Львівський архітектор, «батько галицької кооперації» та прадід відомої співачки: про життя Василя Нагірного

Василь Нагірний
Василь Нагірний, 19 ст. Джерело фото: zbruc.eu

Василь Нагірний – український архітектор, підприємець, засновник різних товариств та громадський діяч, який створив близько 200 проєктів храмів. Так, чи не кожна четверта церква на Галичині була зведена саме за його архітектурним планом.

Сьогодні минає 176 років від дня народження архітектора. З цієї нагоди ІА Дивись.info пропонує пригадати цікаві факти з біографії Василя Нагірного.

Рано став сиротою та почав працювати

11 січня 1848 року у селищі Гірному, що на Львівщині, в подружжя Анни та Степана народився син. Його назвали Василем. Коли хлопчику було півтора року, то його матір померла. Згодом батько одружився вдруге. Тоді виховувала Василя бабуся.

Спочатку він навчався у сільській школі, а згодом, у 1959 році, переїхав до Стрия, де отримував знання в місцевій народній школі. Через деякий час у нього помер тато. Тоді Василь Нагірний повинен був самостійно заробляти гроші на життя, зокрема, він проводив приватні лекції.

Продовжити освіту вирішив у Львові. Тут вступив до новоствореної бурси при «Народному домі». Однак провчився недовго – усього півтори місяця. Після цього навчався у приватній школі. Ці роки були досить скрутними для Василя. Йому ледь вистачало грошей на їжу та одяг.

«Часи ходження до вищих кляс реальної школи належать до найприкріших [часів] мойого життя. Мені майже зовсім забракло усього, що потрібне не тільки для науки, але і до життя. Я не мав ані одної книжки, ані що з’їсти. Нераз жилося кілька днів сухим горохом, купленим за кілька крейцарів... Під час тріскучої зими я ходив в легкій, майже літній одежині. Теплішу одежину, що я мав, позичив я пізньої осені одному товаришеві, який спав на Високім Замку, та він не віддав її мені», – писав Василь Нагірний у своїх спогадах про цей період свого життя.

Вже в 1870 році вступив до «Технічної академії». Тоді він також доєднався до таких товариств як: «Академічний кружок» та «Дружний Лихвар». В цьому закладі освіти Василь Нагірний теж довго не провчився. Через рік переїхав до Швейцарії та вступив до Цюрихської політехніки, де згодом перевівся на відділ будівництва.

Отримавши освіту, Василь Нагірний працював в бюро у свого професора, в приватного архітектора, а також – у будівельних урядах в Цюриху та Вінтертурі.

«Батько галицької кооперації»

У 1882 році Василь Нагірний повернувся до Львова. Тут він активно зайнявся створенням проєктів та будівництвом церков. Крім того, архітектор брав участь у громадському та економічному житті міста.

Василь Нагірний. Світлина – Юрій Корінь

У 1883 році він створив товариство «Народна торгівля», співзасновниками якого також були – Лев Павенцький, Іван Костецький та Корнило Устиянович. Товариство неабияк вплинуло на економічне становище українців в місті. Так, у 1908 році організація співпрацювала із 830 крамницями.

У 1886 році Василь Нагірний надрукував власний «Порадник для крамниць», в якому зазначив основні аспекти успішного відкриття таких підприємств.

Одного разу український підприємець та громадський діяч Михайло Галібей назвав Нагірного в  своїй публікації – «батьком галицької кооперації».

Василь Нагірний також долучився до створення першого українського страхового товариства «Дністер» у Львові. Крім цього, був ініціатором створення таких товариств як-от: «Сокіл» та «Зоря».

Його син – теж архітектор, а правнучка – відома співачка Квітка Цісик

У Нагірного була велика сім’я. У 1884 році він одружився з Марією Дудикевич. У подружжя було четверо дітей: Євстахій, Євген, Софія та Анна. Зокрема Євген продовжив справу свого батька і також став архітектором. Водночас інший син – Євстахій, став інспектором «Народної торгівлі».

Сім'я Нагірних. Початок ХХ ст. Сидять: Марія, Василь, Євген Нагірні. Стоять з ліва направо: Євстахій, Анна, Софія. Джерело світлини: photo-lviv.in.ua

Цікаво, що його донька Софія, яка одружилася з Василем Левом, була бабусею відомої співачки Квітки Цісик. Таким чином, Василь Нагірний був її прадідусем.

Був головою «Товариства для розвою руської штуки» та «Сила»

У 1898 році архітектор став одним зі засновників та головою «Товариства для розвою руської штуки». До організації також долучилися такі громадські діячі – Михайло Грушевський, Юліан Панькевич та Іван Труш. Зокрема товариство займалося розвитком мистецтва на Галичині та мало неабиякий вплив на архітектуру.

Реклама «Товариства для розвою руської штуки». Джерело: Вікіпедія

Крім того, у 1907 році Нагірний очолив товариство українських робітників  – «Сила». Він також входив до Української народної трудової партії.

Натхненно розбудовував самобутню архітектуру на Галичині

У творчому доробку Василя Нагірного близько близько 200 проєктів церков. Хоча також долучався до створення й інших споруд: громадський та приватних будівель, каплиць і парохіальних будинків. Зокрема, він часто наслідував риси візантійського стилю під час спорудження храмів, але й формував оригінальний напрямок в українській архітектурі.

Церква, споруджена за проєктом Нагірного. Джерело фото: zbruc.eu

За проєктами Нагірного спорудили такі церкви, як-от:

  • Церква Святих Кузьми і Дем'яна в с. Черниця, Стрийський район, Львівська обл.
  • Церква Святого Великомученика Димитрія Солунського ПЦУ в с. Мальчиці, Яворівський район, Львівська область, 1908 р.
  • Церква святого Миколая у м. Любачів, 1883 р.
  • Церква Покрови Пресвятої Богородиців м. Бібрка, Львівський р-н, Львівська області, 1906 р.
  • Церква в с. Надітичі, Стрийський район, Львівська область, 1914 р.
  • Церква Пресвятої Богородиці в с. Перегноїв Золочівський р-н, Львівська область, 1907 р.
  • Дерев'яна церква Усікновення Глави св. Івана Хрестителя, с. Сілець.
  • Церква Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ в с. Миколаїв Львівський р-н, Львівська область, 1903 р.
  • Церква Пресвятої Богородиці в с. Перегноїв Золочівський р-н, Львівська область, 1907 р.
  • Каплиця біля церкви, м. Олесько, 1891 р.
  • Церква с. Великий Полюхів Золочівський р-н, Львівська області, 1909 р.
  • Церква св. Арх. Михаїла в с. Ришкова Воля, Польща, 1896 р.
Церква Святого Великомученика Димитрія Солунського ПЦУ в с. Мальчиці, Яворівський район, Львівська область, 1908 р. Джерело фото: Вікіпедія
Дерев'яна церква Усікновення Глави св. Івана Хрестителя, с. Сілець. Фото: Микола Сварник
Церква с. Великий Полюхів Золочівський р-н, Львівська області, 1909 р. Фото: Мирослава Кузьмів

Помер архітектор та громадський діяч 25 лютого 1921 року. Сьогодні його могилу можна відвідати на Личаківському кладовищі (поле №5).


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Крім того, в межах проєкту «Декомунізація Львова» ІА Дивись.info розповідає містянам про видатних українців та історичні явища, на чию честь перейменували вулиці, що колись носили «радянські назви». Про це детальніше читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: