Медики розповіли, як піклуватись про здоров'я свого серця

Depositphotos_242869336_S
Фото: depositphotos.com

За статистикою 2021 року, в Україні померли 55% пацієнтів, у яких діагностували серцево-судинні хвороби.

У Всесвітній день серця ІА Дивись.info запитала у фахівців, як турбуватись про нього і на що потрібно зважати.

«Серце є одним із головних органів в організмі людини, адже воно виконує життєздатну функцію: забезпечує організм кров’ю, збагаченою киснем. Тим самим дає можливість жити. Найчастіше мають хвороби серця старші люди, втім це не завжди так. На різні захворювання, окрім найпоширеніших (ішемічної, гіпертонічної) пацієнт може страждати й під час коронавірусу, наприклад. Але є й вроджені вади, запальні стани серця (ревматизм, індукційні стани)», — пояснює нам доктор медичних наук, професор Львівського національного медичного Університету імені Данила Галицького Андрій Базилевич.

Серцево-судинні захворювання

Пані лікар загальної практики Марія Шмигельська пояснює ІА Дивись.info, що серцево-судинні захворювання займають перше місце в нашій країні за інвалідністю і смертністю населення.

Акцентує, що важливо вчасно зреагувати на проблему і при перших ознаках серцевих захворювань звернутись до сімейного лікаря, або лікаря-кардіолога.

До основних симптомів захворювань серця належать:

  • підвищення артеріального тиску;
  • порушення серцевого ритму (прискорене, або нерівномірне серцебиття);
  • задишка і відчуття стискання в грудях, тривога, сильна втома;
  • холодний піт, запаморочення;
  • набряки на кінцівках
  • біль у серці з іррадіацією в іншу частину тіла.

Андрій Базилевич додає: якщо говорити про найпоширеніші захворювання, потрібно знати, що нині набагато швидше розвивається ішемічна хвороба серця і особливо в період, коли люди перебувають у постійному стресі через російсько-українську війну.

«Це, коли вінцеві судини, котрі постачають до серця кров, уражаються за рахунок спастичних проявів (звуження судини від спазму стінки) Тому зараз в такий "екстремальний" період, який є піддатливим стресам та переживанням, ішемічна хвороба може розвиватись стрімкіше», — пояснює професор.

Пояснює: у тих пацієнтів, в яких розвивається звуження судин, гірше протікає інфарк міокарда, тож у людей молодого віку з таким діагнозом фіксується вища смертність. Це пояснюється тим, що у них ще не розвинулись додаткові судини, завдяки яким можливо обійти ділянку звуженої артерії та забезпечити кровопостачання міокарду, каже Андрій Базилевич.

З його слів, розвиток гіпертонічної хвороби залежить і від стану нервової системи, а також і способу життя людини. А високий артеріальний тиск може призвести до ускладнень: інсульт, інфаркт міокарда. 

«Ми, як лікарі, просимо наших пацієнтів звертатись і контролювати свій артеріальний тиск, аби бачити, як функціонує серцево-судинна система», — підкреслює наш співрозмовник.

Натомість Марія Шмигельська пояснює, що існують також специфічні симптоми, котрі вказують на те, що зі серцем не все гаразд. Ідеться про:

  • поколювання в пальцях;
  • нудота та блювання;
  • нестача дихання;
  • болі у спині та щелепі;
  • кашель.

Співрозмовниця додає: найкращий спосіб боротьби із захворюваннями серця – це профілактика.

Андрій Базилевич відповідає, що люди, яких не турбує серце, все одно мають відстежувати артеріальний тиск. Якщо є ознаки того, що він підвищений, то потрібно зважати і контролювати це питання.

Читайте також: Діагноз раптової смерті: львівські хірурги прооперували серце пацієнтки через 5-сантиметровий розріз

«Після 40 років оптимально частіше відвідувати лікаря, аби перевіряти серце. А періодичність таких візитів може бути або раз у рік або раз у пів року: все залежить від висновку фахівця», — радить він.

Як підтримувати здоров'я серця?

Насамперед, каже Андрій Базилевич, потрібно мати збалансоване харчування та бути фізично активним.

«Не так вміст жиру, як вміст вуглеводів у їжі впливає на розвиток артерісклерозу. Водночас поєднання жирів та вуглеводів підвищує рівень цукру у крові. Доброю вважається середземноморська діета, яка включає у себе велику кількість риби та овочів», — каже професор медуніверситету.

Читайте також: У ЦГЗ розповіли, як харчування впливає на здоров'я серця

Окрім харчування, дуже важливим є достатній рівень фізичної активності. За рекомендаціями Європейського товариства кардіологів 2021 року, кожна людина повинна впродовж тижня мати фізичні навантаження впродовж 150-300 хвилин (до години часу - ред.). Це може бути ходьба зі скандинавськими паличками, велосипед, прогулянки у парках чи лісі, говорить він.

Андрій Базилевич каже, що у Львові є гарна ініціатива: у двох парках — Знесіння та Замарстинівському — є теренкури. Це мережа оздоровчих стежок.

Територією парку прокладено чотири маршрути, що передбачають три рівні складності та відрізняються довжиною, рельєфністю і кутом нахилу. Тим самим також можна тренувати серцевий м'яз.

Натомість Марія Шмигельська також нагадує: аби піклуватись про здоров'я свого серця, не варто зловживати тютюнопалінням. Також дбайте про уникнення стресів.

І найголовніше — регулярно робіть аналізи на показники холестерину та рівня глюкози в крові.

*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Головне фото: depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: