, достеменно про цей літак нічого не було відомо — тільки легенда з розповідей місцевих мешканців, які щось чули від старожилів», — розповів виданню один із засновників ГО, автор серії книжок на цю тему Андрій Кір'янов.

За цією легендою, коли літак пролітав над гуцульським селом, з нього скидали каністри з бензином. Як казали старожили, була команда спалити село. Усі люди втекли і сховалися. Але потім літак збили з рушниць, і він упав, зачепивши дерева. Усе в лісі горіло три дні, ніхто не міг підійти до місця. Від пілотів нічого не залишилося, згоріло все. Каністри і бачки люди позбирали і залишили собі… Німців у селі вже не було — тож люди після пожежі йшли на місце і збирали бляху для господарства. Лісом було розкидано багато документів із літака, каже дослідник.

Фото: ГО «Пошук літаків в Україні».

Пошуковці виявили на місці авіатрощі безліч деталей літака, а також жетон пілота, що дало змогу визначити модель бомбардувальника і його екіпаж.

Фото: АРМІЯINFORM

Літак Heinkel He 111 здійснював політ за маршрутом із Польщі в Україну і зник у липні 1944 року.

Місце падіння літака було позначено табличкою з прізвищами пілотів і датою їхньої загибелі.

Нагадуємо, у селі Хоросно біля Львова відкрився Музей загиблих літаків. Тут досліджують авіакатастрофи Другої світової війни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: