«Кривавий день Соборності» — імена перших загиблих на Майдані десять років тому

UKRAINE-CRISIS/YANUKOVICH
Фото: UKRAINE-CRISIS/YANUKOVICH

Десять років тому під час Революції Гідності стало відомо про перших загиблих. Це був четвертий день протистоянь на Майдані у Києві. Беркутівці застрелили вірменина Сергія Нігояна та білоруса Михайла Жизневського. Тим часом на околицях Гнідина знайшли тіло Юрія Вербицького, якого викрали напередодні.

ІА Дивись.info розповідає про цю сторінку історії.

Вірменин, білорус та львів'янин

Ще з 19 січня майже без перерви на вулиці Грушевського відбувалися жорстокі бої між протестувальниками та тодішньою міліцією. 22 січня, в День соборності, до центру столиці України з'їхалося багато людей звідусіль. Деякі з них одразу приєднувалися до активістів, що протистояли силовиками.

Коли кількість людей стала помітно прибувати, близько 8 години ранку «Беркут» великими силами пішов у наступ в бік Європейської площі. Одразу після цього у ЗМІ з'явилася інформація про першого загиблого. Ним виявився охоронець Євромайдану, 20-ти річний вірменин з Дніпропетровської області Сергій Нігоян. Як повідомили медики, він отримав чотири вогнепальні поранення не сумісні з життям.

Він був єдиною дитиною в сім’ї. Родина Сергія Нігояна переїхала жити в Дніпропетровську область з прикордонного з Азербайджаном села Навур, рятуючись від війни в Нагірному Карабасі.

Учасником Євромайдану хлопець був з 8 грудня 2013 року. Приїхав з власної ініціативи, попередньо не повідомивши батьків. Не підтримував жодного з партійних лідерів, а свій приїзд пояснив так: «Зрозумів, що повинен бути за Майдан». Був охоронцем, жив у наметах разом з протестувальниками з Львівщини та Івано-Франківщини, а також у Будинку профспілок.

Згодом ряди загиблих від вогнепальних поранень поповнив білорус Михайло Жизневський. Він також брав участь у Євромайдані з перших днів на заклик організації УНА-УНСО. Входив до Самооборони Майдану.

Михайло Жизневський

Загинув близько 9-ої години ранку від пострілу мисливською кулею в серце біля стадіону «Динамо» на Грушевського. 2 грудня 2016 начальник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк заявив, що Жизневський був вбитий кулею для примусової зупинки транспортних засобів, яка використовується лише в підрозділах МВС.

Панахида за загиблим Жизневським відбулася у Михайлівському золотоверхому соборі в Києві 26 січня, в День народження Михайла, коли йому мало б виповнитися 26 років.

Щороку 26 січня на день народження Михайла Жизневського вручається літературна премія «Воїн Світла», за найкращу прозову книжку року (оповідання, повісті, роман), видану білоруською та українською мовами, в якій зображено благородного, активного, сильного героя, що відстоює свободу, справедливість та загальнолюдські ідеали.

Також в цей день тітушки викрали та закатували активного учасника протестів Юрія Вербицького.

Його смерть ставлять 21-им або 22-им числом. Юрія Вербицького викрали разом з Ігорем Луценком 21 січня 2014 року безпосередньо з приміщення офтальмологічного відділення Жовтневої лікарні у місті Києві. До лікарні з Будинку профспілок його привіз Ігор Луценко для надання медичної допомоги через травму ока. За словами Луценка, викрадачів було чоловік 10. Вони спеціально розшукували постраждалих учасників Євромайдану по київських лікарнях, щоб з ними жорстоко розправитися.

Михайло Вербицький

22 січня 2014 року тіло Юрія Вербицького знайшли в околицях села Гнідин Бориспільського району Київської області зі слідами тортур. Рідний брат Юрія упізнав його тіло у морзі Борисполя. Юрію Вербицькому був 51 рік.

«Причина смерті – львів’янин», — листівки з таким написом і портретом Юрія Вербицького – закатованого до смерті кандидата наук, сейсмолога, альпініста і учасника Євромайдану – висіли у Львові в дні похорону.

Ще один активіст Євромайдану Олександр Бадера помер в лікарні 28 січня після жорстокого побиття беркутівцями. Загальна кількість вбитих активістів 22 січня склала 5 осіб, майже 2 тисячі отримали поранення.

По обіді цього ж дня беззбройні мітингувальники, не зважаючи на обстріли, пішли у контрнаступ і відвоювали собі раніше втрачені позиції. На місці розібраних беркутівцями барикад були підпалені автомобільні покришки і лінія протистояння знову вирівнялась.

При цьому, влада продовжила поводитися у властивій для себе цинічній манері.

Так колишній президент Віктор Янукович заявив, що він за мир та висловив свої співчуття сім'ям загиблих, а голова уряду Микола Азаров звинуватив протестантів в екстремізмі, доручив збільшити фінансування силовиків та дозволив їм застосовувати нові види озброєнь проти мирних демонстрантів.

В цей день став очевидним факт початку застосування проти мітингувальників вогнепальної зброї з боку міліції. І хоча представники влади до останнього заперечували використання бойових патронів, сотні розкиданих гільз та рясні випадки вогнепальних поранень серед активістів доводили зворотнє.

Події «Кривавого Дня Соборності» ще більше радикалізували протестний рух, а масові антивладні виступи перекинулися в регіони. Зокрема, в період з 22 по 25 січня в західних областях України демонстранти захопили 10 обласних та міських адміністрацій. Всі ці події таки змусили владу сісти за стіл перемовин.

Як наслідок, 28 січня Верховна Рада України скасовала «диктаторські закони» а Янукович прийняв добровільну відставку уряду Миколи Азарова. А втім, зважаючи на те, що вимоги Майдану були далекими від задоволення — революція тривала.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: