Які свята відзначають 22 січня (іменини, народні прикмети)

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 22 січня в Україні і світі.

Свята та події 22 січня

З 1999 року відзначається День соборності України. Тепер щороку 22 січня український народ святкує річницю з моменту підписання так званого акту «злуки», тобто договору про попереднє об'єднання УНР і ЗУНР.

Читайте також: Повернути собі Україну: що історики і політики думають про День Соборності

Українська Народна Республіка була створена в січні 1918 року. В цей же час на території, яка раніше входила до складу Австро-Угорщини, утворилася Західноукраїнська Народна Республіка. Лідери нових держав зустрілися для визначення умов майбутньої злуки 22 січня 1919 року. Ця подія і поклала початок святкуванню цього свята. Формально цей акт не втілився у створення незалежної держави, проте він став першим кроком до цієї історичної події, яка сталася вже в 1991 році з розпадом СРСР.

В сучасній Україні значення Дня соборності не втратилося. Під час офіційних заходів, присвячених святу, керівники держави наголошують на важливості єдності українських земель, яку необхідно зберігати й надалі, не піддаючись на переконання московитів щодо ментальних відмінностей українського сходу та заходу.

22 січня 2014 року на четвертий день протистоянь на вулиці Грушевського в Києві з'явилися перші загиблі. Беркутівцями з вогнепальної зброї були застрелені вірменин Сергій Нігоян та білорус Михайло Жизневський. Починаючи з 19 січня, практично без перерви, на вулиці Грушевського відбувалися жорстокі бої між протестувальниками та міліцією. 22 січня, в День соборності, в центр Києва з'їхалося багато людей зі всіх куточків України. Багато з них одразу приєднувалися до активістів, що протистояли силовиками.

Коли кількість людей стала помітно прибувати, близько 8 години ранку «Беркут» великими силами пішов у наступ в бік Європейської площі. Одразу після цього в ЗМІ з'явилася інформація про першого загиблого. Ним виявився охоронець Євромайдану, 20-ти річний вірменин з Дніпропетровської області Сергій Нігоян. Як повідомили медики він отримав чотири вогнепальні поранення не сумісні з життям.

Згодом ряди загиблих від вогнепальних поранень поповнили білорус Михайло Жизневський та львів'янин Роман Сеник. Також в цей день був викрадений тітушками та жорстоко закатований активний учасник протестів Юрій Вербицький. Ще один активість Євромайдану Олександр Бадера помер в лікарні 28 січня після жорстокого побиття беркутівцями. Загальна кількість вбитих активістів 22 січня склала 5 осіб, майже 2 тисячі отримали поранення.

По обіді цього ж дня беззбройні мітингувальники, не зважаючи на обстріли, пішли у контрнаступ і відвоювали собі раніше втрачені позиції. На місці розібраних беркутівцями барикад були підпалені автомобільні покришки і лінія протистояння знову вирівнялась.

При цьому, влада продовжила поводитися у властивій для себе цинічній манері. Так Президент Віктор Янукович заявив, що він за мир та висловив свої співчуття сім'ям загиблих, а голова уряду Микола Азаров звинуватив протестантів в екстремізмі, доручив збільшити фінансування силовиків та дозволив їм застосовувати нові види озброєнь проти мирних демонстрантів.

В цей день став очевидним факт початку застосування проти мітингувальників вогнепальної зброї з боку міліції. І хоча представники влади до останнього заперечували використання бойових патронів, сотні розкиданих гільз та рясні випадки вогнепальних поранень серед активістів доводили зворотнє.

Події «Кривавого Дня Соборності» ще більше радикалізували протестний рух а масові антивладні виступи перекинулися в регіони. Зокрема, в період з 22 по 25 січня в західних областях України демонстрантами були захоплені 10 обласних та міських адмінісрацій. Всі ці події таки змусили владу сісти за стіл переговорів.

В результаті, 28 січня Верховна Рада України скасовала «диктаторські закони» а Президент Віктор Янукович прийняв добровільну відставку уряду Миколи Азарова. Але, так як ключові вимоги Майдану були далекими від задоволення — революція тривала.

Центральна Рада ухвалила IV Універсал (1918). IV Універсал декларував незалежність України. УНР проголошувалася «самостійною, ні від кого не залежною, вільною суверенною державою українського народу».

Іменини 22 січня

Цього дня іменини святкують: Петро, Пилип, Антоніна, Пахом, Захар, Пантелій, Євстрат.

Народні прикмети 22 січня

  • Якщо день на Пилипа ясний, значить, рік буде врожайним і благополучним.
  • Якщо людина народилася в день Пилипа, то вона буде хорошим миротворцем. Також в якості оберіга їй рекомендується носити алмаз.
  • 22 січня потрібно обов’язково сходити в лазню, щоб «змити з себе Святки» – всю святкову безпечність, що допоможе швидше взятися до роботи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: