Нинішнього року п’ятеро людей у Львові загинули від отруєння чадним газом

без газу

Цього року у Львові сталося 42 випадки отруєння чадним газом, внаслідок яких постраждали 99 людей, з них 32 дітей. П’ятеро людей загинули.

Про це за результатами брифінгу повідомляє кореспондент ІА Дивись.info.

Як розповів начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Віктор Іваніцький, причиною усіх отруєнь було недотримання мешканцями правил користування газовими приладами, порушення тяги через герметичні вікна та електровитяжки.

«Якщо порівнювати з минулим роком, то ситуація негативно стабільна – цього року 42 випадки і 5 смертей, торік– 41 випадок і 4 смерті. Причини отруєнь – все ті ж самі: недостатня тяга і порушення споживачем техніки користування газовими приладами. Якщо людина не хоче потурбуватись про себе, то ніхто за неї цього не зробить», - зазначив він.

Начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Львівській області Ігор Проць каже, що мешканці часто самовільно втручаються в газову мережу: перевстановлюють газові прилади, переоблаштовують димовентиляційні канали, вмикають декілька приладів одночасно, а також герметично зачиняють вікні і двері під час опалення.

«Чадний газ утворюється тоді, коли у приміщенні бракує повітря. Мешканці замінюють двері і вікна на герметичні, і це зумовлює брак свіжого повітря, тому починає утворюватися чадний газ, який є отруйним для організму людини при дуже невеликих концентраціях – відбувається кисневе голодування і людина помирає», - пояснив він.

Останні випадок отруєння, внаслідок якого загинуло двоє людей, стався цими вихідними на вулиці Ярослава Мудрого.

«Люди на газовій плитці готували буряк, було увімкнено 4 конфорки. Вода закипіла і перелилася, погасивши одну з конфорок, і природній газ почав виділятися у приміщення. Мешканці квартири поверхом вище почули запах газу і викликали газову службу. Окрім того, що виділявся природній газ з конфорки плитки, ще була увімкнена газова колонка і працювала механічна витяжка над газовою плитою. Власне від цього отруїлись чоловік та жінка. Це елементарний приклад того, як не можна робити, щоб не отруїтись чадним газом», - додав Ігор Проць.

Щоб уникнути отруєння, пояснює керівник відділення АТ «Львівгаз» Павло Сербан, потрібно забезпечити притік свіжого повітря у приміщення, де є прилади для опалення – через вікно, через двері і через вентиляційний канал, який має бути постійно прочищений, і в якому має бути відповідна тяга, щоб відпрацьовані гази виходили в атмосферу.

«Там, де встановлені прилади з димовідводом продуктів згоряння в комин – тобто газові котли чи колонки тощо – цей комин також має бути чистим. І в жодному разі в таких приміщеннях не може бути електричних вентиляторів. Якщо у приміщенні одночасно працює газова колонка і електрична витяжка над плитою — може утворитися зворотня тяга і весь газ замість тогго, щоб виходити назовні потрапляє у пртиміщення. Щоб убезпечити себе, є газосигналізатор, що дає світлову і звукову сигналізацію, коли є витік природнього газу чи утворився чадний газ. Ціна таких приладів 400-600 гривень», - каже Павло Сербан.

Кілька років тому у місті буда ініційована програма закупівлі сигналізаторів, але за словами Віктора Іваніцького вона так і не була реалізована через юридичні неузгодженості. Втім, каже начальник управління, люди бувають настільки безпечними, що не допомагає навіть сигналізатор.

«Під час розслідування одного з випадків отруєння, виявилося, що у приміщенні був встановлений сигналізатор, але коли він почав подавати сигнал,його просто вимкнули, бо він заважав», - каже Віктор Іваніцький.

Також, за його словами, більшість випадків отруєння стаються в орендованих помешканнях, де за станом та використанням газових приладів належно не слідкує ні господар, ні орендарі.

Усе, що потрібно знати про чадний газ, є у цьому матеріалі.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: