Чим небезпечні трансжири і як зменшити ризик

трансжири
ілюстративне фото/fp.com.ua

Про це IA.Дивись.info розповіла Наталія Іванченко — директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Для чого організму жири

На жирні кислоти в середньому припадає до 30% норми здорового раціону. Це один з найважливіших будівельних матеріалів нашого тіла, що утворює клітинні мембрани. Образно кажучи, якщо порівняти тіло людини з домом, це - фундамент та стіни.

В нашому організмі жирні кислоти поділяються на ліпопротеїди дуже низької щільності (ЛПДНЩ), ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ), ліпопротеїди високої щільності (ЛВЩ), тригліцериди. Кожна з них необхідна організму в певній концентрації.

Трансжири є причиною підвищення вмісту в крові ліпопротеїдів низької та дуже низької щільності та зниження ліпопротеїдів високої щільності, викликаючи істотний дисбаланс в обміні ліпідів в організмі в цілому.

Трансжири побічний продукт переробки олії і маргарину

Трансжири — це різновид ненасичених жирів. Вони можуть бути натуральними і/або штучно створеними. Природні трансжири утворюються через діяльність бактерій в шлунку свійських тварин і зберігаються в м'ясних та молочних продуктах в кількості 5-8 %.

А ось штучні трансжири утворюються в якості побічних продуктів в процесі гідрогенізації ненасичених жирів, наприклад, при виробництві маргарину з соняшникової олії. Доведено, що споживання трансжирів призводить до збільшення числа серцево-судинних захворювань і смертності.

Трансжири найчастіше містяться в кондитерських виробах, випічці, маргаринах, напівфабрикатах, снеках та ін.

Шкода від трансжирів

Американська організація FDA вважає трансжирні кислоти небезпечними для споживання. У середині 2015 року FDA постановила, що протягом трьох років всі компанії, що займаються випуском продуктів харчування, повинні внести необхідні зміни в технології виробництва для зменшення кількості штучних трансжирів у продуктах.

У Великобританії в 2012 році більшість супермаркетів і великих мереж фаст-фудів погодилися підписати добровільну угоду про відмову від використання штучних трансжирів. Але досі незрозуміло скільки продуктів їх містять.

Серед захворювань, які можуть провокуватися надмірним споживанням трансжирів, виділяють кардіологічні захворювання, включаючи ішемічну хворобу серця, стенокардію, інфаркти міокарда, серцеву недостатність.

Також трансжири відіграють роль у розвитку таких захворювань, як інсульти, атеросклероз, хвороба Альцгеймера, нейродегенеративні захворювання, жирова дистрофія печінки.

Згідно з даними дослідження, результати якого були опубліковані в 2010 році в авторитетному виданні British Medical Journal, вживання трансжирів шкідливе навіть у незначних кількостях. Повна відмова від їх вживання призвела б до попередження не менше 7 тис. передчасних смертей щорічно тільки у Великобританії, стверджують дослідники.

Як зменшити шкоду від трансжирів

Повсякденний раціон українців обмежений тими продуктами і товарами, які продаються у магазинах або готуються в місцях громадського харчування. Для того, щоб максимально знизити ризик від споживання трансжирів, необхідно уважно вибирати продукти і шукати менш шкідливу альтернативу звичним товарам, що містять трансжири.

Законодавчого регулювання маркування рівня трансжирів в Україні майже немає. Поки у нашій країні діє ДСТУ 5007:2008, який нормує трансжирні кислоти лише в замінниках масла какао.

Ще 17 травня 2017 року Міністерство охорони здоров'я оприлюднило для громадського обговорення законопроект, який передбачає встановлення норм на вміст трансжирів у продуктах харчування.

У МОЗ повідомляють, що прийняття закону дозволить значно знизити смертність в результаті серцево-судинних захворювань, що може бути частково пов'язаним зі зменшенням споживання трансжирів.

Таким чином проблему надмірного споживання трансжирів неможливо вирішити виключно зусиллями самих споживачів - шляхом уважного і усвідомленого вибору продуктів.

Саме державі за допомогою податків потрібно мотивувати виробників не максимально здешевлювати виробництво, а, навпаки, відмовитися від трансжирів на користь натуральних компонентів і менш шкідливих альтернатив. Потрібно зробити так, щоб виробникам було вигідно вкладати ресурси в розробку нових інноваційних технологій виробництва.

В результаті отримуємо ситуацію, коли виробництво цих шкідливих продуктів або товарів зі зменшеним впливом на організм людини для виробника є набагато більш вигідним у порівнянні з традиційним аналогом цих продуктів.

Починаючи з 1990-х років, науковці почали тривожитися через зростання споживання трансжирів і з'яву різноманітних серцево-судинних захворювань. У кінці 1990-х років деякі дослідження підтверджували, що лише в США щорічно від хвороб, пов'язаних з трансжирами, вмирає понад 20 тисяч людей.
ілюстративне фото/getty images

Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: