Долар може впасти до 4 гривень

У разі дефолту США , який реально може статися 17 жовтня, обмінний курс української національної валюти зміцниться до 4 грн./дол. Таку думку висловив глава Українського аналітичного центру Олександр Охріменко у коментарі виданню Вести.

Він пояснив , що зараз в Україні Національним банком формується тільки курс гривні за долар. Курс гривні до євро обчислюється множенням доларового курсу в Україні на світову котирування дол./євро.

" Якщо долар у світі після дефолту піде вниз, а впасти він може аж до 2 дол. /євро і навіть нижче , то не виключено, що влада прив'яже нашу валюту до євро. У такому випадку при збереженні нинішнього курсу гривні до євро долар може обвалитися до 4 грн ./дол. " , - сказав О.Охріменко .

У свою чергу, глава Асоціації українських банків Олександр Сугоняко підкреслив, що наша економіка не зможе швидко відв'язатися від долара. " Гігантська частину активів і пасивів в Україні зосереджена саме в американській валюті. У ній номіновано зовнішньоекономічні договори по металу, сільгосппродукції, енергоносіям і хімії " , - пояснив він.

За оцінками експертів , на поточний момент близько 65-70 % зовнішніх контрактів виражені в доларі, і їх перепідписання в іншій валюті може зайняти від 6 до 12 місяців. Разом з тим від дефолту США і зміцнення гривні Україна може виграти - оскільки, за даними Нацбанку, 77 % зовнішнього боргу країни номіновано в доларі, і в разі обвалу американської валюти цей борг серйозно здешевити.

Джерело: МинПром

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: