Куди піти у Львові: підбірка культурних подій з 23 по 29 березня

ІА Дивись.іnfo кожної п'ятниці складає добірку цікавих подій, які можна відвідати у Львові. Цього разу пропонуємо культурні заходи, що відбудуться з 23 по 29 березня в різних локація міста.

Кураторська екскурсія виставкою «Орнаментальні фуги Василя Кричевського»

23 березня відбудеться кураторська екскурсія виставкою «Орнаментальні фуги Василя Кричевського» від дослідника його творчості і видавця Олександра Савчука.

У 2024 році минає 151 річниця архітектора, маляра, дизайнера, художника кіна, книжкового графіка Василя Кричевського (1873–1952). За словами організаторів, діапазон художніх завдань, які виконував майстер вражає: від монументальної споруди Полтавського земства до крихітного екслібрису. 

Коли та де: 23 березня о 19: 00 год у Львівському муніципальному мистецькому центрі.

«Пам’ять роду. Маріуполь 70-80-х років на фотографіях з сімейних альбомів»

23 березня представлять проєкт «Пам’ять роду. Маріуполь 70-80-х років на фотографіях з сімейних альбомів» у лівому крилі простору Муніципального мистецького центру. Його творцем є резидент центру Станіслав Іванов.

За словами організаторів, Станіслав Іванов — фотограф та дослідник монументального мистецтва. Станіслав жив в Маріуполі, писав про рідне місто і показував світові унікальні місцеві витвори мистецтва. Автор книг «Всі відтінки маріупольських мозаїк» та «Маріуполь монументальний».

«Фотопроєкт «Пам’ять роду» спрямований на збереження історії Маріуполя, досліджуючи місто через призму особистих переживань. Завдяки аматорським світлинам, зібраним у сімейних альбомах, ми маємо можливість відкрити для себе різноманітні історії, події та емоції, що визначали життя людей багато років тому. Ці знімки чудово передають атмосферу того часу відображаючи деталі побуту, моду та взаємодії людей», — розповідають організатори проєкту.

Коли та де: 23 березня о 14:00 год у Львівському муніципальному центрі.

Розмова про дім та поезію

З нагоди Національного тижня читання у Бібліотеці на Мулярській поети з різних куточків України поділяться своїм розумінням цього слова «дім» та поговорять про те, яких образів у їхній творчості набуває саме це поняття.

«Для когось дім може бути місцем, географічною точкою, для когось – людьми, спогадами, переживаннями. Дім може бути різним. Але всі його форми об'єднує одне – бажання повертатися», – зазначають організатори події.

Коли та де: 24 березня о 16:00 год у Бібліотеці на Мулярській (вул. Мулярська, 2А, 3-ій поверх - читальний зал).

Імпрофаза: графіка звуку

«Одного разу композитор та митець Остап Мануляк помітив, що різні шари штукатурки на стінах приміщень Дому Звуку нагадують графічну партитуру. І захотів перевірити - чи дійсно можуть стіни звучати? І не просто звучати, а стати композицією, яка би втілювала сутність цього загадкового місця? У неділю Остап Мануляк разом із зареєстрованими учасниками шукатимуть об'єкти, які можна трансформувати у символи абстрактної графічної музичної нотації», розповідають організатори події.

У подальшому на основі зібраних символів/графічних об'єктів планують створити графічну партитуру, яка проводитиме паралелі до спадщини Романа Гаубенштока-Раматі. Зібраний матеріал, який перетвориться на музику, презентують на події у другій частині Імпрофази, яка відбудеться у квітні.

Для того, щоб взяти участь у події, потрібно заповнити форму тут кількість місць обмеження.

Коли та де: 24 березня о 12: 00 год у Дім Звуку / Радіо Гараж.

Лекція Ігоря Котика «Віктор Неборак: Діапазон поетичного голосу»

У Мистецькій Бібліотеці відбудеться лекція літературознавця Ігоря Котика про поета Віктора Неборака.

«Діапазон поетичного голосу Віктора Неборака — один із найширших не лише серед поетів його покоління, а серед українських поетів загалом.Його поезія то грайлива, легковажна, то меланхолійна й депресивна. То іронічна, саркастична, то лірична та елегійна. Часом — еротична, часом — політична. Буває, що й релігійна. А буває — єретична. Вишукана версифікація чергується з аскетичними верлібрами. Декламація інколи переходить у мелодекламацію, а там — у спів. Маскарад стає способом віддирання машкари»,  зазначають організатори події.

Так, на лекції можна буде почути про: збірки «Літаюча голова» (1990), «Alter Ego» (1993), «Розмова зі слугою» (1994), «Повторення історій» (2005), «Вірші з вулиці Виговського» (2009), том зібраних поезій «Літостротон» (2001), рок-групи «Плач Єремії», «Мертвий Півень», «Неборак-рок-бенд», музичні альбоми «Neбo-rock» та «NeБorock DVA», а також пес Джульбарс і два Юрії: Луцький та Андрухович.

Ігор Котик — літературознавець, критик, науковий співробітник Інституту Івана Франка НАН України. Автор монографії «Екзистенційний вимір людини в поезії Юрія Тарнавського», літературно-критичної книжки «Про перетворення тіла на слово», співавтор збірника «Критика прози».

Вхід на подію — вільний.

Коли та де: 23 березня о 17:00 год у Мистецька Бібліотека на вулиці Шота Руставелі, 8.

«Вільна людина»: розмова і презентація поетичних книжок Юрія Завадського

У Мистецькій Бібліотеці відбудеться презентація двох поетичних книжок Юрія Завадського — «Вільна людина не народилася» і «Już nie boli».

За словами організаторів, поетична книжка Юрія Завадського українською «Вільна людина не народилася» творилася протягом семи років. Це продукт довгого пошуку форми та єдності композиції. Книжка вийшла прикінці 2022 року в тернопільському видавництві «Сумна вівця».Поетична книжка «Już nie boli» вийшла друком 2023 року в Кракові накладом видавництва «Ha!art».

Юрій Завадський (1981, Тернопіль) — поет, видавець, музикант, літературознавець і громадський діяч. Експериментатор і перформер. Творить самобутню фонетичну поезію — вірші без слів. Учасник кількох музичних проектів. Видав десяток поетичних збірок. Перекладений на багато мов, виданий у Польщі, Данії та Чехії. Крім власної творчості, займається перекладацькою і видавничою діяльністю, засновник і директор видавництва «Крок». Мешкає в Тернополі.

Вхід на подію — вільний.

Коли та де: 24 березня о 17:00 год на Шота Руставелі, 8.

Хто росте у книжках? Читання-забавляння з Катериною Міхаліциною

У бібліотеці Мультиплекс письменниця та поетка Катерина Міхаліцина буде бавитися та забавлятися з дітьми. Катерина Міхаліцина - авторка серії книг «Хто росте лісі/парку/саду», «Ясь та його велика велокарʼєра», та багатьох інших книжок.

За словами організаторів, під час зустрічі з поеткою можна буде дізнатися, звідки ростуть книжки, як у них переселяються дерева, і чому деякі письменниці так люблять з деревами обійматись. Також відвідувачі зможуть послухати уривки з історій, виконати «руханку для стеблини» і навіть створити власного листяного монстрика.

«Ця подія - зовсім не проста. Ще одним приводом зібратись слугує те, що ми хочемо розповісти жителям району про наш проєкт - REEPLAI. Саме довкола бібліотеки-філії 19 ми плануємо розташувати новий читацький парк з іграми довкола книг, тож дуже хочемо поділитись із вами ідеями стосовно нашого парку та подумати про те, як ми можемо покращити його разом», - розповідають організатор події.

Вхід на подію вільний.

Коли та де: 25 березня о 12: 00 год в Бібліотеці Мультиплекс (вул. В. Симоненка, 10).

Виставка й вечір пам'яті Максима Кривцова «Далі: Я поверну собі своє життя»

У Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія Терору» відкриється вулична виставка «Далі: Я поверну собі своє життя», яка присвячена пам’яті поета й військового Максима «Далі» Кривцова. Проєкт складатиметься з 24 фоторобіт Максима Кривцова та з його поезіями.

Під час офіційного відкриття всі охочі зможуть послухати вірші зі збірки «Вірші з бійниці». Їх читатимуть друзі та близькі Максима, а також українські поети й поетки: Остап Сливинський, Артур Дронь, Ростислав Кузик, Григорій Семенчук, Катерина Міхаліцина, Софія Челяк, Юлія Мусаковська.

«Хоч Росія забрала життя Максима, але друг «Далі» мав те, що неможливо вбити. Рукописи й світлини, відскановані знімки, переписані руками й опубліковані в соцмережах, перечитані уважними очима вірші на сторінках книги. Весь цей доробок промовляє — "Я поверну собі своє життя"», — ділиться кураторка виставки Дар'я Криж.

Під час події усі охочі за вільний донат зможуть отримати листівки з ілюстраціями українських художників і художниць. Виручені кошти передадуть на збереження пам'яті про Максима Кривцова до фонду, який заснували його батьки.

Коли та де: 27 березня, 18:30 год у «Території Терору» (проспект В'ячеслава Чорновола, 45 г).

Лекція «Арртерапія: як вона насправді працює?»

В Інституті стратегії культури відбудеться лекція-тренінг для менеджерів(-ок) культури, які відчувають потребу використання практик арттерапії в індивідуальній чи інституційній діяльності або застосовують їх уже та хочуть поглибити знання. На лекції буде можливість дізнатися про різні методи самозаспокоєння та відновлення. Крім того, буде можливість навчить відрізняти, власне, терапію від загального цілющого й естетичного впливу мистецтва на людину.

Протягом заходу прозвучать відповіді на такі питання: Яким чином арттерапія впливає на людські мозок і тіло?; Які психологічні наслідки може спричинити?; У яких випадках варто застосовувати її, а в яких — ні?.

Лекцію проведе нейропсихологиня центру UNBROKEN Евелія Більська.

Для участі потрібно попередньо зареєструватись за посиланням тут.

Час і місце: 29 березня о 18:00 год / Інститут стратегії культури (пл. Міцкевича 6/7).


До слова, ІА Дивись.іnfo також готує підбірки фільмівкнижок та вистав у львівських театрах, їх можна переглянути на нашому сайті в розділі «культура».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: