«Пірола»: в Україні виявили новий різновид штаму коронавірусу

32
ілюстративне фото з відкритих джерел

У Рівненській області лабораторно підтвердили перший в Україні випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту «Омікрон» під назвою «Пірола» — захворів 20-річний чоловік.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

У відомстві зазначають, що виокремити випадок «Піроли» вдалося завдяки секвенуванню — лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус, виявити, які мутації відбулися у геномі вірусу.

У МОЗ переконують, що вакцинація залишається єдиним способом набути імунітет та в разі захворювання перенести його легше й знизити рівень ускладнень під час хвороби.

Що відомо про штаму коронавірусу «Пірола»

Новий субваріант вірусу (BA.2.86) під назвою «Пірола» вперше зафіксували в Ізраїлі цього літа, потім його виявили в США, Данії та Великій Британії. У серпні ВООЗ опублікувала оцінку ризику нового штаму коронавірусу як такого, що потребує моніторингу на рівні кожної країни.

Симптоми субваріанту «Піроли» такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи.

Наразі за симптомами та клінічним проявом захворювання субваріанту «Пірола» фахівці не виявили особливих відмінностей від попередніх штамів COVID-19. Однак через велику кількість мутацій «Пірола» швидше вражає ослаблений імунітет.

Захворіти можуть також люди, які були раніше вакциновані, однак вакцина знижує ризики ускладнень. Тому тим, хто не завершив курс вакцинації проти коронавірусу, та людям із групи ризику важкого перебігу захворювання варто проконсультуватися з сімейним лікарем і зробити щеплення.

Оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 у 2023-2024 роках

Центр громадського здоров’я нагадує, що в Україні затвердили оновлені рекомендації щодо вакцинації проти коронавірусу.

Рекомендований курс з первинної вакцинації проти коронавірусної інфекції та першого бустеру складається з 3 щеплень. 

Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Особам, які в групі ризику тяжкого перебігу захворювання, рекомендовано щепитися додатковим бустером через півроку після попереднього. Необхідність у додатковій бустерній дозі визначає лікар залежно від стану пацієнта та епідемситуації в країні. 

У групі ризику важкого перебігу COVID-19 перебувають особи: 

  • віком від 60 років; 
  • із серйозними супутніми захворюваннями; 
  • медичні працівники. 

Особам, які мають порушення схеми вакцинації або не отримали другу дозу вакцини чи першу бустерну дозу, рекомендовано надолужити їх за першою можливістю.

Мінімальний інтервал до введення першої бустерної дози становить щонайменше 5 місяців для дорослих та 6 місяців для дітей. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: