Американка українського походження, яка унікально заспівала «білим голосом» пісні карпатських сіл

1280px-Kasey_Cisyk_1989_013
Квітка співає під час зйомок «Have You Driven a Ford Lately?» Фото: brentramsey.com - Flickr

«Я піду в далекі гори» чи «Два кольори» є улюбленими композиціями багатьох українців. Це твори Квітки Цісик — легенди, яка прославила країну за океаном. Нині, 29 березня, минає 26 років, як вона померла.

ІА Дивись.info розповідає, ким була виконавиця, цікаві факти із її життя та публікує десятку пісень, у виконанні співачки, які точно вам сподобаються.

Скрипка Квітки та Майкл Джексон

Вона народилася 4 квітня 1953 року у передмісті Нью-Йорка. Її батьки українські емігранти. Матір Іванна та батько Володимир Цісик виїхали за кордон після Другої світової війни із Заходу України.

Назвали доньку Квітославою-Орисею. Тато навчав обох своїх доньок (у Квітослави була сестра Марія) гри на скрипці та фортепіано. Майбутня співачка пізнала цей інструмент у чотири роки. Поміж цим, дівчина акомпанувала сестрі, опановувала сценічне мистецтво у місцевій балетній школі відомої балерини Роми Прийми-Богачевської. Також співала в хорі, займалася вокалом. Тут частенько співала із маленьким королем поп-музики Майклом Джексоном.

У дитинстві та юності Квітка Цісик жила, як і більшість сімей емігрантів. У неї були школярсько-вишкільні заняття. У будні Цісик навчалася в американській стандартній школі, а по суботах прямувала до «Школи українознавства» (Озон-Парк), куди її записали батьки, намагаючись зберегти зв'язок з батьківщиною та українським народом.

Під час зйомок «Have You Driven a Ford Lately?». Фото: brentramsey.com 

З 7 до 16 років юна пластунка Квітка відвідувала ці тритижневі табори в горах — жили в наметах, щовечора збиралися довкола великої ватри, вчили українські пісні, пізнавали українські обряди та звичаї. У «Пласті» вона здобула ступінь пластунки-розвідувачки. 

Унікальний голос

У США вона запам'яталася виконанням рекламних джинґлів 1970-1980 років. Українці пам'ятають її за прославлення української пісні у світі. Квітка Цісик володіла колоратурним спорано, а музикознавці оцінювали голос співачки як такий, який мав неймовірний вокальний тембр. У ньому виділявся дзвінковий обертон — усі тони, крім основного, що створюються джерелом звуку внаслідок коливань його частин (наприклад, частини струни, частини стовпа повітря тощо).

До того ж, Квітка вміла співати так званим «білим голосом» — своєрідною манерою жіночого фольклорного співу, яку можна почути в карпатських селах.

Квітка Цісик померла 1998 року на 45-му році життя від раку молочної залози. Але її виконання багатьох українських пісень досі вважається класичним.

Композиції, які не залишать байдужим

Зібрали десятку кращих:


Раніше ми розповідали про Елізабет Бергнер - першу відому голлівудську зірку з Дрогобича.

А також про Геді Ламар - винахідницю та акторку з львівським корінням і Яніну Романувну - видатну польську акторку зі Львова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: