Ажіотаж: Прийом заявок на співфінансування реставрації дерев’яних вікон у Львові завершився за три години

ruska20vikna-1a20a1ac8dbc5693040b21b4904052d3

Львівська мерія уже кілька років «воює» з власниками та орендарями приміщень у центральній частині міста, які самовільно замінили історичні вікна, на нові, пластикові склопакети. Тих, хто це зробив зараз активно штрафують і змушують відновити історичний вигляд вікон.

Цьогоріч місто запустило програму співфінансування для тих, хто бажає відреставрувати старі вікна.  Набір заявок від мешканців на участь у програмі розпочався, і цього ж дня завершився. Максимальна кількість заявок від мешканців на цей рік становила 50, і така кількість заявок була подана впродовж 3 годин.

Вигідні умови

Ще у 2009 році у Львові почав діяти проект у співпраці з німецьким проектом «Муніципальний розвиток та оновлення історичної частини міста». Він передбачав, що 70% суми реставрації сплачувала німецька сторона, а решту – мешканці. З 2010 по 2017 роки у межах проекту було відреставровано 750 вікон. Коли ж проект завершився, було вирішено, що частину фінансування візьме на себе місто.

«Нашим завданням було продовжити цей проект, бо мешканці вже звикли, що дофінансовують реставраційні роботи, не були повністю реалізовані всі заявки, Львів перебирав на себе повноваження німецької фірми у питаннях реставрації вікон, брам, балконів. Тому цього року у Львові розпочинає діяти програма співфінансування реставрації дерев’яних вікон та заміни пластикових на дерев’яний склопакет», - каже начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

«З минулого року ми щотижнево проводимо засідання адміністративної комісії, яка розглядає порушення, вчинені фізичними чи юридичними особами на пам’ятках архітектури. Найпоширеніше порушення — це заміна дерев’яних вікон на пластикові. Мешканці, яких ми запрошували на засідання, розповідали, що для них проблемною є вартість реставрації — вона дорожча ніж заміна на пластикове. Оскільки для нас важливо не лише карати і накладати штрафи, ми вийшли з ініціативою, щоб з міського бюджету дофінансовувати роботи з реставрації. Такі роботи дуже важливі, адже це докапіталізовує фактичну вартість будинку. Вартість, цінність і привабливість будинку збільшується, коли у ньому стоять автентичні вікна», - додає заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Вартість реставрації одного вікна може становити від 15 до понад 20 тисяч гривень. Програма передбачає, що частка співфінансування на реставрацію дерев’яних вікон становить 60% – місто, 40% – власник. Частка при заміні пластикових вікон на дерев’яний склопакет для мешканців, які вже сплатити штраф за порушення дещо інша - 50% – місто, 50% – власник. Також, на відміну від попередньої, нова програма поширюється не лише на центра міста, а на весь історичний ареал.

Набір заявок від мешканців на участь у програмі розпочався 1 лютого і завершився за лічені години. У мерії кажуть, що такого ажіотажу не сподівалися.

«Ми були приємно подивовані від такого ажіотажу з боку мешканців на участь у програмі співфінансування реставрації дерев’яних вікон та заміни пластикових на дерев'яний склопакет. Набір заявок розпочався 1 лютого, і за три години ми набрали всі 50 заявок по реставрації і заміні вікон, а саме: 4 заявки — на заміну метало-пластикових вікон на нові дерев'яні, та 46 заявок — на ремонтно-реставраційні роботи по вікнах. Це означає, що прийом заявок на 2019 рік завершений», - каже директора ЛКП «Археологічно- архітектурна служба» Тетяна Балукова.

Чому не більше

Мешканцям, які не потрапили до програми, доведеться чекати наступного року. А з тими, хто уже подав заявку, укладуть угоди на проведення робіт.

На запитання, чому лише 50 заявок було доступно мешканцям, у мерії пояснюють – справа не в обмеженості фінансування, а у невеликій кількості кваліфікованих майстрів, які пройшли відповідне навчання. Крім цього відновлення автентичних вікон є тривалим процесом.

«Автентичні вікна є унікальними — це твори ужиткового мистецтва, бо робилися власноручно майстром», - каже Лілія Онищенко.

Гарантійний термін відреставрованих вікон становитиме 2 роки з моменту підписання акту виконаних робіт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: