"Свобода" вирішила повоювати із ЗМІ

3 червня 2014 року на сесії Львівської обласної ради депутат від ВО «Свобода» Остап Стахів оприлюднив звернення до керівника двох медіа-ресурсів - телерадіокомпаній ZIK та «МІСТ ТБ» Дмитра Добродомова щодо надання повної інформації про реальних власників, бенефіціарів, тобто осіб, які володіють цими компаніями. Як зазначав Остап Стахів, це звернення ініціювала низка  громадських діячів, зокрема Володимир Парубій (Конгрес української інтелігенції), Ігор Гургула (Львівська організація Національної спілки письменників), Олег Гринюк (Львівська обласна організація ОУН), Ярослав Климович (голова Львівської обласної організації Національної спілки журналістів).

Як зазначив депутат, останні події в Україні засвідчили, що головною ареною зіткнень і боротьби стає інформаційний простір, приклад роботи російських мас-медіа свідчить, якою сильною і небезпечною політичною зброєю можуть бути ЗМІ.

За словами Остапа Стахіва, до нього звернулися із листом громадські діячі, які зазначають, що відкритість і прозорість інформації про власників корпоративних прав на ЗМІ є обов’язковою для європейських держав. Проблеми з прозорістю власності телекомпаній України визнані в резолюції ПАРЄ № 1466 від 05.10.2005 р. «Про виконання обов’язків і зобов’язань Україною», в якій закликають органи державної влади України «гарантувати прозорість власності засобів масової інформації».

«Згідно з офіційним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців єдиним засновником ТзОВ «Західна інформаційна корпорація» (керівник - Добродомов Д.Є.), є компанія з обмеженою відповідальністю «ГРАКЕА ЛІМІТЕД» (Кіпр). Тобто обидва власники ZIKу - «Менділ Лімітед» з Британських Віргінських островів та «ГРАКЕА ЛІМІТЕД» (Кіпр) – є офшорними компаніями.

Не менш цікава історія і з ТзОВ «Телерадіокомпанія «МІСТ ТБ». Той же Державний реєстр свідчить, що засновник «МІСТ ТБ», де керівником теж Добродомов Д.Є., вже знайома компанія «ГРАКЕА ЛІМІТЕД» (Кіпр), а також  - ТзОВ «Західна інформаційна корпорація», єдиним власником якого є та ж сама «ГРАКЕА ЛІМІТЕД» (Кіпр). Ось така собі офшорна матрьошка.

Одним словом, найбільш впливові на інформаційному просторі Західної України медіа-ресурси  - телерадіокомпанії ZIK та «МІСТ ТБ» є у стовідсотковій власності однієї і тієї ж офшорної компанії, - «ГРАКЕА ЛІМІТЕД» (Кіпр), засновники якої залишаються для громадськості невідомими.

Зазвичай офшорні компанії виступають як фінансові центри, бенефіціарні власники яких перебувають за межами країни і служать для так би мовити оптимізації, тобто для ухиляння від сплати податків та приховування факту володіння інвестиційними об’єктами в Україні, експорту капіталу за кордон.

З огляду на викладене, прошу вас як керівника двох  медіа-ресурсів - телерадіокомпаній ZIK та «МІСТ ТБ» - надати повну інформацію щодо реальних власників, бенефіціарів цих компаній, тобто осіб, які володіють цими компаніями», - йдеться в депутатському зверненні.

прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: