Правоохоронці відмовилися прозвітувати в ЛМР про розслідування подій «Ночі гніву»

IMG_0882

Представники Нацполіції, прокуратури та СБУ не з’явилися на сесію ЛМР, куди були запрошені, щоб проінформувати депутатів про хід розслідування  кримінальних проваджень, відкритих за подіями «Ночі гніву» 2014 року.

З усіх правоохоронних структур лише від Нацполіції вдалося отримати якесь пояснення. У листі від управління Нацполіції йдеться, що триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, відкритому за фактом погромів та викрадення зброї з поліцейських відділків у ніч з 18 на 19 лютого 2014 року у Львові. При цьому депутатам пояснили, що не можна розголошувати інформацію про хід розслідування.

«Чинним КПК України визначено чіткий перелік осіб, які мають доступ до матеріалів кримінального провадження. Із наявних матеріалів даного кримінального провадження з’ясовано, що ви не є стороною, яка наділена процесуальними правами отримувати інформацію про встановлені фактичні дані та прийняті процесуальні рішення, а тому вам не можуть бути відкриті матеріали та надані відомості про хід його розслідування. Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора. Незаконне розголошення відомостей досудового розслідування тягне за собою кримінальну відповідальність. Тому інформацію стосовно вказаного кримінального провадження надати неможливо», – йдеться у листі.

Водночас Нацполіція повідомила, що в межах кримінального провадження, відкритого за фактом погромів та викрадення зброї, проведено понад 600 допитів свідків, 100 обшуків та інших слідчо-розшукових дій, розслідування триває.

Таке ставлення правоохоронців обурило депутатів.

«Ми не вимагаємо відкрити таємницю слідства, але хотіли почути ситуацію з розслідуванням ряду злочинів, не лише у «Ніч гніву», але й підриву бази «Беркуту», провокації безладів. Це все були не випадкові речі, а сплановані  дії. Нам треба розуміти, що правоохоронні органи відкриті для громади. Хотілося б знати, які справи пішли в суд, а які можливо забуті. Суспільство має отримати відповіді на питання - хто віддавав злочинні накази, хто виконував і найголовніше хто покараний за ці злочини», - заявив ініціатор виклику на сесію правоохоронців Валерій Веремчук.

«СБУ, прокуратура та Нацполіція могли б синхронізувати свої зусилля і отримати дозволи на відкриття принаймні частини інформації щодо термінів закінчення розслідування чи якихось проміжних даних», - додав депутат Ігор Дякович.

«Якщо сказати прямо і відверто, то нас послали всі правоохоронні органи. Такого ще не було за всі роки Незалежності, щоб жоден з правоохоронних органів на запрошення не прийшов на сесію міськради. Такого не було ні при Кучмі, ні при Януковичу, ніколи. Я думаю, це треба перенести, і якщо наступного разу вони не прийдуть, звернутися до керівництва правоохоронних органів в Києві, до Авакова, що такі речі є недопустимі. Ми самі ходили дивилися, як пограбували прокуратуру і звідти зникли всі кримінальні справи, як розгромили сервісний центр міліції, куди подівся тодішній начальник міліції, а без нього підозрюю це не обійшлося, що зі зброє? Ми ж не вимагаємо таємниці слідства, але 5 років, я вважаю, достатньо, щоб хоч щось нам сказати», – заявив Юрій Кужелюк.

Зрештою, депутати вирішили перенести розгляд на наступне засідання і ще раз запросити правоохоронців.

«Ми направимо нові листи і розширимо предмет обговорення, щоб ми могли поспілкуватися зі всіма гілками правоохоронних органів», - підсумував обговорення секретар ради Анатолій Забарило.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: