За півтора року виготовив понад дві тисячі окопних свічок або Як бібліотекар у Львові допомагає військовим в АRT просторі

image - 2024-02-23T134526.437
АRT простір у Львові. Фото: ІА Дивись.info 

В ART просторі Львівської муніципальної бібліотеки не лише проводять мистецькі події, майстер-класи, організовують виставки та працюють різноманітні гуртки, але й виготовляють окопні свічки для потреб фронту.

Їх створює львівський бібліотекар та художник Роман Чухвіцький. За півтора року він опанував чимало технік виготовлення окопних свічок. Зупинився на варіанті з додаванням тирси, бо такі свічки, за його словами, не коптять та не мають різкого запаху.

Окопні свічки з тирси. Фото: ІА Дивись.info 

АRT простір Львівської муніципальної бібліотеки є осучасненим простором відділу мистецтв Центральної дитячої бібліотеки, що розташована  за адресою вул. Окуневського, 3. Тут для дітей проводять чимало креативних ініціатив, аби залучити їх до творчості та розвинути таланти.

Роман Чухвіцький працює в ART просторі бібліотекарем, де, зокрема проводить гуртки з художньої творчості та малювання для дітей різного віку, допомагає в організації виставок та мистецьких подій. Поміж роботою у вільні хвилини чоловік виготовляє окопні свічки для українських військових. За півтора року зробив більше ніж 2 тисячі таких свічок та спробував різний матеріал: від  картону до шкаралуп з горіхів.

Він каже ІА Дивись.info: «Якщо я не маю здоров’я, щоби піти на фронт, то можу, хоча б таким чином допомагати українським воїнам».

Роман Чухвіцький працює в Центральній дитячій бібліотеці вже два роки. Незважаючи на проблеми зі здоров’ям (Роман живе із хворобою Лайма та штучним клапаном в серці). Тепер він натхненно творить, багато малює, що також є своєрідною арттерапією для самого бібліотекаря.

Створює портрети на сторінках газет

Художник вже мав чимало виставок своїх робіт у Львові. Митець опанував власну техніку: створює портрети на шпальтах газет. А саме – певним чином викреслює друковані на папері слова, з чого в процесі роботи вимальовується портретне зображення. Роман також створює такі портрети на замовлення чи подарунок. Половину виручених коштів чоловік віддає на потреби ЗСУ. Розповідає, що такі портрети створив та передав відомим українцям, зокрема: Сергію Жадану, Юрію Іздрику, Віктору Морозову, Андрію Садовому, Андрію Кузьменку та багатьом іншим.

Картини Романа Чухвіцького на шпальтах газет в АRT просторі. Фото: ІА Дивись.info

«Якщо мені дався той дар, то ділюся ним з іншими. Я почав малювати ще з дитинства. Водночас навчався на будівельника-архітектора. Тепер вчу малювати діток, і сам малюю у вільний час. Люблю також малювати фарбами»,

– каже художник.

Роботи митця можна побачити й в приміщенні бібліотеки. На одній зі стін висять три тематичні картини, на яких зображені «Бітлз», Елтон Джон та крісло для майбутньої «зірки».

Три тематичні картини Романа Чухвіцького в АRT просторі. Фото: ІА Дивись.info 

Все перепробував на собі та зупинився на свічках з тирси

Виготовляти окопні свічки Роман Чухвіцький розпочав півтори роки тому. Завідувачка відділу мистецтв Центральної дитячої бібліотеки Галина Труш розповідає ІА Дивись.info, що все почалося зі знайомства із львівською мисткинею Марією Гупало. В бібліотеці проходила виставка її витинанок. Майстриня тоді провела майстер-клас з виготовлення окопних свічок, які сама часто створювала та передавала на фронт. Саме вона і навчила Романа, як їх робити.

За півтора року він спробував різні матеріали для виготовлення окопних свічок. Спочатку робив найпростіші – з картону та воску. Згодом почав експериментувати з іншими матеріалами: залишками свічок, шкаралупами від горіхів та різними видами тирси.

«Свічки з картону – це одне. Тоді я ще не знав  які інші варіанти можуть бути. Потім вже дізнався. Від картону буває свічка дуже коптить. В бліндажі  від такої свічки може не стати повітря. Особливо якщо присутній неякісний віск чи парафін»,

– підкреслює Роман Чухвіцький.

Галина Труш додає, що іноді приносили залишки свічок, які були ароматизовані та пофарбовані різними барвниками. Коли Роман робив  з них окопні свічки, було важко ними дихати, тому він відмовився від такого воску.

«Роман перепробував різні матеріали. Все випробував на собі. Я йому кажу: "Не дихай постійно цим всім". Він відповідає, що мусить відчути те, що відчує військовий, який буде сидіти в бліндажі, закритому приміщені і дихати цим»,

– розповідає завідувачка відділу мистецтв.

Роман Чухвіцький каже, що пробував робити окопні свічки й з шкаралуп горіхів. Однак для цього потрібно досить багато їх. Водночас такий природний матеріал також використовують для виготовлення розпалювачів для військових на фронті.

Роман Чухвіцький. Фото: ІА Дивись.info 

«Зараз ми, спільно з волонтерським осередком «Львів–опір» виготовляємо також і розпалювачі. Я їм допомагаю матеріалом, тими шкаралупками. Розпалювачі роблять так: беруть лоток з-під яєць. Тоді в комірки лотка засипають шкаралупи, а потім заливають розтопленим парафіном. Воїн, коли розпалює пічку (наприклад, дровами), може швидко її не розпалити, особливо, якщо дрова мокрі. Саме тому є велика потреба у виготовленні спеціальних розпалювачів. Це допомагає нашим захисникам швидше зігрітися та приготувати їжу», каже Роман.

Шляхом експериментів бібліотекар зупинився на свічках з наповнювачем з дерев’яної тирси. За його словами, такі свічки не так коптять, як з картону. Однак також є нюанси:

«Такі свічки можуть коптіти і пахнути, якщо використовувати не тверді породи дерев чи якщо вони погано висушені. Соснові породи дерев можуть давати запах і диміти, а тверді породи, такі як бук, дуб – майже не будуть цього робити, тому підходять саме для окопних свічок, бо не мають такого випару. І так само взяти парафін чи віск – він має бути якісним».

Для свічок зараз Роман використовує парафін в гранулах. Для подальшого використання розтоплює в звичайному чайнику на плитці. За словами бібліотекаря, парафін в гранулах – якісний, швидко розтоплюється та немає сильного запаху гару.

Парафін в гранулах, який використовує Роман для окопних свічок. Фото: ІА Дивись.info 

Матеріали для виготовлення окопних свічок чоловіку приносять небайдужі містяни, які знають про його діяльність у бібліотеці та хочуть долучитися до цієї справи. Також допомагають друзі, родина та знайомі. А вже сам процес виготовлення свічок він бере на себе. Галина Труш каже, що час на виготовлення свічок Роман обирає спонтанно:

«День у нас в ART просторі повністю розписаний. Під час коротеньких перерв поміж подіями чи гуртками, Роман швиденько бере матеріали і робить свічки. Йому подобається самостійно все це робити, бо таким чином може краще розпланувати свою роботу протягом дня. Інколи допомагають читачі – діти, які виготовляють окопні свічки під його керівництвом та наглядом».

Вже готові свічки Роман Чухвіцький передає у волонтерський осередок «Львів–опір», звідки волонтери розповсюджують їх у військові підрозділи за потребами.

Чоловік каже, що виготовлена ним свічка з тирсою може горіти 4-5 годин. Ці свічки військові можуть використовувати на фронті як для опалення, так і для кип’ятіння води чи розігріву їжі.

Як зробити окопну свічку з тирси та парафіну

Роман Чухвіцький поділився, щотаку технікувиготовлення окопних свічок він побачив в інтернеті. Однак там не було точної інструкції, як їх робити, тому чоловік експериментував з матеріалами. За його словами, інші волонтери також роблять свічки за подібною технікою.

Роман розповів детальніше про власний процес створення окопної свічки:

«Для створення окопної свічки беру стружку з буку. Вона має бути така дрібненька. Стружка засипається порціями. Я вже це бачу на око, тому не потрібно міряти. Найголовніше засипати порційно: спочатку шар стружки, тоді трохи розтопленого воску та парафіну. Важливо, щоб кожна дрібненька частинка деревини повністю була в рідині. Так робимо, поки не наповнимо баночку. Якщо це баночка 250 мл, то потрібно наповнити приблизно 200 мл».

Стружка, яку використовує роман для окопних свічок. Фото: ІА Дивись.info 

У своїх свічках Роман може використовувати і парафін і віск, адже вони добре поєднуються.

«Ґніт для свічки я  роблю з картону. Він також заливається воском. Так він запалиться, незважаючи на сніг чи дощ. Це обов’язково, щоб він був з парафіном. Відразу свічка не буде горіти великим вогнем. Потрібно трохи почекати, щоб вона розгорілася, і тоді буде тепло. Довжина ґнота: чим більший тим кращий. Бо коли розгориться, то дасть більший посил вогню. Якщо буде маленький ґніт, то свічка може згаснути».

Окопні свічки з тирси. Фото: ІА Дивись.info 

Роман додає, що розмір баночок не важливий. За весь час він робив свічки з різноманітних за розміром бляшанок:

«Люди приносять баночки різні: і з-під консервів, і кукурудзи, і горошку. В мене все горить. Єдина залежність: місткість баночки впливає на час горіння. В мене було 400 баночок маленьких з долоньку з під-корму для котів, то я їх також використав. Такі свічки горіли орієнтовно півтори години».

Потреба в матеріалах для виготовлення окопних свічок та розпалювачів для українських захисників залишається, тому кожен, хто хоче допомогти, може принести їх до Центральної дитячої бібліотеки м. Львова за адресою: вулиця Окуневського, 3 ; тел. 252-69-24.

Читайте також У Львові створили аудіозбірку «Незламні», в якій військові читають вірші

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: