Дефіцит кадрів під час війни: що з цим робити

іфваукперуп
ілюсьтративне фото з відкритих джерел

Повномасштабна війна і спричинена нею велика міграція, а також мобілізація суттєво вплинули на стан людського капіталу в Україні. Тож на ринку праці одночасно утворився дефіцит вакансій і пошукачів роботи. Розв'язати проблему допоможе навчання наявних кадрів.

Про проблему дефіциту кадрів в Україні під час війни на Demo Day програми Impact Business у Львові говорили співзасновниці бренду «MustHave» Анна Мец та Анастасія Дзюба.

фото: фото: Demo Day програми Impact Business у Львові, ІА Дивись.іnfo

Читайте також: Українська молодь на ринку праці: ситуація у 2023 році.

Більшість мігрантів – висококваліфіковані кадри з вищою освітою

Внаслідок міграції від початку повномасштабної війни в Україні суттєво скоротилася кількість кваліфікованих кадрів.

«Нещодавнє опитування Gradus Research, проведене серед зовнішніх мігрантів, які досі залишаються за кордоном, свідчить про те, що до 24 лютого 2022 року більшість із них працювали у таких сферах, як освіта, навчання, інженерія, наука, технології, економіка, фінанси, продажі та комунікації. А отже були працівниками високої кваліфікації. Саме на такі позиції нині в Україні високий попит, який не закривається наявними кадрами», - розповідає Анна.

Щодо українських мігрантів, то є висока ймовірність, що вони повернуться назад до свого звичного життя і роботи за фахом, адже зараз багато хто з них змушені виконувати низькокваліфіковану роботу, працюючи технічними та будівельними робітниками, прибиральниками чи хатніми працівниками.

«Але варто пам’ятати, що основним драйвером зворотної міграції залишається безпекова складова. Для 40% респондентів головним фактором вибору місця проживання є його безпечність, і 45% виїхали за кордон задля цього. А вже економічний фактор є наступним за важливістю. Коли вітчизняний ринок зможе запропонувати привабливі робочі місця, це стане значною перевагою для ухвалення рішення про повернення», - додає Анастасія.

Окрім цього, існують ще низка параметрів, що впливатимуть на привабливість повернення: система, налагоджені соціальні зв’язки, які не потребують значної адаптації.

Не можна забувати і про такий фактор, як високий рівень стресу, втома і симптоми ПТСР у великої кількості населення. За даними досліджень Gradus Research рівень стресу найвищий за більш ніж два роки – 88% опитаних громадян констатують це. А ключова емоція людей – втома (це більшою мірою демонструють жінки, ніж чоловіки).

Більш ніж половина опитаних громадян скаржаться на такий прояв ПТСР, як тривожний сон (53%). Ще 48% респондентів страждають на безсоння, а 43% – мають сильні перепади настрою. Усе це не може не впливати на професійну успішність людей.

ілюстративне фото з відкритих джерел

Бізнес діє обережно

Щодо компаній, то результати опитування представників української бізнес-спільноти, проведеного Gradus Research у жовтні 2023 року, свідчать про те, що чверть (24%) опитаних компаній уже відчувають дефіцит кадрів, і ця проблема наростатиме.

«Серед ключових викликів бізнесу під час війни бачать збереження оплати праці (44%) і ринків збуту / клієнтів (41%), а також забезпечення функціонування бізнесу в умовах відключень електроенергії (41%)», - пояснює Анна.

При цьому три чверті опитаних підприємців (76%) зазначають, що середньомісячні доходи їхнього бізнесу в період повномасштабної війни зменшилися. Усе це змушує компанії діяти більш зібрано. Українські бізнеси зараз планують на короткі інтервали: менш ніж на рік (33%) та на 1 рік (38%).

А оскільки ключовими труднощами в організації роботи бізнесу нині є нестача замовлень (38%) і ринків збуту (30%), то й увага більшою мірою прикута до розв'язання цих питань. Відповідно за таких обставин бізнес зараз не готовий активно набирати нових працівників.

ілюстративне фото з відкритих джерел

Розв'язати проблему допоможе навчання наявних кадрів

Самі компанії планують вирішувати проблеми з людським капіталом через залучення нових співробітників з України (41%), створення умов для віддаленої роботи (34%) і привабливі фінансові умови праці (32%).

«І хоча може здаватися, що навчання і розвиток персоналу не на часі в ці непрості часи для українського бізнесу, проте таке рішення може стати вирішенням подвійної кризи, що склалася на ринку праці. Адже в такий спосіб компанії зможуть «доростити» наявних співробітників до потрібного рівня кваліфікації, щоб закрити той функціонал, який мають», - зазначає Анастасія.

Це сприятиме розвитку кадрів, бо відбуватиметься переміщення працівників на нові посади всередині компанії та надання їм більших обов’язків і можливостей. Така сама стратегія може бути застосована й до нових співробітників, що дасть можливість знайти роботу тим, хто її потребує, але не має потрібної кваліфікації, наприклад внутрішньо переміщеним особам чи ветеранам.

ілюстративне фото з відкритих джерел

Довідка

MustHave – перший український мас-маркет жіночого одягу. Бренд працює на ринку з 2010 року, тоді його засновниці – Анна Бец та Анастасія Дзюба – випустили свою першу колекцію.

Читайте також: Якими є основні виклики на ринку праці в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: