Чому грип не є звичною сезонною недугою, а коронавірус — нікуди не зник

карантин
Восени зростає захворюваність на гострі респіраторні захворювання. Фото: архів Дивись.info

Щонайменше від 27 найпоширеніших захворювань можна захиститись завдяки вакцинації. Осінь — період гострих респіраторних захворювань і вберегтись від недуги допоможе саме імунізація.

ІА Дивись.info запитала у медиків, що варто знати про щеплення проти ГРВІ, кому його робити не можна, а кому — обов'язково.

Симптоми та факти про грип — ключове

Для розуміння, ділимось статистикою. Станом на кінець жовтня теперішнього року у Львівській області гострі респіраторні захворювання діагностували у понад десяти тисяч пацієнтів. Як кажуть у департаменті охорони здоров'я, частіше недугу можуть «підхопити» діти — це кожен другий випадок серед хворих.

У Міністерстві охорони здоров'я України зазначають, що через ускладнення ГРВІ щороку помирають майже два мільйони людей. Це – четверта за поширеністю причина смерті у світі. Пневмококова пневмонія та сезонний грип залишаються основними проявами захворювання. Натомість за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щороку грипом хворіють до мільярда людей. Серед них — від 3 до 5 мільйонів пацієнтів важко переносять недугу.

«Грип набагато гірше за звичайну застуду,адже може викликати ускладнення, іноді не сумісні з життям. Вірус грипу передається повітряно-крапельним шляхом від людини до людини при тісному спілкуванні на відстані до 2 м», — пояснює ІА Дивись.info Віра Ониськова, яка є лікарем-педіатром та дитячим алергологом.

Серед симптомів називає:

  • лихоманку та озноб;
  • кашель;
  • біль у горлі;
  • нежить або закладеність носа;
  • болі у м'язах чи тілі;
  • головний біль;
  • почуття сильної втоми;

Інколи до цих симптомів належить блювота та пронос.

Хто у групі ризику

Як розповідає нам сімейна лікарка медцентру «Перший сімейний імені Святого Єремії» Юлія Кудриль, особливу загрозу грип становить для дітей, вагітних, людей з хронічними захворюваннями (цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма, хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ)).

«Ризик захворіти збільшується також у осіб, що у своїй професійній діяльності контактують зі значною кількістю людей (медики, освітяни, поліція, військовослужбовці тощо)», — пояснює вона.

Вакцинація від грипу

Від грипу, каже Віра Ониськова, вакцинуватись варто щороку, оскільки вірус зазнає постійних генетичних змін. ВООЗ щорічно оновлює свої рекомендації щодо складу вакцини, і як правило нові партії вакцин з'являються в Україні з кінця вересня-жовтня.

Фото-ілюстрація. Джерело: архів редакції. Автор: Микита Печеник

«Вакцина від грипу має дуже обмежені протипоказання і дозволена для дітей віком старше 6 місяців, вагітних і осіб з хронічними захворюваннями. Ми вже здійснюємо вакцинування. Наразі у Львові доступна GC Flu ДжіСі Флю та більш популярна Ваксігрип. Утім не варто обирати кращу - обидві захищають від 2 штамів вірусу грипу А і 2 штамів грипу В і обидві вакцини однаково ефективні», — додає пані Кудриль.

На питання про те, чи можна імунізуватись жінкам при надії, Наталія Червак, акушер-гінеколог, відповідала Дивись.info: «Від основних захворювань, як от дифтерія, поліомієліт, лихоманок, (якщо планує поїхати за кордон), не проводиться. Але від грипу та ковіду не протипоказана».

Матеріал про те, які щеплення необхідні людям і чому в Україні вакцинація досі залишається проблемним питанням читайте тут.

Коронавірус нікуди не зник

В Україні нині циркулюють відразу два віруси. Ідеться про грип, ГРВІ, а також коронавірус. Медики прогнозують суттєве зростання захворюваності, якщо порівнювати із аналогічним періодом торік.

А МОЗ днями заявило про те, що в Україні зафіксували перший випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту «Омікрон» під назвою «Пірола» — захворів 20-річний чоловік з Рівненської області.

Є оновлені рекомендації щодо імунізації проти коронавірусу.

Рекомендований курс з первинної вакцинації проти коронавірусної інфекції та першого бустеру складається з 3 щеплень. 

Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Особам, які в групі ризику тяжкого перебігу захворювання, рекомендовано щепитися додатковим бустером через півроку після попереднього. Необхідність у додатковій бустерній дозі визначає лікар залежно від стану пацієнта та епідемситуації в країні. 

У групі ризику важкого перебігу COVID-19 є люди: 

  • віком від 60 років; 
  • із серйозними супутніми захворюваннями; 
  • медичні працівники. 

Пацієнти, які мають порушення схеми вакцинації або не отримали другу дозу вакцини чи першу бустерну дозу, рекомендовано надолужити їх за першою можливістю.

Мінімальний інтервал до введення першої бустерної дози становить щонайменше 5 місяців для дорослих та 6 місяців для дітей. 

Наприкінці жовтня лікар-інфекціоніст та заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної лікарні Андрій Орфін розповідав, що в регіоні зросла кількість госпіталізацій із діагнозом «коронавірусна інфекція».

Ще три-чотири тижні тому на лікуванні могло бути 10-12 людей, каже він, тоді як нині — більш ніж 30.

Фахівець зазначає, що причини важкого перебігу коронавірусу залишаються незмінними. Ідеться про невчасне звернення по медичну допомогу, самолікування, нехтування елементарними правилами гігієни. Здебільшого хвороба починається з гарячки, нежитю, покашлювання, подразнення у горлі, пояснив Орфін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: