Імпульсивно-компульсивне переїдання: що це таке та які симптоми

цакпернгол
фото: з відкритих джерел

Компульсивне переїдання (Binge Eating Disorder) – це тип розладу харчової поведінки, який зараз визнаний офіційним діагнозом. Від нього страждають майже 2% людей у всьому світі; і він може спричинити додаткові проблеми зі здоров’ям, пов’язані з харчуванням, зокрема високий рівень холестерину та діабет.

Наразі розлади харчової поведінки визнані психіатричними розладами. Тобто, ти не можеш зупинитися й поглинаєш їжу у величезній кількості не тому, що ти слабохарактерний, а то тому, що це проблема набагато глибша. Це як порівнювати просто поганий настрій чи хандру з депресією (особливо ендогенною). До речі, цей розлад харчової поведінки повʼязаний саме з тривогою або депресією.

Психологиня Леся Захарчук, кандидатка у психотерапевти за напрямком гештальт, розповіла про це більше.

фото: з відкритих джерел

Що таке імпульсивно-компульсивне переїдання

Компульсивне переїдання – це серйозний харчовий розлад, під час якого ти часто споживаєш незвично велику кількість їжі й не можеш зупинитися.

Майже всі переїдають час від часу: наприклад, з’їдаючи ще один ну дуже смачний бургер, шматочок тортика або за родинним новорічним столом. Але, для деяких людей, надмірне переїдання, яке виходить з-під контролю і стає регулярним, перетинає межу й перетворюється на розлад харчової поведінки (РХП).

Тобі навіть може бути соромно за таку поведінку й ти можеш пообіцяти собі зупинитися. Але відчуваєш таку сильну потребу, що просто не можеш протистояти спокусі й продовжуєш їсти досхочу. 

«Іноді компульсивне переїдання та звичайне переїдання плутають. Обидва розлади характеризуються вживанням надмірної кількості їжі, навіть коли ти не відчуваєш голоду».

Обидва стани можуть викликати фізичний дискомфорт, соціальний сором та емоційний дистрес.

Просто переїдання – це як один із симптомів компульсивного переїдання, як залежність від їжі. Але не всі, хто іноді їсть багато, мають розлад харчової поведінки.

Причини імпульсивно-компульсивного переїдання

  • Генетика. У людей з компульсивним переїданням може бути підвищена чутливість до дофаміну або вони взагалі отримали його у спадок.
  • Стать. Компульсивне переїдання частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків. Це може бути пов’язано з основними біологічними факторами.
  • Зміни в мозку. Існують ознаки того, що у людей з такою поведінкою можуть бути зміни в структурі мозку, які призводять до підвищеної реакції на їжу і зниження самоконтролю.
  • Переїдання. Люди, які страждають від цього розладу, часто повідомляють про переїдання в анамнезі як перший симптом розладу. Це може розпочатись в дитинстві та підлітковому віці.
  • Емоційна травма. Стресові життєві події є факторами ризику. Знущання в дитинстві через вагу також можуть стати причиною цього розладу.
  • Інші психологічні стани. Майже 80% людей з компульсивним переїданням мають принаймні один психологічний розлад: фобії, депресію, посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), біполярний розлад, тривожність або зловживання психоактивними речовинами.

«Епізод переїдання може бути спровокований стресом, дієтою, негативними почуттями, пов’язаними з вагою або формою тіла, доступністю їжі або нудьгою».

фото: з відкритих джерел

Ознаки імпульсивно-компульсивного переїдання

Хоча деякі люди можуть час від часу переїдати на святі, це не означає, що вони страждають на компульсивне переїдання, попри те, що відчувають деякі з перерахованих вище симптомів.

Зазвичай цей стан починається в кінці підліткового – на початку двадцятирічного віку, хоча може виникнути в будь-якому віці. Це зазвичай люди із зайвою вагою.

Поведінкові, емоційні ознаки та симптоми розладу харчової поведінки включають:

  • Вживання незвично великої кількості їжі за певний проміжок часу, наприклад, протягом двох годин.
  • Відчуття, що харчова поведінка вийшла з-під контролю.
  • Ти їси, навіть коли ситий або не голодний.
  • Під час епізодів переїдання швидко поглинаєш їжу.
  • Їси, доки не відчуваєш дискомфорт від переїдання.
  • Часто їси наодинці або таємно.
  • Відчуття депресії, відрази, сорому, провини або засмучення через їжу.
  • Часто сидиш на дієтах, можливо, без втрати ваги.

На відміну від людей з булімією, після таких епізодів переїдання ти не намагаєшся якось  компенсувати з’їдені зайві калорії блювотою, проносними або надмірними фізичними навантаженнями. Ти можеш спробувати дотримуватися дієти або їсти звичайну їжу. Але обмеження в харчуванні може призвести до того зриву та нового ненажерливого епізоду.

Тяжкість розладу харчової поведінки визначається тим, як часто епізоди переїдання відбуваються протягом тижня.

«Щоб поставити такий діагноз, людина повинна мати принаймні один епізод переїдання на тиждень протягом щонайменше трьох місяців. Ступінь тяжкості варіюється від легкого, який характеризується одним-трьома епізодами переїдання на тиждень, до крайнього, який характеризується 14 і більше епізодами на тиждень».

Лікування імпульсивно-компульсивного переїдання

Позбутися компульсивного переїдання можна за допомогою когнітивно-поведінкової терапії, міжособистісної психотерапії, діалектичної поведінкової терапії або терапії для схуднення. Остання – найдієвіша та найпростіша для виконання у домашніх умовах самостійно.

Поведінкова терапія для схуднення допомагає людям схуднути за допомогою поступових змін й переходу до здорового способу життя. Тобто, це зміна раціону й перехід на здорове харчування, а ще додавання тренувань у свій звичний розклад. 

Рекомендується вести щоденник фізичних вправ, споживання їжі та думок про неї протягом дня. Якщо ти будеш робити все правильно, почнеш худнути на 0,5 кг на тиждень.

«Бажано було б поєднати перехід на здоровий спосіб життя й тренування з когнітивно-поведінковою терапією. Лише поведінкова терапія може мати короткостроковий ефект. Тож підтримка рідних та близьких на цьому шляху дуже важлива».

фото: з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: