Сєвєродонецьк може стати Сіверськодонецьком

У Верховній Раді України пропонують перейменувати Сєвєродонецьк Луганської області у відповідність до правил українського правопису.

Відповідний законопроект 26 жовтня зареєструвала група народних депутатів. Про це інформує Громадське.

Згідно з законопроектом №5308 від 26.10.2016 «Проект Постанови про приведення назви міста Сєвєродонецьк Луганської області у відповідність до правил українського правопису», Сєвєродонецьк має бути перейменований у Сіверськодонецьк.

Пояснювальна записка до законопроекту повідомляє, що згідно з правилами, географічні назви російського походження не перекладаються, а передаються українською мовою за нормами і правилами українського правопису, проте Сєвєродонецьк до них не відноситься.

У 1934-1950 рр. місто носило назву Лисхімстрой. У 1950 році його було перейменоване на Сєвєродонецьк, яке походить від назви річки Сіверський Донець, а також міста Новгород-Сіверський на Чернігівщині. Вони у свою чергу пов’язані з найменуванням Сіверського або Новгород-Сіверського князівства, яке виникло наприкінці XI століття внаслідок роздрібнення Чернігівського Князівства, йдеться у повідомленні.

«Отже, назва міста на Луганщині має славнозвісну історію. Його закономірне найменування Сіверськодонецьк», — зазначено в пояснювальній записці.

Повідомляється, що назва Сєвєродонецьк не відповідає фонетико-морфологічним нормам  української мови та є транслітерованою назвою від російськомовної назви «Северодонецк».

«Також варто врахувати, що внаслідок російської збройної агресії, восени 2014 року місто Сєвєродонецьк став де-факто обласним центром Луганської області та є, наразі, бастіоном Української Луганщини, не може носити зросійщену назву», — повідомляє пояснювальна записка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: