На Львівщині є один заклад, де безкоштовно міняють суглоби

endoprotezuvannya2-560x360-c
ілюстративне фото

Безкоштовне державне ендопротезування (заміну суглобів) на Львівщині здійснює лише обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи.

Про це повідомила т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я військової адміністрації регіону Наталія Літвінська.

«Держава закуповує ендопротези та набори для оперативного втручання, які безплатно розподіляються у медичних закладах. У нас базовим закладом для бесплатного ендопротезування визначено Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім.Ю.Липи», — сказала вона на брифінгу у вівторок, 7 листопада.

За офіційними даними, щорічно держава виділяє за закупівлю ендопротезів понад 140 млн грн. Нинішнього року суглоби безкоштовно замінили понад 13,5 тисячі українцям.

Попри це, як зазначає Наталія Літвінська, ширяться міфи про відсутність безкоштовного ендопротезування і про те, що держава не закуповує ендопротези. Недобросовісну інформацію ширять у тому числі лікарі, які здійснюють ендопротезування за гроші пацієнта.

Також до обласного департаменту охорони здоров`я надходять звернення громадян з проханням відшкодувати витрати за ендопротезування, здійснене в інших закладах за гроші пацієнта.

За наказом Міністерства охорони здоров'я, кожен пацієнт, який готується до заміни суглоба, має бути поінформований лікарем щодо можливості безплатного хірургічного втручання.

«Якщо ж пацієнт хоче протезуватися іншим видом за власні кошти, в державі відсутній механізм відшкодування коштів за проведене ендопротезування», — підкреслила вона.

Ендопротезування на Львівщині

Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім.Ю.Липи проводить ендопротезування вже 30 років.

«Наші спеціалісти проходили навчання у клініках Німеччини й Польщі та привезли цю методику до України. З 1993 року проведено понад 5 тисяч оперативних втручань. Досвід наші спеціалісти мають великий. Щороку проводиться в середньому 350 втручань з ендопротезування. Ми є виконавцями програми й отримуємо ендопротези, оплачені з державного бюджету. Сьогодні на залишку у нас є 305 ендопротезів. На наступний рік ми замовили ще 100 ендопротезів», — розповів гендиректор Львівського обласного госпіталю ветеранів війн і репресованих ім. Ю. Липи Максим Прикупенко.

Для забезпечення протезом, будь-який мешканець Львівщини може звернутися в госпіталь, при цьому маючи направлення від сімейного лікаря.

«Найбільше операцій роблять на кульшових суглобах, менше – на колінних. Надаємо допомогу і внутрішньо переміщеним особам», — додав завідувач відділення артрології, вертебрології та нейрохірургії госпіталю Андрій Підлісецький.

Нагадуємо, на Львівщині працює Всеукраїнський центр з протезування, реконструктивної хірургії, реабілітації та психологічної підтримки для людей, які постраждали внаслідок воєнних дій Росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: