Фінальний етап: десять років тому на Майдані почались протистояння

photo_5372906428785874140_w
Фото ілюстративне: lexinform.com.ua

Цього дня 2014 року на Майдані Незалежності у Києві почався фінальний етап Революції Гідності. Внаслідок протистоянь силовиків загинули більш ніж 80 осіб.

ІА Дивись.info розповідає про цю сторінку в історії України.

Ранок 18 лютого 2014

Вранці 18 лютого протестувальники розпочали ходу до Верховної Ради України. Тут депутати мали розглянути зміни до Конституції України щодо обмежень повноважень президента зразка 2004 року. Проте канцелярія ВРУ відмовилась реєструвати цей документ. Це викликало обурення протестувальників. Почались зіткнення із силовиками.

Вперше в історії української столиці влада майже на дві доби перекрила роботу метро.

Остання барикада

Для захисту барикад від навали силовиків протестувальники застосовували биту бруківку і коктейлі «молотова». Скориставшись зупинкою силовиків на вулиці Інститутській, які очікували падіння барикади на Хрещатику, ентузіасти з піддонів і дощок з 16 до 19 години збудували ще одну (останню) барикаду по вулиці Інститутській (в межах Майдану Незалежності), яка витримала навалу силовиків.

У ніч проти 19 лютого спецназ почав силовий штурм Майдану, у ході якого спалахнув Будинок профспілок, а людей, які протестували, відтіснили у вузьке кільце всередині головної площі Києва.

Пожежа у будинку Профспілок. 18 лютого 2024 року. Фото: investigator.org.ua 

При цьому, як тільки силовикам вдавалося погасити «палаючу барикаду» вони намагалися прорватися до протестувальників. Штурм припинився тільки під ранок, коли у силовиків закінчились гранати і набої.

Близько шостої ранку 19 лютого на допомогу «оборонцям майдану» крізь блокаду силовиків прорвався автобус «львів'ян». Близько сорока людей кинулись у наступ на кілька сотень солдатів ВВ.

Того дня Служба безпеки України оголосила про введення в Україні режиму антитерористичної операції – фактично проти учасників революції вирішили кинути армію та задіяти зброю.

18 лютого на вулицях Інститутській та Грушевського, у Кріпосному провулку та Маріїнському парку загинуло 23 людини, 509 отримали тілесні ушкодження, з них 37 – тяжкі, 85 – середньої тяжкості.


За даними Офісу Генпрокурора України, за весь період розгляду справ повідомлено про підозру 383 особам. До суду скеровали 165 обвинувальних актів щодо 301 особи. Ухвалено обвинувальні вироки стосовно 29 осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: