Напруга в Чорному і Азовському морях посилюватиметься — розвідка США

56699-1_large

Напруга у відносинах України та Росії в Азовському і Чорному морях буде посилюватися.

Про це йдеться у звіті американської розвідки стосовно основних загроз, які постають перед світом, передає Громадське.

«Росія продовжить військову політичну та економічну дестабілізацію України, щоб перешкодити зусиллям Києва щодо інтеграції в ЄС і посилення зв’язків з НАТО», — зазначають у документі.

За даними розвідки США, ескалація конфлікту в Керченській протоці та захоплення українських кораблів свідчить про готовність Росії обмежити свободу навігації України в регіоні та посилити політичний тиск на українську владу особливо напередодні виборів в Україні.

Водночас у розвідці США заявили, що масштабний напад РФ на Україну є «операційно можливим, але не вірогідним у 2019 році».

Нагадаємо, зранку 25 листопада українські кораблі та рейдовий буксир планово вийшли з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час цього завдання російське судно протаранило український буксир та пошкодило його. При виході з Керченської протоки російські судна обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки. Загалом на трьох суднах були 24 українських військових, двоє з них службовці СБУ. Троє з них дістали поранення.

Після захоплення усіх українців взяли від варту на 2 місяці. Їх звинуватили у незаконному перетині кордону Російської Федерації в Чорному морі. 29 листопада українців вивезли до СІЗО Москви.

16 січня Лефортовський суд Москви продовжив термін тримання під вартою всім 24 полоненими українським морякам до 24 та до 26 квітня 2019 року. Адвокати подаватимуть апеляції щодо всіх українців.

Україна наполягає, що захоплені українські моряки є військовополоненими, тож їх не можуть судити, утримувати в СІЗО чи обмінювати як політв'язнів. Путін заявив, що питання обміну українських моряків можна розглядати після завершення кримінальної справи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: