Андрій Садовий з'їздив у міський пологовий будинок

Львів створює європейські умови для медичного обслуговування матерів і дітей. Сьогодні з нагоди рекордної кількості пологів за часи Незалежності України у цій установі з робочим візитом Міський пологовий будинок №1 відвідав міський голова Львова Андрій Садовий .

«В цьому нашому пологовому будинку найбільше народжено дітей було у 1984 році – 5 тисяч 243 дитини. В цьому році ми цей рекорд збільшимо і очікуємо, що тут народжуватимуть десь 5 тисяч 250-300 мамусь. Тобто, це є рекорд за останніх 30 років. Взагалі 60% всіх новонароджених дітей міста Львова народжується в цьому пологовому будинку. При цьому дуже багато приїжджає народжувати жінок також із області. За останні 6 років сюди було інвестовано орієнтовно 9 мільйонів гривень. Він є найсучаснішим і якісно обладнаним. Тут можуть народжувати і мами, які, наприклад, хочуть, щоб і батько дитини був присутній. Тобто, це є дуже високий рівень і кращого на даний час у Львові немає.

Зробити тут лишилось не багато. Тут треба буде ще інвестувати кошти в новий дизельний генератор і в харчоблок. А решта все тут зроблено. Всі родзали тут відремонтовані в хорошому стані, дуже сучасне обладнання і забезпечення стовідсоткове.

Я дуже хочу, щоб у Львові народжувалося багато дітей, щоби львів’ян було багато і щоби українців було багато. А ніхто нічого іншого не придумав хіба закохувати, одружуватись і народжувати дітей. І для цього ми в нашому пологовому будинку створюємо найсприятливіші умови.

Тішусь, що сюди люди йдуть, тому що є комфорт, є опіка, є фахові лікарі, є добрий догляд. Тому, дай Бог, щоби дітей народжувалось все більше. Резерв є, тому можна і більше пологів прийняти, а ми будемо з того тільки тішитись», - сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

«Цей пологовий будинок  - це є велика співпраця дуже багатьох людей, яким я вкрай вдячна за те, що вони зрозуміли важливість охорони материнства і дитинства. Це і подяка меру міста, і начальнику управління, і подяка голові департаменту,  тому що це перш за все їхнє розуміння і підтримка у створенні сучасного пологового будинку. Я дуже щаслива і пишаюся тим. Хочу також подякувати своєму колективу, який розуміє, що ці гроші вкладені в створення умов, треба відробляти сторицею: відповідальним ставленням до своєї роботи, правильним відношенням до пацієнтів і створенням їм комфортних справді європейських умов.

За минулу добу в нас народилося 20 дітей. Але пологи - це стихія, тому буває по різному: буває і 15 пологів, а був рекорд 36 пологів, і всім надали допомогу успішно.

Щодо партнерських пологів, то в нас їх кількість зростає щораз. Наразі в нас кількість партнерських пологів коливається в межах 78-80%. Слід сказати, що починали ми в 2007 році з 46%, бо не було умов. Зараз умови в нас повністю створені і народжувати з партнером чи ні вирішує жінка», - повідомила головний лікар Міського пологового будинку №1 Людмила Шекета.

«Здоров’я матері і дитини – ось що головне у пологах. Цей пологовий будинок у Львові є будинок, який має найнижчу кількість пологів проведених через кесарський розтин. Це означає, що і мати, і дитина здорові – це приблизно 13% в рік. Тоді як по Україні цей відсоток є близько 20.

Це означає, що тут лікарі не ліниві. Вони разом з жінкою переживають пологи. Бо для лікаря досить просто зробити за 45 хв операцію і піти додому спати. А просидіти з жінкою 12 годин - це важко. Тому лікарям цього будинку  треба подякувати не тільки за рекорди, а за збереження здоров’я матері і дитини, бо через природні пологи народжуються нормальні, сильні і здорові діти», - наголосив директор департаменту гуманітарної політики ЛМР Олег Березюк.

За останні 6 років у Львівському комунальному клінічному пологовому будинку №1 було проаналізовано використання  ліжкового фонду, проведено його оптимізацію та вирішено питання  створення і оснащення індивідуальних пологових палат, сімейних пологових палат, палат для госпіталізації вагітних, роділь та породіль з інфекційними захворюваннями в стадії гострих клінічних проявів, створення у 100% випадків умови для спільного перебування матері і дитини в фізіологічному (післяпологовому) відділенні.

За 6 останніх років значно покращилась матеріально-технічна база: проведено капітальний ремонт даху, балконів, приймального покою, стерилізаційного залу, пологового відділення, анестезіологічного відділення, палат інтенсивної терапії для жінок та новонароджених, операційного блоку, післяпологових палат, сантехнічних мереж, встановлено індивідуальний тепловий пункт  тощо.

«Покращення якості надання медичної допомоги у нашому міському пологовому будинку призвело до збільшення кількості мешканців міста Львова та області, що звертались з приводу  пологів, з 3422 випадків у 2006 році до 4720 випадків у 2012 році та до 5 тисяч 167 випадків на даний час», - каже головний лікар Міського пологового будинку №1 Людмила Шекета.

Галина Пелих

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: