Держава отримала безкоштовно землі 6,5 тис. українців після їхньої смерті

5f10fab-zemlya
Фото: ілюстративне

Держава отримала безкоштовно в свою власність земельні ділянки близько 6,5 тис. землевласників, на які після їх смерті не знайшлося спадкоємців (так звану відумерлу спадщину). Такі дані Моніторингу земельних відносин, який був представлений у Світовому банку.

Про це повідомляє «Економічна правда».

Як повідомляється, в 2017 році в Україні налічувалося 6,537 тис. земельних ділянок загальною площею 25,072 тис. га, які визнані відумерлою спадщиною. Тобто, спадкоємці не заявили про свої права і ці землі де-юре перейшли в розпорядження місцевих органів влади за рішенням суду.

До того ж, землевласники при житті не змогли продати землю через мораторій на продаж землі, досі діє в Україні.

«Найбільше число таких ділянок - 998 - було зафіксовано в Сумській області. За площею лідирує Кіровоградська область - тут 2,669 тисячі га земель були визнані відумерлою спадщиною. Найменше відумерлої спадщини в західних областях - у Чернівецькій - 8 га, Івано-Франківській - 26 га, Львівській - 35 га і Рівненській областях - 72 га», - йдеться в повідомленні.

Разом з тим, за даними видання, де-факто землі відумерлої спадщини можуть досягати 2 млн га. Так, наразі близько 2 млн га землі, власники яких померли, не мають юридичного статусу і обробляються нелегально. Для визнання цих земель відумерлою спадщиною органи місцевої влади повинні звернутися в суд, і тільки за рішенням суду ці землі передаються в управління місцевим органам влади.

Зазначимо, що раніше Верховна Рада направила до Конституційного суду законопроект, який передбачає зміни до Основного закону в питанні регулювання питання землі.

Також повідомлялося, що президент України Петро Порошенко не бачить шансів на зняття мораторію на продаж землі сільгосппризначення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: