Закритий під'їзд та квітковий бізнес у підвалі: про укриття біля ТЦ «Роксолана» у Львові

89765435
фото: ТЦ Роксолана, Львів, roksolana.ua

На вході у торговий центр зазначені три адреси з найближчими укриттями. Однак потрапити неможливо у жодне з них. І, що важливо, відповідальних немає.

Редакція ІА Дивись.info продовжує перевірку укриттів у громадських місцях Львова. Раніше ми вже побували в ТРЦ King Cross Leopolis, ТЦ на Чорновола, біля торгово-розважального центру «Форум» та біля ТРЦ Victoria Gardens.

У торговому центрі «Роксолана», як зазначено на офіційному сайті, «...усе зроблено так, аби кожен міг знайти те, що шукає». Журналісти ІА Дивись.info можуть додати лиш, що йдеться не про укриття.

Детальніше — читайте нижче.

фото: торговий центр «Роксолана», 31.01. 2024, Дивись.info

Оскільки у будівлі немає безпечного підвального приміщення (тобто є, але там розташований продуктовий магазин), на вході великими буквами написано, куди відвідувачам закладу бігти під час повітряної тривоги. Це розповсюджена практика для багатьох місцевих закладів без доступу до сховища.

Зазначено всього три адреси:

  • Площа Соборна, 17.
  • Площа Соборна, 3.
  • Площа Соборна, 12.
фото: торговий центр «Роксолана», 31.01. 2024, Дивись.info

Перша адреса, площа Соборна, 17 — велика будівля поруч, в якій знаходяться магазин, аптека та заклад харчування. Оскільки немає позначок з напрямком руху до укриття, ми зайшли у ресторан.

На наше запитання про укриття працівниця закладу відповіла, що вперше про нього чує:

«Ми не знаємо, що сюди відправляють людей з торгового центру під час тривоги. У нас є своє укриття, але вхід до нього — з кухні. Тож нікого не впускаємо», - сказала дівчина за баром.

фото: Дивись.info, 31.01. 2024

За тією ж адресою працює магазин взуття та аптека. Там ми теж у відповідь на запитання про сховище отримали порцію здивування і цілковитого нерозуміння.

«Ніколи не чула про це», - сказала продавчиня.

фото: Дивись.info, 31.01. 2024

В будь-якому випадку, якщо укриття заховане за невидимими дверима з внутрішнього боку будівлі, то мають бути відповідні вказівники. Або хоча б хтось, хто проводить тут свої робочі будні, мав би про нього чути. Відтак, констатуємо: перша адреса зазначена на вході у торговий центр випадково.

Друга адреса — площа Соборна, 3. Тут все дещо складніше: якщо ви підете з торгового центру сюди, то отримаєте, так би мовити, «перескерування»: на дверях до під'їзду будинку є список найближчих укриттів. Може здатися, що це жарт, але ось вам підтвердження у вигляді фото:

фото: Дивись.info, 31.01. 2024

До першого у списку — 7 хвилин пішки. До слова, від самого торгового центру до вулиці Театральної, 11, ближче. Тому який сенс так ускладнювати маршрут?

фото: скріншот гугл-карти, Дивись.info, 31.01. 2024

В будь-якому випадку, це рішення не годиться: у небезпечній ситуації такі махінації з адресами укриттів можуть коштувати життя.

Третя адреса — площа Соборна, 12. Цей випадок, без перебільшення, екстраординарний.

Ми відправилися туди й безперешкод потрапили у під'ї'зд. Знайти вхід у підвал було легко, хоч і вказівників традиційно немає. Але от халепа номер один — сходи в аварійному стані та купа сміття:

фото: вхід у підвал за адресою площа Соборна, 12, Дивись.info, 31.01. 2024

Ми обережно спустилися й натрапили на ще більшу купу сміття та халепу номер два. Виявляється, у цьому місці займаються «квітковим бізнесом». Про це нам розповіла жінка, яка тут працює. Вона якраз сортувала рослини у підвалі, коли ми увійшли.

«Якби то було укриття, тут було би два виходи. А так — це простий підвал будинку. Я тут працюю і люди сюди не мають права спускатися. Хіба ті, які живуть тут. Це якась помилка, якщо звідси відпрвляють гостей "Роксолани"», - пояснила вона.

Після цього нас наполегливо попросили залишити підвал. Вдалося зробити тільки одне фото з купою сміття. Тож навіть якби ця територія не була зайнята анонімними підприємцями, безпечним місцем її назвати все одно було би неможливо.

фото: підвал за адресою площа Соборна, 12, Дивись.info, 31.01. 2024

Коментувати цю ситуацію складно, тому залишимо цю справу комунальникам адміністрації торгового центру.

Що кажуть в ЛКП

ЛКП «Княже Місто» — не відповідає. Ми зробили кілька дзвінків з 16:55 по 17:59 1 лютого 2024 року. На сайті зазначено, що робочий час у четвер — з 8 ранку до 6 вечора.

Наступного дня зв'язатися з комунальниками не вдалося знову.

Відтак, де укриття за адресою площа Соборна 17 — поки що залишається таємницею.

фото: Дивись.info

Інше ЛКП під назвою «Старий Лев» на сайтах зазначає недійсні номери телефонів. Ми намагалися зв'язатися з ними, телефонуючи на різні номери, але отримали ось що:

«Отакої! Набраного вами номера не існує», - втретє зазначив роботизований голос оператора на тому кінці мережі, коли ми спробували третій номер у списку.

фото: Дивись.info

Що кажуть у торговому центрі

У торговому центрі зазначили, що під час створення переліку з найближчими укриттями користувалися сайтом місцевої влади. Тож і відповідальність за це не несуть:

«Механізм визначення укриттів, які вказані на наших дверях, це сайт Львівської міської ради. І в такому випадку логічніше би звертатися до них. Тому що ми не маємо права визначати, що є укриттям, а що не є укриттям. Відповідно й звернулися до офіційного джерела, де на карті зазначені укриття», - відповіла адміністратор.

Олена, керівник відділу маркетингу, долала:

«Фізично 100 укриттів наближених ми не будемо ходити перевіряти. Це потрібно звертатися зі скаргою у Львівську міську раду, щоб вони перевіряли».

Що кажуть у міській раді

У міській раді прокоментували ситуацію з третім укриттям на площі Соборній, 12. Там зазначили, що укриття за цією адресою є приватною власністю мешканців будинків й, відтак, відповідальними за цю помилку є адміністрація ТЦ:

«Це укриття має плошу 13 квадратних метрів, це прохід між комірками. І ці комірки є у приватній власності мешканців будинку. Визначено, що там є місце для укриття, але тільки 13 метрів квадратних. Нам не відомо про те, що на торговому центрі це укриття зазначене як найближче. Це питання до торгового центру».

Щодо інших укриттів, то, як зазначили у міській раді, за цим мають слідкувати комунальники. Їхня ж справа — «просто внести всі укриття на інтерактивну карту».

Висновок?

Біля ТРЦ «Роксолана» є найближчі укриття. Однак адміністрація закладу не перевірила доступ до них, перш ніж відправляти туди своїх відвідуваців.

Відповідальні за ці укриття ЛКП — не такі вже й відповідальні.

У міській раді, своєю чергою, розводять руками.

Чим закінчиться ця історія — читайте у наступному матеріалі ІА Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: