Автор першої стрілецької пісні — що відомо про Григорія Труха з Львівщини

kalyna-dfc8ea95
Григорій Трух народився у лютому 1894 року у Гірному, що на Львівщині. Фото: ВЗ

Гімном січових стрільців була пісня «Ой у лузі червона калина». Її вважають символом визвольної боротьби українців. До неї повертається і переспівує сучасне покоління українських військових. А автором пісні був Григорій Трух — комендант сотні УСС з Львівщини.

Цього дня, 19 лютого, минає 130 років із дня його народження. ІА Дивись.info розповідає про його життєвий шлях.

Він народився у селі на Стрийщині, Гірному. Вихідцями звідси є також архітектор Василь Нагірний, котрий спроєктував близько двох сотень храмів на Львівщині. Едвард Козак — український карикатурист, гуморист, художник, письменник та іконописець. Також Марта Чорна — розвідниця УПА.

У 20 років він закінчує гімназію і коли почалась Перша світова війна вступає до Українських січових стрільців. Григорій Трух був комендантом чоти у сотні Дмитра Вітовського, провідником розвідувальних стеж у Карпатах.

Більш ніж за рік він отримав поранення під Болеховим на Прикарпатті. Це сталось наприкінці травня 1915 року. Григорієві був 21 рік.

Пізніше, у вересні 1916 року, під Потуторами, що на Бережанщині, він врятувався з одним взводом з оточення. Восени 1917 року Трух отримав звання поручника коменданта сотні Легіону УСС.

Через рік брав участь у листопадовому чині — встановленні української влади у Львові, коли виникла Західноукраїнська Народна Республіка.

Читайте також: Як у Львові 6 серпня 1914 року створили легіон Українських січових стрільців

Григорій Трух як ветеран Легіону УСС командував взяттям під контроль української комендатури.

Після окупації краю поляками прийняв монаший чин. Як священник діяв у Галичині, на Холмщині. Після 1932 року виїхав до США, а згодом — до Канади.

Він був автором низки книг і брошур, зокрема: «Життя Святих», «Марія. Життя Пресвятої Богородиці», «Світила Християнського Сходу», «Українська мова. Граматика української літературної мови» (1947).

Він помер на 66-му році життя у Ґрімбсі. Його поховали у Вінніпезі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: