Україна зупинилася на хвилину на знак вдячності захисникам

hvylyna-movchannya

Українці 1 жовтня о 9 годині ранку вшановують хвилиною мовчання полеглих захисників та захисниць, а також дякують Силам оборони та усім, хто захищає державу від Росії

Про це президент Володимир Зеленський у заявив зверненні з нагоди Дня захисників та захисниць.

Перед хвилиною мовчання глава держави оприлюднив ролик, в якому нагадав, що 1 жовтня о 9 годині ранку вся Україна зупиняється на хвилину.

"Рівно о 9 годині на знак поваги та вдячності захисникам та захисницям Україна зупиниться на одну хвилину. Центральні вулиці та площі наших міст, транспорт, усі ми, де б не знаходилися, маємо зупинитися та вшанувати пам’ять полеглих героїв та подякувати усім наших захисникам.

Цей час — гарна можливість, аби подумати про важливе, згадати важливе, згадати іншу хвилину. Першу хвилину повномасштабної війни. Хвилину, яка змінила все. Розділила життя на "до" та "після" 24 лютого.

24 лютого почалося не коли годинник показав північ, а коли ворог почав наступ. Для нас перші хвилини того дня – це перші ракети та перші удари по Україні" - заявив президент.

Зеленський додав, що важкі часи зробили нас сильними. А сильні наближають переможні часи. Крок за кроком. Сьогодні, завтра, щодня, щохвилини.

"Ні планово, ні аварійно ніхто не має й не зможе «відключити» нашу стійкість, витримку, міцність, відвагу. Вони не мають терміну дії, кінцевої дати чи крайньої точки, після якої ми припинили б спротив і боротьбу, окрім однієї – нашої перемоги. Щоденно наближаючи її, ми кажемо: «Будемо боротися стільки, скільки буде потрібно!»

Ми робили це в перші хвилини 24 лютого, робимо всі ці 585 днів і будемо робити це надалі.

Слава всім, хто бʼється й боронить Батьківщину! Слава нашим захисникам і захисницям! Слава українському народові!" - написав президент.

Як повідомлялося, Львів ушанує полеглих українців хвилиною мовчання і церковним передзвоном.

Громадський транспорт Львова теж буде долучено до загальноукраїнської акції - о 9:00 міські автобуси, трамваї та тролейбуси зупиняться на одну хвилину. А відтак відновлять свій рух за маршрутами.

Нагадуємо, президент України анонсував акцію пам'яті у День захисників та захисниць України, який нинішнього року відзначають першого жовтня. За його словами, о 9:00 ранку 1 жовтня вся Україна на хвилину зупиниться, щоб вшанувати пам’ять тих, хто загинув за країну.

Цього року свято Покрови Пресвятої Богородиці і День захисників та захисниць України 1 жовтня святкують уперше. Через календарну реформу, яку провели УГКЦ й ПЦУ, дату свята перенесли згідно з Новоюліанським календарем з 14 на 1 жовтня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: