Що почитати про війну: 7 книжок про повномасштабне вторгнення Росії до України

За два роки повномасштабної російсько-української війни вийшло чимало книжок. У своїх текстах письменники намагаються описати, задокументувати та відобразити ті події, які сталися в країні. Так, цього разу пропонуємо добірку книжок про війну.

ІА Дивись.info продовжує переглядати видавництва та складає добірки книжкових новинок. У нашому списку можна знайти видання українських та іноземних авторів різних жанрів та тематик. Подивитися попередні добірки можна тут.

«Як ми назвемо цю війну?»

Видавництво Ukraїner

«Як ми назвемо цю війну?» – книга, в якій зібрали документальні фото, мапи бойових дій, ілюстрації, меми та інфографіки за період від 24 лютого по 2022 р. до 24 лютого 2024 р. Крім того, тут вміщені 25 текстів українських інтелектуалів, в яких вони пробують осягнути нові реалії і знайти відповіді на нові чи ще непоставлені питання. Серед авторів – Роман Ратушний, Оксана Забужко, Олександра Матвійчук, Артем Чех, Віталій Портников, Володимир Єрмоленко, Таміла Ташева та ін.

Для збереження достовірності й об’єктивності інформації видавництво Ukraїner залучило до проєкту фахових консультантів: Івана Науменко, директора департаменту стратегічних ініціатив БФ «Повернись живим», та Сергія Карнаух, полковника Збройних сил України.

«Як ми назвемо цю війну? Наша книжка не має на це відповіді. У ній взагалі немає відповідей, але є чіткі, іноді невиправно болісні факти. Ми зафіксували правду, що допоможе осмислити й означити те, що з нами відбувається», – зазначає упорядник книжки «Як ми назвемо цю війну?» Віталій Побережний.

«Як ми назвемо цю війну?». Видавництво Ukraїner

«Війна з тильного боку» Андрій Любка

Meridian Czernowitz

Андрій Любка – український письменник та поет. Автор романів – «Малий український роман», «Карбід», «Твій погляд, Чіо-Чіо-сан»; збірок короткої прози – «Спати з жінками», «Кімната для печалі», «Саудаде», «Кілер+» та інших.

У своєму новому романі «Війна з тильного боку» Андрій Любка розповідає про власні переживання та враження від волонтерських поїздок, які він здійснював протягом повномасштабної російсько-української війни. Так, книжка є своєрідним щоденником письменника про те, як війна змінила життя українців та якими є реалії війни. Крім того, у виданні містяться репортажні фото автора, які він зробив під час своїх волонтерських виїздів.

«Добре пригадую той ранок. Початок травня, коли ночі ще холодні, але вранці повітря швидко набирає тепла й запахів. Село десь за Слов’янськом на Донбасі, де місцевих мешканців тепер у рази менше, ніж військових. Більшість людей виїхала, бо майже щодня околиці обстрілюють, уночі неможливо заснути через звуки вибухів», – цитата з книжки «Війна з тильного боку» Андрій Любка.

«Війна з тильного боку» Андрій Любка. Meridian Czernowitz

«Позивний для Йова» Олександр Михед

Видавництво Старого Лева

Олександр Михед – український письменник та культоролог. Автор книг: «Астра», «Мороки», «Я змішаю твою кров із вугіллям. Зрозуміти український Схід», «Котик, Півник, Шафка» тощо.

Свою книжку «Позивний для Йова» автор почав писати з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну.  Олександр Михед розповідає про власний досвід сприйняття війни. Крім того, тут можна прочитати чотири розмови – з військовим Євгеном Терещенком, художницею Ларою Яковенко; журналістом Євгеном Спіриним та літературознавицею Тетяною Михед.

«На другий день війни окупаційна група російських спецпризначенців заходить у наші будинки. Людей виводять на вулицю і під дулами автоматів ставлять на коліна. Як і влітку 2014-го на Донеччині й Луганщині, росіяни стають у житловому комплексі, прикриваючись життям цивільного населення», – пише Олександр Михед у книжці «Позивний для Йова».

«Позивний для Йова» Олександр Михед. Видавництво Старого Лева

«Вторгнення» Люк Гардінґ

Видавництво Vivat

Люк Гардінґ – британський журналіст, кореспондент у The Guardian. Раніше працював у Росії як іноземний кореспондент, після чого його внесли до так званого кремлівського «чорного списку».

«Вторгнення» – збірка репортажів, які Люк Гардінґ написав від початку повномасштабного вторгнення до весни 2023 року. В цей час він перебував у Києві, а також їздив у гарячі точки на фронт. На обкладинці книги можна побачити фото військового полку «Азов», яке було зроблене на Азовсталі. 

«Ранок 24 лютого «привітав» мешканців Бучі звуками вибухів. О сьомій ранку в небі над міжнародним аеропортом «Антонов» заклубочився густий, вугільно-чорний дим від російських крилатих ракет. Беззаперечні докази початку повномасштабного наступу з’явилися вже до полудня. Вторгнення відбувалося за кілька кілометрів на північ від містечка Гостомель – фактично брами Києва», – цитата з репортажу «Серце темряви» Люка Гардінґа.

«Вторгнення» Люк Гардінґ. Видавництво Vivat

«77 днів лютого. Україна між двома символічними датами російської ідеології війни» Reporters

Видавництво Лабораторія

Reporters – видання, в якому містяться репортажі українських журналістів. Їхні тексти можна почитати як онлайн, так і в ілюстрованому журналі.  

У зібранні репортажів «77 днів лютого. Україна між двома символічними датами російської ідеології війни» містяться історії, які зображують події з початку повномасштабного вторгнення РФ до України і до 9 травня. Видання містить тексти таких авторів, як-от: Віри Курико, Катерини Бабкіної, Ані Семенюк, Єви Райської, Світлани Ославської, Олени Лівіцької тощо. Передмову до книжки «Свідчити і пам’ятати» написав Сергій Жадан.

«Поїзд, поїзд! Дівчата, поїзд!» — кричить одна волонтерка іншим. За кілька хвилин зал перетворюється на мурашник. І стає перевальним пунктом у цьому безкінечному потоці сліз, болю та дитячих криків. Тут стільки руху, а здається, що життя зависло, спинилося, зачепилося за страшні картинки розстріляних домівок і стоїть у ступорі», – з репортажу «Потяги, напаковані розбитими серцями» Ані Семенюк.

«77 днів лютого. Україна між двома символічними датами російської ідеології війни» Reporters. Видавництво Лабораторія

«Битва за життя: щоденник 2022 року» Анатолій Дністровий

Видавництво Vivat

Анатолій Дністровий – прозаїк, поет та художник. Він навесні 2022-го долучився до Сил оборони України. У творчому доробку автора є понад 20 книжок. Це збірки поезій, романи, повісті та оповідання, як-от: «На смерть Кліо», «Спостереження», «Покинуті міста», «Невідомий за вікном», «Тибет на восьмому поверсі», «Сіра пейна» та інші.

У книжці «Битва за життя: щоденник 2022 року»автор зображує події, які відбувалися протягом 2022-2023 рр. Деяких з них він є спостерігачем, а деяких – безпосереднім учасником. Видання ілюстроване графічними картинами Анатолія Дністового, які він створював при свічках під час блекаутів у 2022 році.

«Щодалі більше відчувається те, що Клаузевіц свого часу називав «туманом війни». Зрозуміло, що це може бути лише моїм уявленням, яке не справдиться, але ці відчуття з кожним днем глибшають, вони не дають ні про що більше думати, будувати певні плани», – з книжки «Битва за життя: щоденник 2022 року».

«Битва за життя: щоденник 2022 року» Анатолій Дністровий. Видавництво Vivat

«Як це, війна? Психологічний досвід повномасштабного вторгнення» Ілля Полудьонний, Марк Лівін

Наш Формат

Ілля Полудьонний – український психотерапевт, який є співавтором подкасту «Простими словами» та серії однойменних книжок.

Марк Лівін – український письменник та журналіст. Автор таких книг, як-от: «Життя та інша хімія», «Бабине літо», «Рікі та дороги» тощо.

У книжці «Як це, війна? Психологічний досвід повномасштабного вторгнення» Ілля автори зафіксували досвіт першого півріччя повномасштабної війни. Тут зібрано історії людей, які на власні очі бачили злочини, які вчинили окупанти. До створення видання також долучилися партнери з проєктів Veteran Hub і «Сильні».

«Ми значно краще переживаємо складні етапи, коли перебуваємо поруч з іншими. Тобто часто зв’язок – найкращі ліки. Коли людина чогось боїться, їй хочеть ся до когось пригорнутися, щоб хтось її заспокоїв, вислухав і прийняв. Це те, що називається корегуляцією: коли до твоєї нервової системи приєднується ще хтось», – цитата з книжки «Як це, війна? Психологічний досвід повномасштабного вторгнення».

«Як це, війна? Психологічний досвід повномасштабного вторгнення» Ілля Полудьонний, Марк Лівін. Наш Формат

До речі, минулого разу ми підготували для вас іншу тематичну добірку книжок, які написали українські військові. Туди увійшли такі видання як:

  • «Вірші з бійниці» Максим Кривцов.
  • «Вірші з війни» Борис Гуменюк.
  • «[dasein: оборона присутності]» Ярина Чорногуз.
  • «Тут були ми» Артур Дронь.
  • «Мої думки» Тарас Матвіїв.
  • «Хто ти такий?» Артем Чех.

Крім того, на ІА Дивись.info є спецпроєкт «Що почитати у львівських бібліотеках», де разом з місцевими бібліотеками ми готуємо цікаві добірки книжок. Їх можна переглянути тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: