Яких письменників читають у львівських бібліотеках: книжки про Україну, Стуса та тоталітарну систему

книжки
Книжки на полицях львівської бібліотеки. Фото: ІА Дивись.info

Сьогодні, 30 вересня, в Україні святкують Всесвітній день бібліотек. У Львові вони є особливим осередком культури та відпочинку. Тут відвідувачі не тільки замовляють різноманітні книги, а також відвідують цікаві тематичні події.

Раніше ІА Дивись.info поспілкувалася з директором Львівської муніципальної бібліотеки Василем Кметем. Тоді він розповів, яких авторів львів’яни читають найбільше в місцевих бібліотеках. На основі цього ми створили добірку книжок, які є найпопулярнішими серед читачів.

Читайте також Не інтернет «убив» читання, а відсутність актуальної літератури: директор Львівської муніципальної бібліотеки Василь Кметь

 «Ukraїner. Країна з середини» Богдан Логвиненко

Український письменник та журналіст Богдан Логвиненко є ініціатором проєкту Ukraїner. Він у липні 2016 року організував команду, яка вирушила в масштабну експедицію по Україні. Подорож по різних куточках держави тривала до 2018 року.

Опісля мандрівки в 2019 році у Видавництві Старого Лева вийшла книжка «Ukraїner. Країна з середини». Видання є своєрідним путівником, де зібрали найцікавіші місця та історії людей, які там мешкають. Крім того, в книжці можна переглянути неймовірні світлини з експедицій, які передають  особливу атмосферу описаних територій України.

«Десна – одна з найбільших річок в Україні. На її берегах розташована велика кількість населених пунктів, але залишилося небагато поромів, які з’єднують їх між собою. Є пороми в Деснянському, Радичеві  та Мезині, а далі за течією – у Сосниці та Макошиному», –  уривок з книги (текст «Пороми на Десні»).

 «Ukraїner. Країна з середини» Богдан Логвиненко. Видавництво Старого Лева

«Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію» Боріс Джонсон

Політик та колишній прем’єр міністр Великої Британії Боріс Джонсон є відомий в Україні своєю підтримкою з початком повномасштабної війни. Він також є автором книги «Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію».

У цій книзі Боріс Джонсон розповідає про життя та політичну діяльність Вінстона Черчилля, який був прем’єр-міністром у Великій Британії в період Другої світової війни. Автор зображує Черчилля як одного з найвизначніших лідерів ХХ століття, який мав чималий вплив на формував світової політики.

Вперше книга вийшла англійською мовою у 2014 році, а в 2019 році її переклали українською мовою та надрукували у видавництві Vivat.

«Пам’ять про Черчилля має таке велике значення, тому що він урятував нашу цивілізацію. Важливо тут те, що лише йому це було до снаги… Сутність фактора Черчилля є те, що одна людина може змінити все», – уривок з книги.

«Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію» Боріс Джонсон. Видавництво Vivat

«1984» Джордж Орвелл

Англійський письменник та журналіст Джордж Орвелл є відомим класиком світової літератури. Його твори залишаються актуальними до сьогодні. Відоми текстами автора є «Колгосп тварин» та роман-антиутопія «1984». Остання книга є також досить популярною й серед львівських читачів.

У романі зображено як працює деспотична тоталітарна система, побудована на жорстокості та насильстві. У такій державі існує Міністерство Достатку, Миру, Любові та Правди, а також поліція думок, яка стежила за громадянами. А на фасаді Міністерства правди було викарбовано основні гасла їхнього суспільства: «війна – це мир», «свобода – це рабство», «неуцтво – це сила».

Одного разу головний герой твору Вінстон Сміт раптом усвідомлює, в якій жахливій реальності він живе. Він відчуває постійну присутність Старшого Брата, який разом з партією контролює все.

«Хто контролює минуле, той контролює майбутнє; хто контролює теперішнє, той контролює минуле», – цитата з книги.

«1984» Джордж Орвелл. Видавництво Book Chef

«Сковорода від А до Я» Леонід Ушкалов

Леонід Ушкалов є письменником, літературознавцем та дослідником давньої української літератури. Зокрема він дослідив життя та творчість філософа Григорія Сковороди.

У книжці «Сковорода від А до Я» автор подає влегкій оповідній манері основні періоди із життя українського філософа для дітей. Цікаво, що книга є абеткою-енциклопедією, тому побудована за принципом абетки, де оповідь ведеться від слова на певну літеру. Наприклад, А позначає слово «академія» і тут розповідається про навчання Григорія Сковороди в академії.

«У серпні 1734 оку, коли Сковорода був трохи старший за тебе, друже, він попрощався з рідними Чорнухами й поїхав до Києва, щоб навчатися в славетній Києво-Могилянській академії. Тоді вона розташовувалася там, де тепер – на Подолі», – уривок з книжки.

«Сковорода від А до Я» Леонід Ушкалов. Видавництво Старого Лева

«Синдром листопаду, або Homo Compatiens» Вікторія Амеліна

Вікторія Амеліна – українська письменниця, поетка та документаторка воєнних злочинів РФ. 1 липня 2023 року вона померла внаслідок обстрілу окупантами Краматорська.

У книзі «Книга Синдром листопаду, або Homo Compatiens» зображена історія життя Кості. Він мав не просто дитинство, адже виховувався в дитячому будинку. Згодом він стає дорослим та утверджується в суспільстві.

Цікаво, що друга назва роману «Homo Compatiens» означає «людина, яка співчуває».

У 2015 році «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» потрапив до короткого списку премії Валерія Шевчука. А в 2016 році книга перемогла на Міжнародному фестивалі «Запорізька книжкова толока — 2016» в номінації  «Українська  художня література. Проза».

«Жодна швидка не приїде за вами, і жоден дзвін ніколи не буде по вас дзвонити — кажуть, така віра творить дива, принаймні у цьому мене запевняв не один знайомий оптиміст: головне в житті — не думати про погане. Думки ж бо матеріалізуються. Це очевидний і доведений факт. Британськими вченими доведений, я так думаю… Принаймні ви будете щасливі, аж до останнього. І це ваше щастя важить так багато, у ньому стільки добра для світу, що решта вже — не має значення. Якщо можете, будьте щасливими, прошу вас», – уривок з книжки.

«Синдром листопаду, або Homo Compatiens» Вікторія Амеліна. Видавництво Discursus

«Справа Василя Стуса» Вахтанг Кіпіані

Історик, публіцист та журналіст Вахтанг Кіпіані зібрав документи з шеститомної кримінальної справи українського поета-шістдесятника Василя Стуса, якого закатувала радянська влада. Сьогодні документи збереглися на полицях колишнього архіву КДБ УРСР у Києві (нині — Галузевий державний архів СБУ).

У книзі подано такожстатті Вахтанга Кіпіані, Василя Овсієнка, Леоніда Бородіна про поета, а також нотатки Василя Стуса, фотографі та листи. Цікаво, що 19 жовтня 2020 року суд заборонив розповсюджувати цю книгу Вахтанга Кіпіані без згоди тоді народного проросійського депутата Віктора Медведчука. Оскільки саме він  був адвокатом поета, коли його засуджували. У 2021 році Кіпіані подав апеляцію та виграв суд.

«Кримінальна справа Василя Стуса – це хроніка боротьби злочинної комуністичної системи з людиною, повної болю та гідності. Ми бачимо громадянина, правозахисника, творчу особистість, який чудово розуміє наслідки своєї «негнучкості» перед каральною машиною. І тим е менше він іде до кінця», – уривок з книжки.

«Справа Василя Стуса» Вахтанг Кіпіані. Видавництво Vivat

«І не лишилося жодного» Агата Крісті

Агата Крісті є однією з найвідоміших представниці жанру детективу у світі. Передусім письменниця відома завдяки таким книгам, як-от: «Вбивство у «Східному експресі», «Свідок обвинувачення», «Убивство в будинку Вікарія», «Нескінченна ніч», «Побачення зі смертю» тощо.

Сьогодні розглянемо її роман «І не лишилося жодного». У цій книзі авторка зображує історію про невідомий острів, куди потрапили 10 людей. Згодом вони розуміють, що потрапили в пастку. Оскільки час від часу когось вбивають. Так, вони намагатимуться розгадати таємницю острова та з чим пов’язана «Лічилка про десятьох солдатиків».

Книжка «І не лишилося жодного» має декілька екранізацій. Зокрема у 2015 році вийшов однойменний серіал за мотивами роману. Цікаво, що Агата Крісті вважала цей роман одним зі своїх найкращих.

«Він укотре  пригадував усе, що писали про Солдатський острів у газетах. Спершу його купив американський мільйонер, великий шанувальник парусного спорту – було повідомлення про розкішний сучасний будинок, який він побудував на цьому острівці, що розташований неподалік від девонського узбережжя», – уривок з роману.

Читайте також У Львові відбудеться виставка про роль бібліотек під час війни

«І не лишилося жодного» Агата Крісті. Видавництво Клуб Сімейного Дозвілля

Підкреслимо, що список не обмежується тільки цими авторами. Оскільки в львівських бібліотеках також читають інших авторів. Зокрема таких як-от: Сергія Плохія, Андрія Козицького, Максима Кідрука, Юрія Винничука, Володимира В’ятровича, Наталію Гурницьку, Марію Матіос, Івана Дзюбу, Володимира Лиса, Андрія Кокотюху, Ростислава Семківа, Оксану Забужко, Корнелія Функе,  Елена Ферранте, Роберт Луїс Стівенсон, Карлос Кастанеда, Елізабет Гілберт, Стівена Кінга тощо.


Нагадуємо, що ІА Дивись.info перегладає видавництва та складає добірки книжкових новинок. У нашому списку можна знайти видання українських та іноземних авторів різних жанрів та тематик.

Минулого разу ми підготували для вас добірку новинок від українських видавництв у вересні. Туди увійшли такі книжки як:

  • «Лексикон таємних знань» Тарас Прохасько.
  •  «Дні тривог. Поезії» Анатолій Дністровий.
  • «Заразливий. Психологія вірусного маркетингу» Джона Берґер.
  • «Наше. Спільне. Як зберегти в собі людину під час і після війни» Таня Касьян.
  • «Мистецтво: його психологія, його стилістика, його еволюція» Федір Шміт.
  • «Мами» Марія Матіос.
  • «Клуб врятований. Непухнасті історії» Сашко Дерманський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: