«Про всяк випадок» не вийде, або Чи всім потрібні вітаміни

таблетки, капсули, вітаміни
Ілюстрація/Depositphotos.com.ua

На порозі зими найчастіше погіршується здоров'я: є більше ризиків занедужати гострою респіраторною інфекцією, до того ж приєднується втомлюваність та сонливість. У таких випадках люди замислюються над прийомом вітамінів, але пігулки — це не завжди вдала ідея.

Чи справді всім потрібні вітаміни в холодний період та чи існує цьому альтернатива, дізнавалась ІА Дивись.info.

Сімейна лікарка Марія Шмигельська погоджується з тим, що зима — період, коли варто потурбуватись про імунітет.

«Найкращі ліки, це профілактика. Взимку найбільш необхідно підтримувати імунітет здоровим харчуванням, фізичною активністю і достатнім сном. З настанням холодів важливо забезпечити свій організм достатнім надходженням вітамінів», — каже вона.

Водночас звертає увагу, що не потрібно стрімголов приймати вітамінні комплекси без консультації лікаря, адже, як правило, раціональне харчування цілком забезпечує достатнє надходження вітамінів в організм.

Сімейна лікарка медцентру «Перший сімейний ім. святого Єремії» радить обрати продукти харчування, у складі якиє є вітаміни С та D.

«Вітамін D відіграє важливу функцію захисту організму, від інфекцій, впливає на міцність кісток, покращує імунітет та сприяє здоров’ю серця. Забезпечте свій раціон достатньою кількістю молочних продуктів, риби, яєць. Також, ефективне джерело вітаміну D- сонячні промені», — пояснює наша співрозмовниця.

Натомість вітамін C є у цитрусових, полуниці, броколі, та інших свіжих овочах і фруктах. «Цей вітамін підтримує імунітет, сприяє здоров’ю шкіри та антиоксидантним процесам».

Лікарка каже, що можна приймати певні групи вітамінів при підтвердженій недостатності, тільки після консультації лікаря. Адже надлишок вітамінів ( гіпервітаміноз - Ред.) може мати негативний вплив на здоров’я.

Читайте також: Чому грип не є звичною сезонною недугою, а коронавірус — нікуди не зник

Забагато — не здорово

Таку ж думку мають у Міністерстві охорони здоров'я України. Згідно із дясятирічним дослідженням 77 тисяч людей, яке оприлюднили у журналі американського товариства клінічної онкології у жовтні 2017 року, надмірний прийом вітамінів В6 та В12 збільшує розвиток раку легень в чоловіків.

А-от у Національній бібліотеці медицини у серпні 2018 року дослідили, що надмірна кількість кальцію та вітаміну D потенційно збільшує ризик виникнення каменів у нирках.

«Офіційні харчові рекомендації, наприклад, Food and Nutrition Board (США), радять отримувати вітаміни і мінерали із їжі, а не з добавок», — стверджують фахівці українського відомства.

Там пояснюють, чому так:

  • Вітамін С в пігулці — це просто вітамін. Вітамін С в смородині чи яблуках — це не лише вітамін, а й поживні речовини, клітковина, вода, купа інших вітамінів, антиоксиданти. І це стосується всіх.
  • Збалансована їжа — це здоровий кишківник. Якщо їсти нерегулярно, переїдати, їсти сміттєїжу, і потім «полірувати» це пігулками, то це буде краще, ніж нічого, але гірше, ніж просто правильне харчування.

Приймати добавки «про всяк випадок» категорично не рекомендується.Але як, дізнатися, чи вони потрібні?

«Не існує єдиного тесту на вміст вітамінів в тілі. Брак вітаміну D чи В12 можна визначити завдяки аналізам. Щодо решти вітамінів слід зважати на ознаки нестачі, а інколи на те, що після прийому вітаміну стало краще. Накопичуються, передусім, жиророзчинні вітаміни, а також В12, трохи В9, С, залізо, кальцій, та омега-3-поліненасичені жирні кислоти. Вітаміни та мінерали будуть виводитися нирками, якщо ми споживаємо з надлишком. Пропити вітаміни про запас не вийде», — відповідають у МОЗ.

Добавки приймати можна, але не всім

Дієтичні добавки можуть бути корисні для людей з певними медичними показаннями, сверджують у відомстві, втім після консультації із лікарем.

«При якісному харчуванні у вас не буде потреби у додатковому споживанні вітамінів з аптеки (виняток – вагітні, літні люли та люди з хронічними захворюваннями, які можуть потребувати додаткових надходжень вітамінів)», — пояснює ІА Дивись.info терапевтка Кароліна Опалинська.

А як харчуватись, щоб зберегти шлунок здоровим, читайте у нашому матеріалі тут.


*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Головна світлина: depositphotos.com.ua.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: