Львівський мистецтвознавець, який присвятив своє життя музейній справі: вісім фактів про Бориса Возницького

_1590225921_613x321_3_0_nw
Борис Возницький. Джерело фото/ ЛОДА

Борис Возницький – український мистецтвознавець, історик, куратор виставок та справжній рятівник старовинних замків та інших пам’яток - йому вдалося зберегти для української спадщини близько 36 000 творів мистецтва.

16 квітня минають 98 років від дня народження Бориса Возницького. З цієї нагоди ІА Дивись.іnfo пропонує згадати біографію мистецтвознавця.

У школі не хотів ходити на уроки з релігії

Борис Возницький народився 16 квітня 1926 року в селищі Ульбарів (тепер – Нагірне у Рівненській області). Спочатку навчався в селищній школі, а у 5-6 класі перевівся до дубенської. Цікаво, що саме там він разом з своїм однокласником (який був єдиним в класі українцем) не бажали ходити на уроки релігії, які викладав католицький священник, та прогулювали їх.

Борис Возницький з мамою Тетяною. Поч. 30-х рр. Джерело світлини/ Фотографії старого Львова

Під час Другої світової війни входив до УПА та радянської армії

У березні 1944 року Борис Возницький мобілізувався на фронт Другої світової війни. Він служив у штрафній роті радянської армії. Водночас до входження на території заходу України радянської влади входив до УПА. Однак, як сам він зазначає у своїх спогадах, перед приходом радянської влади отримав наказ розійтися по будинках, а опісля їх воїни вже не отримали послання зібратися.

Навчався в училищі імені Труша

Возницький мав талант до малювання, який проявився у нього ще з юних літ. Тому після служби в армії він вирішив розвиватися в напрямку мистецтва. Спочатку він навчався в училищі імені Івана Труша. Після цього вступив до Ленінградської академії мистецтв на факультет історії мистецтв. У 1956 році переїхав до Винник, де долучився до створення Винниківського історико-краєзнавчого музею. Крім того, в цей час він також працював у школі, де вчив дітей малювати.

Мав дружину та доньку

У 1953 році мистецтвознавець одружився з Оленою Данилевич. А через рік в подружжя народилася донька – Лариса. Вона також продовжила справу свого батька. Лариса Разінкова-Возницька є доцентом кафедри реставрації Львівської національної академії мистецтв, голова Асоціації реставраторів Львівщини та колишня директорка Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького.

Борис Возницький з донькою Ларисою. Джерело світлини/ Фотографії старого Львова.

Возницький рятував українські музеї та замки

У радянський період влада в Україні не дбала про збереження архітектурних пам’яток. Ба більше, багато храмів та замків перебували в занедбаному стані, їх цілеспрямовано руйнували та нищили. Водночас Борис Возницький за свою діяльність врятував чимало українських пам’яток. Усього налічують близько 36 тисяч творів мистецтва, які мистецтвознавець зберіг разом з небайдужими людьми. Зокрема, Возницький брав участь у відновленні Олеського замку, палацу Розумовського, каплиці Боїмів у Львові, Бернардинського костелу та інші. Крім того, мистецтвознавець велику увагу приділяв творам Йоана Георга Пінзеля – відшукував, зберігав та відкривав їх для інших.

Борис Возницький у фондосховищі Олеського замку. Сер. 70-х рр. Джерело світлини/ Фотографії Старого Львова.

Заснував нові музеї

Михайло Возницький заснував чимало музеїв у Львові. Зокрема: Музей першодрукаря Івана Федоровича, Музей Пінзеля, Музей-садиба Шашкевича, Музей найдавніших пам'яток Львова, Музей «Русалки Дністрової». Крім того, він створив туристичний маршрут «Золота підкова Львівщини», за яким можна відвідати Олеський, Підгорецький, Свірзький та Золочівський замки.

Борис Григорович Возницький з працівниками Картинної галереї в експедиції. Фото середина 1960-х рр. Джерело світлини/ Фотографії Старого Львова

На честь Возницького назвали галерею у Львові

Протягом 1960-1962 років Михайло Возницький працював заступником директора в Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького (тоді Музей українського мистецтва). Після цього став керівником Львівської картинної галереї (тепер Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького). 12 квітня 2013 року галереї присвоїли ім’я Бориса Возницького.

Інтер'єр Львівської галереї мистецтв. Джерело фото/ Вікіпедія

Загинув під час ДТП

Борис Возницький загинув 23 травня 2012 року в дорожньо-транспортній пригоді, яка сталася біля селища Куровичі (Золочівський район, Львівська область). Причиною аварії став серцевий напад. Мистецтвознавцю в цей час було 86 років. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові (поле №67).

Борис Возницький. Джерело фото/ prostir.museum

ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: