Зима в умовах війни: як підготуватися до найлютішої пори

2239562
Фото ілюстративне

Експерти прогнозують, що цьогорічна зима буде однією з найважчих за останні роки. Через збройну агресію росії українці можуть залишитися без світла, газу та навіть води. Не менш важким очікують і опалювальний сезон.

ІА Дивись.info ділиться порадами, як підготуватися до найхолоднішої пори року.

Чим обігріти помешкання

Директор Інституту загальної енергетики НАН України Михайло Кулик розповідає, що забезпечити цього року домівку теплом допоможуть, наприклад, теплові насоси. Адже їхня продуктивність приблизно в 4-5 разів більша, ніж у стандартного газового котла. Утім, слід зауважити, що вартість такого пристрою по кишені далеко не кожному.

Зокрема, серед теплових насосів виділяють три основні варіанти:

  • Теплові насоси повітря-вода. Вони передбачають видобуток теплової енергії з повітря, зокрема в зимовий період.
  • Грунтові насоси. Їхня перевага в тому, що вони здатні витягувати тепло із земної кори.
  • Теплові водяні насоси, які обігрівають за допомогою підземної води або водоймища.

Ще одним альтернативним варіантом, за словами Михайла Кулика, є кондиціонер. Проте багато з тих, хто придбав пристрій, далеко не завжди задоволені його роботою. Через що вважають кондиціонер неефективним та навіть шкідливим. А справа лише у неправильному використанні.

«Взимку кондиціонер можна використовувати до мінус 22 градусів. Проте варто пам’ятати, що повітря в приміщенні потрібно охолоджувати поступово. Не менш важливим є і місце, де розташований кондиціонер», – наголошує директор Інституту загальної енергетики.

Згадує Михайло Кулик і про електронагрівачі. Вони є незмінними у будинках з центральним опаленням. При виборі такого приладу варто звертати увагу на його потужність, адже електропроводка погано переносить високий струм.

Найбільш запитуваним пристроєм серед покупців досі залишається буржуйка. Адже її можна опалювати будь-яким паливом, приваблює також і доступна ціна. Утім, недоліків у неї теж чимало. При опалюванні помешкання буржуйкою потрібно постійно стежити за безпекою, оскільки є великий ризик нещасного випадку.

Як підготуватися до відключення електрики

Відключення світла загрожує не лише жителям прифронтових населених пунктів, але й тим, що живе в тилу. Тож до раптового вимкнення електроенергії також варто підготуватися усім.

На випадок відсутності електрики влада готує резервні запаси палива та генератори, що дозволить забезпечити світлом об’єкти критичної інфраструктури. Насамперед це лікарні, дитсадки та школи. А от громадян влада закликає готуватися самостійно.

Найкращою альтернативою у разі вимкнення електроенергії є генератор. Пристрій не з дешевих, проте точно необхідний, якщо світло зникне на довгий час. Зокрема прилад може забезпечити роботу котла, обігрівача, бойлера тощо.

Альтернативою електриці є ліхтарі, свічки та сірники. Вони допоможуть не сидіти вночі у темряві. Тому запастися ними потрібно у достатній кількості.

Також експерти радять придбати сухий спирт. Його використовують для швидкого розпалювання. Ефективним варіантом також будуть газові плити та балони.

Рівень вологи

Для того, щоби не замерзнути взимку слід подбати і про рівень вологи в помешканні. Норма вологості зазвичай залежить від типу приміщення. В середньому це 40-60%. Тоді як в холодну пору вона повинна становити на 10-20% менше. А виміряти її можна спеціальним приладом – гідрометром.

Зазначимо, що як висока, так і низька вологість викликають низку проблем. Якщо йдеться про високу – то це запітнілі вікна, грибки, пліснява та навіть одяг з неприємним запахом. Збільшується можливість захворіти. В той час як низька вологість несе загрозу для людей, в яких страждають органи дихання. Всі ці факти роблять помешкання небезпечним для перебування в ньому не лише взимку, але й у будь-яку пору року.

Зменшити та усунути вологість можна за допомогою правильної вентиляції, примусового осушення, частого провітрювання кімнат, хімічних препаратів тощо.

Як утеплити помешкання самотужки

Як зазначає BBC NEWS Україна, уряд обіцяв, що температура у квартирах не перевищуватиме 20 градусів.

«Ми маємо відвикнути жити взимку з відкритими вікнами та обігрівати вулицю. Вважаємо, що оптимальна температура в оселі має коливатися в межах 18-20 градусів, але в жодному разі не нижче 16 градусів», - говорив у червні міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Щоб утеплити будинок взимку, необхідно заклеїли усі дерев’яні рами, а пластикові вікна відреагувати на зимове щільне закривання. Батареї в будинку можна обробити малярним скотчем, або відрегулювати пластикові вікна.

Важливим є те, що матеріали обрані для утеплення дому повинні не перевантажувати фундамент та бути легкими. Слід звернути увагу і на термостійкість матеріалу.

Перед тим, як почати утеплювати помешкання потрібно ретельно обстежити будинок та вивчити всі місця, через які може виходити тепло. Найпопулярнішими матеріалами для утеплення досі залишаються мінеральна вата та пінополістирол. Вони дають хороший енергозберігаючий ефект.

Холодне повітря, яке заходить у будинок, найшвидше проникає через двері. Зберегти тепло можна за допомогою гумового обклеювання. Менш бюджетний, але ефективний варіант - утеплення підлоги. Найзручніше його робити пластинами пінопласту.

Термобілизна

Готуючись до холодної пори, варто подбати і про одяг. Термобілизна - один з найкращих варіантів. Вона дозволяє не лише комфортно почувати себе взимку, але й забезпечує тепло та вентиляцію.

Стиліст Ганна Кутас зазначає, що спершу варто правильно обрати тканину, з якої виготовлена термобілизна. В такому випадку краще відмовитися від бавовни, яка швидко вбирає в себе вологу.

«На сьогодні є великий вибір варіантів із синтетики, яку можна підібрати під будь-який бюджет. В бренді Uniqlo хороша термобілизна і адекватне співвідношення ціна/якість. Непоганий вибір кольорів. Є топи з глибокими вирізами, щоб не було видно з під одягу, а є звичайні гольфи», - розповідає стиліст.

Важливим є і розмір термобілизни. Ідеальний варіант - це коли виріб повністю облягає тіло, але не є тісним, що шкодить кровообігу.

«Також не рекомендую використовувати термолосини як штани. Їх краще носити лише під одяг», – додає стиліст.

Речі, які необхідні взимку під час війни

Під час війни у будь-який момент може статися непередбачувана ситуація. Це і відключення світла, і газу або ж просто неможливість користуватися ними. Що варто мати зі собою у тривожній «зимовій» валізці: 

  • Обов’язково потрібно запастися великою кількістю води та необхідним набором харчів. Це мають бути продукти швидкого приготування: консерви, каша макарони тощо.
  • Допоможуть у таких ситуаціях і пристрої, які можуть деякий час працювати без електроенергії. Серед них - павербанк, який дозволить зарядити акумулятор телефона.
  • У нагоді також стане туристичний газовий або гелевий пальник, яким можна закип’ятити воду чи розігріти їжу.

Нагадаємо, під час дії воєнного стану в Україні діє мораторій на підняття цін за комунальні послуги, у тому числі - доставку природного газу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: