Тепло, вода та транспорт, або Чи готові на Львівщині до ймовірного блекауту

index-5
Ілюстрація: o.ko25 для Дивись.info

Торік українців застала одна із найважчих зим за останні десятиліття — через масовані ракетні атаки росіян по критичній інфраструктурі запроваджували відключення світла. Опалювальний сезон в Україні завершився у квітні теперішнього року, а профільні відомства запевнили: наступну зими за будь-яких умов вдасться пройти гідно.

У Львівській області до нового опалювального сезону готові практично на 100%, переконує місцева влада. Готують альтернативні методи подачі енергії у разі блекауту. До чого готуватися, — з'ясовувала ІА Дивись.info.

Росіяни, можливо, готують нові масовані атаки

Ймовірно, росіяни накопичують ракети, аби знову масовано атакувати Україну, вважають в Об'єднаному координаційному пресцентрі Сил оборони півдня. Його керівниця, Наталія Гуменюк, каже, що окупанти, можливо, економитимуть зброю, щоб обстрілювати, коли розпочнеться опалювальний сезон.

Те, що загарбники битимуть по енергетиці України, припускають британські розвідники: «Росія, ймовірно, зможе створити значні запаси крилатих ракет повітряного базування (КРВБ). Існує реальна можливість, що РФ знову зосередить цю зброю проти об’єктів української інфраструктури протягом зими».

Тим часом в Міністерстві енергетики України заявили, що підготували графіки відключень електроенергії. А втім, роблять це на всяк випадок, говорять у відомстві.

«По готовності генерації й розподільних мереж ми не плануємо відключень, не плануємо блекаутів. Але у нас є один великий виклик – це повторні атаки росіян на нашу енергосистему. Звичайно, ми їх очікуємо. За даними нашої і світової розвідки, росіяни планують продовжувати атаки на енергосистему. Однак цього разу у наших енергетиків є більше знань, у нас є більш якісна система ППО… Ми сподіваємося, що цього року нам вдасться бути більш готовими до атак і швидше відновлюватися, якщо все ж таки якісь пошкодження будуть», — прокоментувала заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук в етері телемарафону 16 вересня.

Фото Микити Печеника, з архіву редакції.

Водночас міністр енергетики України Герман Галущенко переконує: енергосистема буде готова для проходження прийдешнього зимового сезону і для цього є необхідні ресурси.

«Але не виключені наслідки ворожих терористичних атак, які мі не можемо прогнозувати», — підкреслив очільник відомства.

До чого готуються на Львівщині?

Раніше в Львівській обласній військовій адміністрації звітували, що в області діють 1682 котельні, а станом на початок серпня вже готові до опалювального сезону 1026.

Планують заміну десятка котлів та такої ж кількості - капітальний ремонт. В межах підготовки житлового фонду проводять роботи з ремонту внутрішньобудинкових систем електропостачання, ремонту внутрішньобудинкових систем постачання теплової енергії і гарячої води та промивання  внутрішньобудинкових систем постачання теплової енергії.

Відомо, що станом на 23 серпня об'єкти теплопостачання у Львові вже готові більш як на 80%.

Загалом комплексно підготували 11 тисяч 508 житлових будинків та 1 тисячу 535 об’єктів соціальної сфери. Це дані на кінець серпня нинішнього року.

Стан готовності водопровідно-каналізаційного господарства області складає 63%. Запланували ремонт та заміну 45 кілометрів водопровідних та каналізаційних мереж.

Фото: відкриті джерела

На випадок відключення електроенергії заклади охорони здоров’я і соціального захисту на 100% забезпечили генераторами, переконує глава області Максим Козицький.

Крім того, упродовж підготовки до осінньо-зимового періоду здійснюють перевірку наявності та готовності до експлуатації резервних джерел живлення в  закладах освіти, культури, теплопостачальних та водопровідно-каналізаційних підприємствах.

А у міській раді Львова 8 вересня розповіли, що об'єкти теплопостачання готові на 90% до нового опалювального сезону.

Там кажуть, що:

  • котельні готові на 100%,
  • центрально-теплові пункти — на 92%,
  • індивідуальні теплові пункти — на 89%,
  • теплові мережі — на 80%.

Натомість комунальники з «Львівтеплоенерго» зазначили, що впродовж літа замінили понад 6 кілометрів магістральних та внутрішньо-квартальних трубопроводів, капітально відремонтували 4 котли, промито хімічним способом 63 секції теплообмінників, замінено 24 насосних агрегати, та проведено теплову ізоляцію трубопроводів, протяжністю 1500 м.

Так, замінили магістральну теплову мережу на вулиці Стрийській-Науковій, а також замінили мережі до центральних опалювальних пунктів на вулицях: Володимира Великого, Медової Печери.

Відремонтували й магістральну теплову мережу на вул. Вернадського та змонтовано нову теплову мережу від котельні на вул. Князя Романа до вул. Галицької. Масштабні роботи проводилися на ТЕЦ-1, зокрема, капітальний ремонт парового котла.

У «Львівтеплоенерго» говорять, що на двох вулицях змонтували теплові насоси у разі критичних ситуацій. Невдовзі такі ж з'являться у ще двох котельнях.

«Усі ключові котельні і ЦТП забезпечені альтернативними джерелами живлення, і сформований запас палива для генераторів. Також ми закупили деревину для опалення», — прокоментував Орест Тимчишин, директор міського департаменту житлового господарства та інфраструктури.

14 вересня Ірина Маруняк, яка є заступницею міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства заявила, що місто напрацювало схеми роботи усіх комунальних служб за різних сценаріїв події. Відтак тепло і водопостачання, громадський транспорт, прибирання міста будуть працювати згідно з алгоритмом дій, напрацьованого у разі надзвичайних ситуацій.

З її слів, у котельнях та ЦТП встановили 126 генераторів. Це значить, що тепло до будинків зможуть подавати, навіть якщо не буде електроживлення.

Станом на зараз закуплено 24 твердопаливні котли. 12 з низ вже встановили в лікарнях, інші планують встановити в школах, зокрема там, де є Пункти Незламності.

«Також у Пунктах Незламності ставимо акумулятори, щоб у випадку відсутності електрики там було світло, була можливість зарядити телефон, зробити чаю. Вже 5 акумуляторів встановили і ще 6 встановимо до початку опалювального сезону»—  каже чиновниця.

Водопостачання

Щодо водопостачання, то за її словами, всі насосні станції забезпечені дизель-генераторами. Минулої зими вже тестували їхню роботу і у випадках, коли не було електропостачання, вода подавалася на рівні 1-2 поверху будинку. Також у підвалах, де була можливість, встановили розбірні крани, тож мешканці верхніх поверхів зможуть набирати воду у підвальних приміщеннях.

фото ілюстративне

«Якщо не буде можливості подати воду навіть до перших поверхів, у 45 локаціях буде встановлено ємності з водою об’ємом 3 м3. Маємо 21 водовозку. Їх будуть наповнювати ємності, а також будуть стояти у певних локаціях, щоб мешканці могли брати воду. Це водовозки наших ШРП, а також маємо угоди з приватними структурами. Вже проводили тестування їхньої роботи у випадку надзвичайної ситуації. Маємо також 50 джерел, де можна набирати технічну воду, і 12 свердловин, де мешканці можуть набирати джерельну воду для приготування їжі», — переконує Маруняк. 

Транспорт

Щодо роботи транспорту взимку, то на випадок, якщо не буде електрики, 44 автобуси від АТП-1 і приватних перевізників, підсилять напрямки, де курсували трамваї і тролейбуси. На 16 світлофорних об’єктах облаштували резервне живлення і ще на 10 планують встановити. Відтак, якщо не буде електрики, то за словами Ірини Маруняк, на ключових перехрестях світлофори будуть працювати і транспорт курсуватиме безпечно. 

Фото ілюстративне, ІА Дивись.info

Як готуватись до зими?

Місцева влада регіонів закликала жителів бути готовими до будь-яких сценарії. Радять запастись щонайменше теплими речами, мати напоготові ліхтарі, грілки та їжу, яку можна зберігати без холодильника.

Відео, оприлюднене нижче, торішнє:

Також в області облаштують Пункти Незламності, де мешканці матимуть змогу зігрітись чи зарядити ґаджети.

Читайте також: Зима в умовах війни: як підготуватися до найлютішої пори

Синхронно рятувальники закликають людей подбати про речі на порозі зими.

Просять придбати:

  • засоби освітлення приміщення на випадок відключення електропостачання (ліхтарики, свічки);
  • засоби для приготування їжі у разі відсутності газу та електропостачання;
  • зібрати найнеобхідніші речі та документи на випадок термінової евакуації або переходу до сховищ.
  • подумати про альтернативний обігрів оселі на випадок відключення централізованого опалення.

Якою була минула зима?

Торік російські військові випустили по ключових енергетичних об'єктах понад 1200 ракет та дронів, заявляли в «Укренерго».

За оцінкою Світового банку й ПРООН, масштаби руйнувань, завданих українській енергосистемі виняткові: лише першочергові потреби на відновлення та захист високовольтної мережі «Укренерго» складають майже 1 мільярд доларів.

За даними Міненерго, з початку минулого тижня окупанти атакували енергосистему країни понад 300 разів.

Інфографіка: «Укренерго»

Шість найхолодніших місяців року ворог намагався забрати у світло та тепло, знищуючи енергетичну інфраструктуру. Українські енергетики звели ці спроби нанівець.

Ворог зосереджено бив по електростанціях і об’єктах магістральних мереж.

Читайте також: Як безпечно користуватися генераторами, пічками і газовими приладами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: