У Мальського візьмуться за ліси

завантаження

До кінця року на Львівщині має бути розроблена карта лісів із із нанесенням на неї територій, де проводяться рубки основного користування, санітарні та заплановані рубки.

До кінця року на Львівщині має бути розроблена карта лісів із нанесенням на неї територій, де проводяться рубки основного користування, санітарні та заплановані рубки.

Відповідне доручення під час апаратної наради дав голова ЛОДА Маркіян Мальський.

Як розповів начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека, цьогоріч до правоохоронців скеровано понад 70 матеріалів щодо незаконних рубок.

«За півроку ми скерували 71 матеріали щодо незаконної рубки у райвідділи поліції, 4 матеріли направили на розгляд прокуратури і 2 на розгляд в судові інстанції.», - розповів Анатолій Дейнека.

Він додав, що у 2017 році був притягнутий до відповідальності 71 працівник держлісгоспів, 9 осіб було звільнено, у 2018-му – 53 особи, 2 – звільнені, цьогоріч звільнена 21 особа.

Водночас він поскаржився на погрози працівникам лісової охорони.

«Останні факт – вночі з 4 на 5 серпня працівнику Бродівського лісгоспу облили займистою речовиною автомобіль і спробували його підпалити. Врятувало те, що цей працівник у той момент не спав  і з сусідами та родиною погасив своєчасно пожежу. Цей працівник торік на місці вчинення незаконної рубки спіймав депутата сільської ради. Матеріали передали на розслідування. А вже нинішнього року цього ж депутат повторно впіймали на незаконній рубці. Порушено кримінальне провадження», - розповів Анатолій Дейнека.

За словами першого заступника прокурора Львівської області Олександра Русецького, за кожним фактом виявленої незаконної рубки і скеруванні в правоохоронні органи матеріалів є розпочаті кримінальні впровадження.

«Ми фіксуємо стійку тенденцію до спаду рівня злочинності у цьому напрямку. Якщо говорити статистично, то у 2016 році надійшло 302 звернення, у 2017 році- 196, 2018- 156, 2019 – 75. Попри це, робота лісової охорони потребує кращої організації», - заявив Олександр Русецький.

Натомість заступник начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області Андрій Ткачик розповів, що відділами поліції у цьому році зафіксовано 175 повідомлень щодо незаконно рубки дерев.

«Складено 5 адмінпротоколів, за 67 фактами відомості внесені в реєстр досудових розслідувань. Цьогоріч слідчими розпочато 67 проваджень, 7 обвинувальних актів скеровано до суду. За 2018-2019 роки розпочато 79 проваджень. Працівниками управління захисту економіки впродовж 2018-2019 років було викрито 139 кримінальних правопорушень у сфері лісового  господарства. До відповідальності притягнено 75 осіб.  Зараз поліція веде 166 кримінальних проваджень, найбільше у Турківському і Старосамбірському районах. Крім цього, до судів надійшло заяв на завдання збитків на суму близько 400 тис грн, виконано рішень судів на суму 255 тис грн. Складено 20 протоколів про корупцію щодо працівників лісових господарств», - розповів Андрій Ткачик.

Водночас громадський активіст Віталій Майборода заявив, що проблема не лише в незаконних рубках, а у порушеннях під час законних.

«Біля Миколаєва вирубаний бук, який за документами на 90% є дровами та відходами і лише на 10% діловою деревиною.

«Прекрасні буки 5-6-метрової довжини – це дрова 1 категорії. Мабуть, класу люкс.  В системі електронного обліку даних не знайдено. Борщовичі - законна вирубка вздовж дороги. Змахнули цілу смугу лісу, а на стовпчиках  пише, що це вибіркова санітарна рубка. Все є на сайті, все законно», – заявив активіст.

«За роки роботи ми маємо певні ситуації, які є врегульовані, водночас ми маємо чіткий запит від суспільства щодо покращення якості охорони лісів. Зокрема йдеться як і про проблему незаконних рубок, так і порушення у напрямку легальних рубок. Ситуацію я вважаю незадовільною, тому маємо покращувати роботу в лісоохоронній сфері», - підсумував Маркіян Мальський.

Він доручив розробити до кінця року карти лісів із нанесенням на ній територій, де проводяться рубки основного користування, санітарні та заплановані рубки.

Також доручено провести аудит фінансово-економічної діяльності постійних лісокористувачів та обговорення за участю членів громадської ради, активістів, органів місцевого самоврядування та правоохоронних органів щодо стану охорони лісів від незаконних рубок і порушень в межах законних рубок.

Крім цього, мають бути розроблені пропозиції щодо змін у законодавстві, які посилять відповідальність за порушення у лісовому господарстві та запровадження ліцензування пилорам.

Голові ЛОДА щомісячно має подаватися інформація про кількість рубок, обсяг заготовленої деревини та показники чистого прибутку по кожному лісогосподарському підприємству.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: