Помер дисидент та Герой України Степан Хмара, який був співавтором Конституції

d732c2331328124d
Степан Хмара. Фото: УНІАН

Помер український правозахисник, громадський діяч, дисидент, Герой України Степан Хмара. Йому було 86 років.

Про це повідомила його дружина, Роксолана Хмара у середу, 21 лютого.

Як пише «Дзеркало тижня», Хмара тяжко хворів, а восени йому поставили діагноз «онкологія», тож небайдужих просили долучитись фінансово до лікування дисидента.

Степан Хмара — що про нього відомо

Він народився у Боб'ятині, що на Львівщині. Навчався на стоматолога у Львівському медінституті. Встиг попрацювати за фахом. Та згодом почав брати участь у дисидентському русі. Видавав підпільний журнал «Український вісник» та займався поширенням самвидаву.

Коли Степанові Хмарі було 38 років, його спробували арештувати, але справу закрили через відсутність доказів.

Через п'ять років його засудили до 7 років ув'язнення та 5 років заслання. Стаття — «антирадянська агітація та пропаганда».

1987 року Хмара вийшов на волю та долучився до відтворення української Гельсьінської групи, був учасником руху легалізації Української греко-католицької церкви та національного руху.

Навесні 1990 року його обрали депутатом Верховної Ради України. Цього ж року разом з Левком Лук'яненком та Михайлом Горинем створюють Українську республіканську партію.

А коли була Революція на граніті Хмара разом зі студентами голодував на Майдані у Києві.

«Я голодував у своєму житті десятки разів, у 1991 році - більше місяця, а в Пермських концтаборах радянського режиму - майже постійно, всі вісім років. Всі ці голодування не були для мене проблемою, тому що я знав: це чужа держава, і комуністичний нелюдський режим змушує мене йти на ці акції непокори, а морально я почувався чудово, на висоті. Завтра, 30 жовтня, я теж буду голодувати разом з політв'язнями Лук'янівського СІЗО, і це голодування буде, мабуть, найважчим в моєму житті, важким морально. Тому що ніколи, навіть у страшному сні, не міг я собі уявити, що в моїй Незалежній Україні, у 21 столітті, будуть сотні політв'язнів, патріотів і героїв війни»! — згадував він 2015 року.

Окрім цього, Хмара брав участь у Помаранчевій революції та Революції Гідності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: